Oprema Oprema za Alpsko skijanje Vezovi za alpsko skijanje

Vezovi za alpsko skijanje

look pivot 18 ski binding300x202

Skijaški vezovi imaju dve uloge koje su suprostavljene jedna drugoj:
-    da ostvare čvrstu vezu između skije i skijaške cipele i da tako precizno prenose pokrete skijaša na skiju
-    da razdvoje skiju od cipele u momentu kada sile koje djeluju na skiju postanu rizik za nogu skijaša

Važno je zapamtiti da ova druga uloga ne znači da vez treba da izbaci cipelu svaki put kada skijaš padne. Ako bi išli tom logikom, vezovi bi morali biti podešeni na vrlo male sile izbacivanja, pa bi se često dešavalo da vez izbaci u toku skijanja u momentu kad to skijaš najmanje očekuje. Posledice takvih padova mogu biti vrlo ozbiljne.

 

Elementi vezova
 
Vezovi se sastoje od prednjeg i zadnjeg veza koji mogu, a ne moraju biti spojeni raznim pločama ili biti montirani na njih. Bitan i obavezan element je i ski kočnica koja sa dva bočna kraka na stazi zaustavlja skiju kad vez pri padu oslobodi skijašku cipelu.
Prednji vez pod opterećenjem može da izbacuje cipelu levo ili desno, a kod nekih vezova i prema gore, dok zadnji vez izbacuje prema gore. Iz veza skijaš tj. skijaška cipela izlazi pritiskom skijaškog štapa na polugu zadnjeg veza, a ulazi postavljanjem prednjeg dela cipele u prednji vez i pritiskom pete skijaške cipele u zadnji vez.
Izbor vezova
 
Za većinu skija iz Race, Allround i delom Allmountain kategorija izbor vezova je vrlo jednostavan: nema ga. Uz skije dođu vezovi i vrlo je mali prostor da umesto tih vezova stavite neke druge. Ostale tj. široke kategorije skija dolaze bez vezova, pa u skladu sa namenom prvo treba odabrati da li nam je potreban klasični vez za alpsko skijanje ili pak vez kod kojeg se peta može odizati radi penjanja i hodanja na skijama.
 Treba voditi računa o širini kočnica u zavisnosti od širine skija, kao i o rasponu skale podešavanja sile izbacivanja (poznate kao DIN skala). Kod većine današnjih vezova broj u nazivu označava najveću vrednost DIN skale, a rekreativci trebaju izbegavati vezove kod kojih skala ide preko 14.
DIN skale se obično kreću:
-    za malu decu do 4,5
-    za osnovce do 7
-    ženski rekreativni modeli do 9
-    muški rekreativni modeli do 10 ili 11
-    modeli za napredne sportske skijaše do 12 ili 14
-    za takmičare do 30
Ako vam neko pri izboru vezova kaže „ovo je vez od 100kg“, zaobiđite ga. Vez sa skalom do 10 nije za skijaše težine do 100kg. Vezovi takmičara u Svetskom kupu imaju skalu do 30, a ti skijaši nisu ni blizu težine od 300kg.Elastičnost vezova
 
Jedna od najbitnijih karakteristika vezova je elastičnost, tj. veličina pomaka cipele van veza (usled kratkotrajne spoljne sile) nakon kojeg vez vraća cipelu u prvobitni položaj. Kod prednjih vezova to je bočna elastičnost, a kod zadnjih vertikalna elastičnost. Vez bez dovoljno elastičnosti ima tendenciju preranog izbacivanja u toku skijanja iako je podešen na odgovarajući način. Vezovi koji imaju veliku elastičnost se mogu podesiti i na nižu DIN vrednost i opet im se neće dešavati da prerano otvaraju. Do podataka o elastičnosti je teško doći, ali u praksi se zna koje marke vezova bije glas da su dobre ili loše po ovom pitanju.Podešavanje vezova

Da bi vezovi funkcionisali ispravno, treba ih pre upotrebe dati u kvalitetan ski servis na ugradnju i podešavanje, a pred svaku sezonu ih treba proveriti. Stara skijaška izreka kaže „najskuplji vezovi su jeftiniji od najjeftinijeg gipsa“, ali vredi samo ako su ispravno podešeni.

Podešavanje se svodi na izbor sile izbacivanja kao i podešavanje uzdužnog pritiska. Svi vezovi od kraja 70-tih godina prošlog veka imaju skale za izbor sile izbacivanja standardizovane prema standardu ISO 11088 koji reguliše i način izbora odgovarajuće vrednosti na skali. Potrebni su sledeći podaci:
-    nivo znanja skijanja (niski, srednji, visoki)
-    visina skijaša
-    težina skijaša
-    dužina đona skijaške cipele u milimetrima
-    starost

Ako vas serviser ne pita za sve ove podatke (osim možda starosti), znajte da vam vezove podešava odokativnom metodom „na osnovu iskustva“. Iskustvo ovde ne pomaže, već je jedini pravi način da na osnovu podataka traži odgovarajuću vrednost u tabeli.

Nakon inicijalnog podešavanja dobro je vezove proveriti na elektronskom uređaju za testiranje (kao na slici), jer mnoge skale na vezovima nisu precizne i moguća su odstupanja. Na žalost, kod nas su retki servisi koji imaju takav uređaj.

 

 

       Za sajt Skijanje.rs - Stevo Kantar (stekan na forumu), Banja Luka

 


Srodne strane
boje drveta
Skije

Carving je postao punoletan, a skije i dalje iz sezone u sezonu postaju sve stabilnije, lakše za upravljanje, šire, univerzalnije. Jednom rečju:...

pance
Cipele

Zovu ih i Pancerice i verovatno su najvažniji deo skijaške opreme. . .

ISO11088Skok300x200
Podešavanje skijaških vezova

Nemačka organizacija za standardizaciju (DIN) je prije više decenija počela da radi na standardizaciji skijaške opreme, a posebno pancerica i vezova. Ti...

ski pole600x400
Skijaški štapovi

Skijaški štapovi imaju nekoliko funkcija:

odeca2
Skijaška odeća

Skijaška odeća treba da štiti od hladnoće, vetra, snega, a ponekad i kiše, dok istovremeno treba da van propušta paru kako bi...

oprema ski
Osnovno znanje o ski opremi

Osnovno znanje o ski opremi u koju spadaju skije, vezovi, cipele, štapovi, naočare...  

ski products2
Ostala oprema

Ostala skijaška oprema kod koje treba posebno obratiti pažnju na izbor su:  - Naočara,  - Rukavica,  - Kacige.  - Štitnika za...