Sportovi Bob - Sankaški sportovi Olimpijska staza za bob i sankanje Trebević

Olimpijska staza za bob i sankanje Trebević

bobsa84654

Olimpijska staza za bob i sankanje u Sarajevu nalazi se na Trebeviću. Sagrađena je za Zimske olimpijske igre 1984. Kad je 1977. Sarajevu poverena organizacija ZOI 1984, predložena je izgradnja staze za bob i sankanje. Dizajn staze odobren je 1981, a radovi na izgradnji su počeli 1. juna iste godine. Izgradnja je završena 30. septembra 1982, a ukupni troškovi iznosili su 563.209.000 dinara. Na Igrama 1984. olimpijska sankaška takmičenja gledalo je 20.000, dok su takmičenja u bobu bila nešto posećenija (30.000 gledalaca).

Nakon Igara staza je korišćena za takmičenja u sklopu Svetskog kupa sve do početka građanskog rata 1991, tokom koga je staza značajno oštećena. Danas je staza većinom očuvana, mada se na jednoj od poslednjih krivina nalaze rupe od granata. Staza je takođe postala popularno mesto za crtanje grafita. Krivinama na stazi nisu data imena.

Tehnički podaci - Fizičke karakteristike staze:

Sport Dužina (m) Broj krivina Visinska razlika
(start-cilj)
Prosečni nagib
Bob
 
1300 13 125,90 10,2
Sankanje
- muškarci
1210 13 129,35 10,2
Sankanje
- žene/dvosed
993 11 99,80 10,2

Organizacija ZOI-ja, prema projektima, koštala je više od 140 miliona dolara.- Novac su podjednako dale jugoslovenska vlast, Republika BiH i Grad Sarajevo, a donacije su izdvajali i građani.

Pored svih objekata koje je trebalo napraviti, najskuplja i najzahtevnija investicija je bila izgradnja bob-staze na Trebeviću. Ta planina je bila najlogičnija lokacija, jer su entuzijasti želeli da trkalište bude u samom gradu - rekao je arhitekta Mufid Garibija.

Gradnja bob-staze poverena je profesoru Gorazdu Bučaru koji je sa grupom arhitekata napravio tadašnje olimpijsko remek-delo. Gradnja ovakve staze nije zahtevna samo građevinski nego i instalaciono, posebno za sistem hlađenja koji je bio poveren profesoru Zlatku Đikiću.

- Bob-staza karakteristična je po tome što je napravljena za kombinovanu upotrebu za bob i sankanje. To će nakon Sarajeva postati standard gradnje u svetu. Start staze je na 1.108 metara nadmorske visine, cilj se nalazio na 982, a duga je 1.570 metara. Za gradnju ovakve staze bilo je potrebno sedam miliona dolara, a uz to bila je i najkomplikovaniji građevinski zahvat - rekao je Garibija.

Trebevićka staza bila je jedna od zahtevnijih u svetu, a koliko je teško napraviti dobru stazu, potvrđuje i podatak da je danas u svetu samo 13 licenciranih bob-staza. Mada je bila zahtevna, ujedno je bila i sigurna.

Zbog teškog i skupog održavanja objekta, autori su osmislili njegovu dugoročnu iskoristivost tako što su napravili "sunđerastog vučka" u kojem su se i građani spuštali niz bob stazu.

- Tako je ona nakon samih igara ostala samoodrživa, a građani su uživali u njenim čarima. Tokom građanskog rata od 1992. do 1995 godine bob-staza znatno je oštećena. Ni danas nije obnovljena - dodaje Garibija.

     Izvor: wikipedia.org  i  Oslobođenje

Galerija slika

Srodne strane
bobsleigh556
Bob - Sport

     Bob je zimski sport u kom se takmičari pokušavaju u što kraćem vremenu spustiti po unapred definisanoj zaleđenoj stazi u specijalnim...

bobsleigh hdr
Bob – Nekada i sada

     *Bob – Bobsleigh*      Vožnja specijalnim sankama sa upravljačem i kočnicom, na posebno konstruisanoj i zaleđenoj stazi, uz učeđće dva ili četiri...

bob8
Bob - Hrabrost, ludost ili nešto treće?

     Tek vožnja bobom predstavlja veliki izazov. Čak 10 miliona ljubitelja ovog sporta, ako je verovati rezultatima ankete na internet sajtu nemačke...

skeletonmelisa
Skeleton - Sport

     Skeleton je zimski sport u kojem je cilj preći zadanu zaleđenu stazu na propisanim sankama u što kraćem vremenu. Pri vožnji...

sankanje2
Sankanje - Sport

     Sankanje je način prelaženja strmih zaleđenih ili sneženih površina korišćenjem sanki u svrhu rekreacije ili zabave. Sankanje je ujedno i zimski...