Sportovi Bob - Sankaški sportovi Bob – Nekada i sada

Bob – Nekada i sada

bobsleigh hdr

     Bob – Bobsleigh
     Vožnja specijalnim sankama sa upravljačem i kočnicom, na posebno konstruisanoj i zaleđenoj stazi, uz učeđće dva ili četiri takmičara sa ciljem da se u više trka postigne što veća brzina.

     Mada su sanke vekovima bile sredstvo transporta, sport Bob - Bobslegh je nastao  kasnih godina 19.tog veka kada je u Švajcarskoj sankama pridodat mehanizam za kočenje.
     Već 1897. je formiran prvi Bob klub na svetu u St.Moritzu - Švajcarska, koji je širio razvoj ovog sporta u skijaškim centrima širom Evrope. Od 1914. godine takmičenja u Bobu se održavaju na raznoraznim prirodno zaleđenim stazama.
     Prvi takmicarski bob je bio napravljen od drveta ali je veoma brzo bio zamijen metalnim nakon čega je i dobio ime Bobslegh, zbog toga što ga je posada povlačila naprijed - nazad (bobed) da bi povećala brzinu na startu.
     Međunarodna Bob i Sankaska Federacija (FIBT) je formirana 1923. A već sledeće godine je takmičenje u bobu-četverosedu bilo na programu Prvih Zimskih Olimpijskih Igara održanih 1924. u Chamonix-u, Francuska.
     U toku 1952.godine započinju nova pravila unutar kojih su bili određeni i limiti u težini boba i posade, čime se završava period bobista teškaša, a započinje era modernog boba kao sportske disciplilne visokih kvaliteta i parivlačnosti.

     Veći broj bob ekipa prihvata i prati ovaj razvoj rekvizita a sa njime i staza. Danas najbolji bob timovi na svetu treniraju i takmiče se tokom cele godine i to najviše na veštački zaleđenim stazama u bobovima napravljenim od gvožđa i fiberglasa.
     Takmičenja u bobu-dvosedu ušla su u Olimpijski program na ZOI u Salt Lake City-u SAD, 2002.godine.

     Dans se proizvode aerodinamični i brzi bobovi, sa zaobljenim nosevima od fiberglasa, sa četri sjajne čelične klizaljke. Da bi bolje startovali takmičari guraju bob najbrže sto mogu prvih 50-tak metara a potom uskoče u bob kako bi se sedeći sjurili dole niz strmu i vijugavu stazu. Vozač drži volan i upravlja a kočničar na kraju staze koči i zaustavlja bob.

     Na Zimskim Olimpijskim igrama se održavaju tri takmičenja u Bobu: Muškarci se takmiče u dvosedu i četverosedu a žene u dvosedu. Na svim Olimpijskim takmičenjima održavaju se četri trke u toku dva dana, a medalje dobijaju timovi koji imaju najmanji zbir vremena iz te četri trke, koje se mjeri u 0.01 delu sekunde.


     Izvor:  VSlokar,  bihski.com


     Linkovi:

Međunarodna bob i tobogan Federacija
Federation Internationale de Bobsleigh et de Tobogganing (FIBT)
   

Srodne strane
bobsleigh556
Bob - Sport

     Bob je zimski sport u kom se takmičari pokušavaju u što kraćem vremenu spustiti po unapred definisanoj zaleđenoj stazi u specijalnim...

bob8
Bob - Hrabrost, ludost ili nešto treće?

     Tek vožnja bobom predstavlja veliki izazov. Čak 10 miliona ljubitelja ovog sporta, ako je verovati rezultatima ankete na internet sajtu nemačke...

skeletonmelisa
Skeleton - Sport

     Skeleton je zimski sport u kojem je cilj preći zadanu zaleđenu stazu na propisanim sankama u što kraćem vremenu. Pri vožnji...

sankanje2
Sankanje - Sport

     Sankanje je način prelaženja strmih zaleđenih ili sneženih površina korišćenjem sanki u svrhu rekreacije ili zabave. Sankanje je ujedno i zimski...

bobsa84654
Olimpijska staza za bob i sankanje Trebević

Olimpijska staza za bob i sankanje u Sarajevu nalazi se na Trebeviću. Sagrađena je za Zimske olimpijske igre 1984. Kad je 1977....