Sportovi Sportisti Nevena Ignjatović - alpsko skijanje

Nevena Ignjatović - alpsko skijanje

nevena 25 feb 2017 300x200

Kragujevčanka Nevena Ignjatović je uspešna skijašica koja je još pre dve decenije uzela prvu medalju, a sada je na pragu top 30 slalomašica sveta i to je, prema njenom doživljaju, trenutno najbolje i najlepše zvanje kojim možemo da je predstavimo. Kako stvari stoje, tek će nam dati još više razloga da se njome ponosimo. Bavljenje tim ekstremnom sportom podrazumeva život u koferima onda kad nije na skijama i mnogo pređenih kilometara, ali intenzivan tempo ipak je ne plaši, već se upravo pribojava kako bi se snašla u mirnom životu. Master je ekonomista koji retko ćuti, voli da peva i pravi narukvice...

Rođena je 28. decembra 1990. godine u Kragujevcu. Na skije je prvi put stala sa četiri godine, a već sa šest je počela aktivno da se bavi tim sportom i odmah joj je pošlo za rukom da osvoji prvu medalju. Nakon 20 godina na skijama, Nevena kaže da je skijanje za nju sve, najvažnije na listi stvari kojima se bavi. Baza joj je već dve godine u Sloveniji gde trenira sa slovenačkim ženskim timom. Nekada se u Srbiju ne vrati po 3 meseca. Trenutno je 31. slalomašica na svetu, a dok nam je objašnjavala komplikovan sistem bodovanja, razumeli smo za toliko da joj još samo malo fali da uđe u društvo top 30. Kaže da je to njeno najlepše i najbolje "zvanje" do sada. "Zaista sam se približila samom vrhu i ove sezone sam jako zadovoljna kako su se stvari odvijale. Konačno sam napravila veliki korak napred u Svetskom kupu i ne planiram tu da stanem. Nadam se sa ću biti zdrava i da će moj dalji rad ići u pravom smeru", kaže Nevena. U tekućem takmičarskom periodu očekuje je još jedan Svetski kup u Americi, nakon toga finale Svetskog i Evropa kupa i onda se bliži kraj sezone.

Za dve decenije na skijama prošla je mnogo toga, a među nekoliko važnih i njoj dragih momenata izdvaja učešće na ZOI u Vancouveru 2010. u Sochiju 2014. godine, te na četiri svetska prvenstva - u Garmishu, Schladmingu, Vailu i St. Moritzu, završenom pre nekoliko dana. Draga joj joj pobeda slaloma na Univerzijadi 2013. godine, trostruka pobeda Istočnog kupa u Japanu i Južnoj Koreji... Ponosi se i titulom dugogodišnjeg državnog prvaka i nosioca preko 50 međurodnih medalja sa trka širom Evrope.

Nijedan uspeh ne postiže se ni preko noći, ni bez velikih odricanja, posvećenosti i truda. Skijanje ju je učinilo i "vlasnicom" nekoliko povreda - imala je zahvate na desnom kolenu, a "načeto" je i levo, operisala pete, a sada "vuče" povredu šake. Iako nama zvuči strašno, Nevena kaže da je na sve to već navikla, to vremenom postane normalno u njenom svetu i sportisti sve to doživljavaju kao male poteškoće na putu do uspeha. Intenzivan tempo i život u koferima, mnogo prtljaga i pređenih kilometara takođe su deo rutine za Nevenu. Seća se da je jednom prilokom njih 8 devojaka na putu za Argentinu imalo čak 67 komada prtljaga! "Nije lako, ali me ipak više brine kako ću se jednog dana naviknuti na miran život. Verovatno takav za mene nikada neće biti. Za sada je sve burno i interesantno, sa puno promena, ali još uvek imam snage za to, tek sada dolazi moje vreme", najavljuje naša sagovornica.

Nevena kaže i da se svakog dana budi zahvalna i oseća se privilegovanom što je u prilici da upoznaje ljude u svakom kutku sveta, a proputovala je od Japana, Koreje do Argentine, Amerike i veći deo Evrope. Kao turista ne provodi mnogo vremena na svim tim destinacijama, ali uvek se trudi da ugrabi koji trenutak za upoznavanje onoga što je za svako mesto specifično i drugačije. "Što se tiče mene kao Nevene van skijanja, to je jako teško biti", kaže kroz osmeh naša sagovornica. Ona je master ekonomista na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju. Uživa da vreme provodi sa društvom, da se mnogo smeje i glavna je pričalica, pa svi misle da sa njom nešto nije u redu ako malo duže ćuti. Za vreme povreda, u dokolici je pronašla zanimljiv hobi - pravljenje narukvica, te su tako nastale C bracelets koje možete da razgledate na Instagramu i Facebooku. Voli tetovaže, modu i unikatne stvari. Obožava fotografiju, voli da peva i planira da na letnjoj pauzi opet pronađe vremena za gitaru.

"Skijanje je moj život, sve što jesam i što stvaram je uglavnom došlo kroz skijanje. Imam veliku podršku porodice, svog tima i prijatelja. To mi daje snagu da se borim i istrajem na svom putu", rekla je Nevena.

                Izvor:  www.infokg.rs   26 februar 2017.   Autor:  Jovana Mladenović


Srodne strane
zananovakovic2
Žana Novaković - alpsko skijanje

Žana Novaković rođena je 24. juna 1985. godine u Sarajavu. U Palama je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na odsjeku...

Jasmin Bambur 300x200
Jasmin Bambur - paraolimpijsko skijanje

Ovo je priča o *Jasminu Bamburu*, paraolimpijcu, koji se takmičio na Zimskim paraolimpijskim igrama za Srbiju u Vankuveru (2010), a potom i...