Skijaško trčanje - Program trka

151

     Argumentovano aerobno najzahtevniji sport na programu Zimskih olimpijskih igara, jer smučarsko trčanje traži sportiste koji imaju izdržljivost maratonaca a aksplozivnu snagu sprintera na kratke staze.
     Na programu Olimpijskih igara je dvanaest disciplina smučarskog trčanja, šest za mučkarce i čest za žene.

PROGRAM:

        Trke u pojedinačnoj konkurenciji:
        Takmičari startaju u intervalima od 30 sekundi i takmiče koristeći klasičnu tehniku.Takmičar sa najbržim vremenom je pobednik.

        Sprint :
        Kvalifikacione trke određuju 16 najbržih skijaša koji nastavljaju takmičenje kroz eliminacione trke. Nakon serije kvalifikacionih trka, održavaju se četri trke za najboljeg sprintera, pri čemu takmičari upotrebljavaju slobodnu tehniku i masovni-grupni start.
        U trkama slobodne tehnike takmičari mogu da koriste bilo koji stil ali uglavnom koriste klizni korak, jer je najbrži. U ovoj tehnici takmičari se odguruju unutrašnjom stranom jedne pa druge skije a potom klize prenoseći težinu tela sa jedne na drugu skiju, kao sto to rade klizači. Štapovi se koriste istovremeno i odbacuju skijaša prema napred.
        Kod klasične tehnike, takmičari drže skije paralelno, odbacujući se snažno sa osloncem na oba štapa istovremeno, prema naprijed.

Klasična tehnika Slobodna tehnika - klizni korak


        Pursuit – lov, gonjenje, potera
        U prvoj trci takmičari koriste klasičnu tehniku. Startni redosled za drugu trku (slobodna tehnika), određuje redosled ulaska u cilj iz prve trke, tako da najbrži takmičar startuje prvi, a ostali prema svom vremenskom zaostatku iz prve vožnje.
        Prvi takmičar koji u drugoj trci predje ciljnu liniju, ukupni je pobednik.

        Grupni (mass) start :
        Takmičari se poređaju u redove od  po 10-15 , sa najbolje rangiranim takmičarima u prvom redu. Na pucanj startnog pistolja započinju trku slobodnom tehnikom.
        Prvi takmičar koji predje liniju cilja je pobednik.

         Štafete :  
        Svaki tim ima četri skijaša, od kojih svaki trči svoju distancu, žene 5 km a muškarci 10 km, jedno posle drugog. Takmičari trče dva kruga slobodnom tehnikom a potom dva kruga klasičnom tehnikom.
        Kod prvog starta na pucanj pistolja, iz  svakog tima po jedan takmičar prelazi liniju starta i započinje trku svoje duzine (“kruga”).
        U prostoru za “primo-predaju” štafete, dolazeći takmičar dodirne rukom rame takmičara koji čeka na svoj start.
        Tim čiji takmičar (četvrti član) prvi pređe liniju cilja, je pobednik.


S T A Z E :  
        Kao i na svim takmičenjima u skijaskom trčanju, dužine trka su i do 24 km, postavljene tako da su, što je moguće više, vidljive gledaocima sa tribine koja se nalazi u STARTNO-CILJNOM prostoru. Na stadionu za smučarsko trčanje (koji je bio paralelan stadionu za biathlon) u Salt Lake City – “Soldier Hollow’s", najduži krug bio je 16,7 km, sa ukupnim vertikalnim usponom od 561 m.
        Za takmičenja slobodnim  stilom, sneg na stazama širokim 5,5 m, mašinski je prepariran i nabijen u ravnu kompaktnu povrsinu.
        Za takmičenja klasičnim stilom, nakon što se mašinski preparira i poravna, u snegu se (posebnim dodatkom mašini) utisnu dve paralelne špure - smučine.


O P R E M A :
        Skije: Napravljene od fiberglasa, obično 25-30 cm. duže nego smučar.
        Cipele: Napravljene od najlona i plastike;
        Vezovi: Obezbeđuju da vrhovi cipela budu čvrsto pričvršćeni za skije, peta je slobodna;
        Štapovi: Duzine do ispod pazuha ruke smučara, napravljeni od laganih a jakih karbonskih vlakana;
        Maže za skije: Vosak za čvrst oslonac skije na sneg. Nanosi se na centralni - središni dio skije kako bi dao oslonac skijašu kod odklizavanja prema napred (kontra maža). Vrh i rep skije se mažu voskovima koji podspešuju klizanje;
        Rukavice: Tanke rukavice sa kožnim dlanom, prozračne a otporne na vetar.
        Naočare: Lagane, zaobljene suncane naočare koje omogućavaju dobru vidljivost, umanjuju blještanje sunca i snega i štite oči od vetra.

Specifičnost opreme za vožnju Slobodnom tehnikom:  
        Skije: su 10 do 15 cm kraće nego kod smučara klasične tehnike;
        Cipele: su vise krute, jače od klasičnih, da bi čvršće obuhvatale zglob noge;
        Vezovi: obezbeđuju čvrsto priljubljene vrhove cipela za skije;
        Štapovi: duži od onih za klasičnu tehniku vožnje, do brade ili usta skijaša;
        Maže: klizajući vosak je namazan na celu površinu donjeg dela skije:


Srodne strane
sptrcanje
Skijaško trčanje - Sport

     Nordijsko skijanje je popularna verzija skijanja. Često se naziva i skijaško trčanje pa je po tom nazivu jasno da se radi...

crosscountryt
Skijaško trčanje - Takmičenja

*Nordijsko skijanje - Cross country* u kategorijama od WC- svetskog kupa, Kontinentalnih kupava do FIS kategorija takmičenja, NC - Naciobalnih šampionata.  Za...

20030225175257
Skijaško trčanje - Pravila, tehnika

    *Smučarsko trčanje – Cross Country Skiing*     Skijasi trkači nastupaju na Zimskim Olimpijskim Igrama jos od 1. ZOI odrzanih u Shamonix-u...

zlatticpoljefeb201012a
Skijaško trčanje u Srbiji

Skijaško trčanje nije teško savladati, potrebno je malo truda da se nauči osnovna tehnika, pa će i uživanje biti veće. Početnik će...

ausnord
Skijaško trčanje u Austriji

Hiljade ledenih kristala svjetluca na prostranoj snežnoj površini. Svaki udisaj i izdisaj stvara male oblačice pare. Bešumno klizimo tim tihim svetom, ali...

55
Skijaško trčanje - Inovacijama do veće popularnosti

     Svetski kup u nordijskom trčanju u poslednjih nekoliko sezona doživeo je mnoštvo inovacuja, koje su doprinele atraktivnosti i popularizaciji sporta i...

cross country skiing obertauern salzburg
Skijaško trčanje - Najzdravija telesna aktivnost!

Skijaško trčanje (nordijsko skijanje ili cross country skijanje) se danas smatra najkorisnijim i najzdravijim oblikom sportske rekreacije pa je ujedno najzahtevnija aerobna aktivnost...