Skijaška odeća

odeca2

Skijaška odeća treba da štiti od hladnoće, vetra, snega, a ponekad i kiše, dok istovremeno treba da van propušta paru kako bi se sprečilo prekomerno znojenje.

Kako je na planini vreme nepredvidivo, bolje je na sebi imati više tankih odevnih artikala, pa ih po potrebi skidati ili oblačiti.

Debele pernate jakne nisu za skijanje, već za šetnju na vrlo niskim temperaturama.

Birajte veličinu tako da je odeća komotna i da pored obezbeđenja slobode pokreta obezbedi i prostor da se po potrebi ispod može obući još ponešto od odeće ili zaštitne opreme (npr. štitnik za leđa – „kornjača“).

Savremeni materijali obezbeđuju odličnu toplotnu izolaciju i sa malom debljinom materijala, a kako izolaciju čini i vazduh između slojeva odeće, to ne treba da iznenađuje što su čak i skijaške jakne vrlo tanke. Ne treba se opterećivati brojnim oznakama vodonepropusnosti i paropropusnosti materijala od kojih su pravljeni jakna i pantalone. Ne postoji način da se ti brojevi provere i proizvođači su toga svesni pa se tim brojevima ne može verovati.

Treba izbegavati pamuk jer upija vlagu tj. znoj, a ta vlaga kad se ohladi postaje veliki problem. Umesto pamuka uzimati sintetičke materijale koji „dišu“.

Poželjno je na jakni imati dovoljno vanjskih i unutarnjih džepova za sitnice, a džepovi treba da su zaštićeni od prodora vode i snega npr. „zavarenim“ patent zatvaračima.

Dužina rukava treba da omogući da zglobovi šake budu pokriveni i kad se ruke rašire i saviju laktovi. Na krajevima rukava treba da je omogućena regulacija širine rukava (npr. čičak traka).

Sa unutarnje strane ispod struka je dobro da jakna ima elastičnu „zavesu“ za sprečavanje prodora snega u slučaju pada u dubokom snegu.

Kako se šalovi za skijanje odavno ne koriste (osim eventualno za malu decu), to je bitno da je kragna jakne dovoljno visoka da dobro štiti vrat od vetra i padavina.

Dužina jakne mora da obezbedi zaštitu leđa i kad smo savijeni u položaj spusta.

Nogavice skijaških pantalona ne trebaju biti dužine farmerki koje obično nosimo tj. ne trebaju biti preduge, jer skijamo u vrlo visokim skijaškim cipelama.

Bolje je uzeti kvalitetniji tj. jači model manje poznate marke nego lošiji model poznate marke. Sama marka ne garantuje kvalitet, a poznate marke su odavno predmet falsifikovanja. Dobra nova originalna jakna poznate marke se ne može nigdje naći za 100 EUR, a za taj novac je moguće pronaći kvalitetnu jaknu manje poznate marke.

 


Srodne strane
boje drveta
Skije

Carving je postao punoletan, a skije i dalje iz sezone u sezonu postaju sve stabilnije, lakše za upravljanje, šire, univerzalnije. Jednom rečju:...

pance
Cipele

Zovu ih i Pancerice i verovatno su najvažniji deo skijaške opreme. . .

look pivot 18 ski binding300x202
Vezovi za alpsko skijanje

Skijaški vezovi imaju dve uloge koje su suprostavljene jedna drugoj: -    da ostvare čvrstu vezu između skije i skijaške cipele i da tako...

ISO11088Skok300x200
Podešavanje skijaških vezova

Nemačka organizacija za standardizaciju (DIN) je prije više decenija počela da radi na standardizaciji skijaške opreme, a posebno pancerica i vezova. Ti...

ski pole600x400
Skijaški štapovi

Skijaški štapovi imaju nekoliko funkcija:

oprema ski
Osnovno znanje o ski opremi

Osnovno znanje o ski opremi u koju spadaju skije, vezovi, cipele, štapovi, naočare...  

ski products2
Ostala oprema

Ostala skijaška oprema kod koje treba posebno obratiti pažnju na izbor su:  - Naočara,  - Rukavica,  - Kacige.  - Štitnika za...