Istorija Istorija skijanja u Sloveniji Početci skijanja u Kranjskoj Gori

Početci skijanja u Kranjskoj Gori

kranjskagoraist3

Skijanje u Kranjskoj Gori ima dugu tradiciju. Prvi ski lift "Preseka" je počeo sa radom u Novembru 1948. godine. Bio je dug 960 metara, sa visinskom razlikom od 265m i kapacitetom 170 skijaša na sat.
 

U odnosu na današnje ski liftove, svaki skijaš je sam kačio svoje sidro na sajlu i na vrhu ga odbacivao. A onda su na vrhu sidra prikupljana i okačena na posebnu kuku vraćana nazad. Prvi lift radio više od 10 godina, a zatim je sledila izgradnja prvih žičara Vitranca I i II.

U početku nije bilo prevelikog interesa: "Za projekat sedežnice nije bilo široke podrške, jer se verovalo da je pre svega namenjena takmičarima, a ne razvoju turizma."
(Prema knjizi "Po smučinah od pradavnine", Aleš Guček)
 
Međutim, ubrzo se shvatio kakav se potencijal krije u njima. Zatim je usledilo da se svake godine gradi neka nova žičara sedežnica ili ski lift vučnica. Tako da ih je do 1980 godine bilo ukupno osamnaest.
 

Danas

Danas se Kranjska Gora može pohvaliti sa trinaest ski liftova vučnica i šest žičara sedežnica, od kojih su četiri četvoroseda i jedan dvosed. One prevoze skijaše izmežu lakih, srednjih i teških ski staza.


Dalji planovi razvoja

Za još ugodnije skijanje u budućnosti se planira:
- Proširenje sistema zasnežavanja u Podkoren (očekuje se 2011)
- Izgradnja, modernizacija i ponovo otvaranje staze od vrha Vitranca (2011)
- Zamena jednosed žičare Vitranca II sasavremenim uređajem (2011)

Galerija slika

Srodne strane
Fingarjeve partizanske smui iz Cerknega 600a
Koreni fabrike skija Elan su u mestu Cerkno

Fabrika Elan ove 2015. godine proslavlja jubilej 70. godina postojanja, ali njeni koreni su godinu dana stariji i nalaze se u mestu...

MilanMaver370
Milan Maver, smučarski učitelj s 50-letnim stažem

Drugod po svetu se smučarji ne zaletavajo tako množično in pogosto kot pri nas. *Milan Maver* je učitelj smučanja že pol stoletja,...

cerkno00 640
Partizanske smučine Cerkno '45

Naslov: *Partizanske smučine Cerkno '45* Autor: *Marijan Masterl* Izdavač: Organizacioni odbor Godina izdanja: Cerkno, 1995. doštampano 2007, Jezik: slovenački Format:  135 x 200 mm Broj strana:...