Sportovi Nоrdijski ski sportovi Biatlon Biatlon - Takmičenja

Biatlon - Takmičenja

biatlont

Biatlon je kombinacija dva potpuno različita sporta - nordijskog skijanja i streljaštva. Dok trčanje na skijama iziskuje velike fizičke napore, streljaštvo traži bistru glavu i smireno i opušteno telo. Takmičenja se organizuju u okviru IBU - Međunarodne Biatlom unije.

Kada dotrči do mesta gađanja biatlonac se mora u kratkom vremenu prilagoditi od zadihanog skijaša do smirenog strelca. Za manje od minute, koliko najčešće traje zadržavanje pred metom, biatlonac mora usporiti rad svoga srca sa od oko 180 do 200 otkucaja u minuti na oko 100 otkucaja, postaviti se u položaj za gađanje, napuniti pušku i ispucati svojih pet hitaca. Naravno, i pogoditi metu. U sprinterskim disciplinama puca se dva puta po pet metaka malog kalibra 22 sa udaljenosti od 50 metara. Prečnik mete prilikom pucanja iz ležećeg stava je 45 mm, a kod stojećeg stava 115 mm. Minimalna težina puške je 3,5 Kg. U kombinaciji se također puca dva puta, a u individualnim i trkama masovnog starta četiri puta (dva puta ležeći, dva puta stojeći). Svaki član štafete (četiri takmičara) puca dva puta po jednom iz ležećeg i stojećeg stava.

Različite su kazne za promašaje. U sprinterskim, kombinacijskim, štafetnim i trkama masovnog starta svaki promašaj kažnjava se trčanjem kaznenog kruga od 150 metara. U individualnoj trci, na 15 i 20 km, za promašaj se dobija kaznena minuta.

Najjače biaotlonske reprezentacije danas su Njemačka, Norveška, Francuska, Rusija i Švedska. Švedanka Magdalena Forsberg, živa legenda ovog sporta, je peterostruka uzastopna osvajačica najvećeg Kristalnog globusa - najvećeg odličja Svjetskog kupa. Na svakoj trci Svetskog kupa startuje minimalno 100 takmičara. Izuzetak su trke masovnog starta gde pravila dopuštaju učestvovanje 25 najboljih na svijetu.

Direktan prenos trka najčešće se odvija na strelištu, gdje gledaoci imaju kompletan uvid u trenutni poredak na svakom prolazu. Trke u Nemačkoj u Oberhofu i Rupoldingu prati uživo i po 20 hiljada gledalaca, a atmosfera prilikom pucanja je kao na fudbalskoj utakmici. Svaki uspešan hitac popraćen je povicima "Olem ole, ..."

Biatlon discipline:

Discipline - muškarci

Discipline - žene

 - Sprint 10 km

 - Sprint 7,5 km

 - Potera (pursuit) 12,5 km

 - Potera (pursuit) 10 km

 - Trka na 15 km, mass start

 - Trka na 12,5 km, mass start

 - Individualno 20 km

 - Individualno 10 km

 - Štafeta (relay) 4x7,5 km

 - Štafeta (relay) 4x6 km

 - Super sprint 6 km + 3,6km kvalifikacija

 - Super sprint 4 km + 2,4km kvalifikacija

- Mešovita štafeta 2x6km žene + 2x7,5km muškarci

 


Srodne strane
biatlon238
Biatlon - Sport

     Biatlon generalno je termin kojim se ozačava sport koji se sastoji od dve kombinovane discipline. Biatlon, se međutim najčešće koristi da...

biathlon1
Biatlon - Trči i pucaj

     Po proceni ljubitelja zimskih sportova biatlon je najviše napredovao u poslednjih pet godina. Podaci uglednog "Eurosporta" ističu da je 171 sat...

biatlon stadion468x327
Stadion za biatlon takmičenja

Kod izgradnje savremenih područja za nordijske sportove sa prioritetom za biathlon vodi se računa da zadovolji kriterijume za održavanje takmičenja ranga Zimskoih olimpijskih...