Ski Centri Ostali ski centri Liban - ski centri

Liban - ski centri

libanskiing 300x200

Liban je poznat po bogatoj kulturi i istoriji, ali većina ljudi ne zna da je ova mala mediteranska zemlja takođe idealno mesto za skijanje. Ne zovu ga bez razloga „Švajcarskom Istoka“. Evo zašto bi Liban trebalo ozbiljno uzeti u obzir kada je skijanje u pitanju.

Skijanje u Libanu je jedna od najbolje čuvanih tajni na svetu, a ova zemlja ima šest odličnih ski-centara, do kojih se brzo stiže iz Bejruta. Dok je najviši vrh na 3.000 metara visine, većina ski-centara se nalazi na visini do 2.500m, a staze se protežu na 200 kilometara, pa za svakog ima ponešto.

S obzirom na to da se jedno zimovalište nalazi samo 25 kilometara od mora, skijanje u kombinaciji sa dugim šetnjama po plaži je sasvim moguće.

Mzaar (Mazaar )
Najveći libanski ski-centar nalazi se na samo sat vožnje od Bejruta i ima 42 staze na 60 kilometara i 18 liftova. Obronci su idealni i za početnike, a iskusni skijaši bi trebalo da idu do samog vrha planine, gde će naći neke izazovnije staze.

Čedars (Cedars)
Najstariji skijaški region u Libanu u kojem možete skijati do kraja aprila. Idealno je mesto za iskusne skijaše, a postoji samo nekoliko staza za početnike. Hotel White Cedars je idealan za one koji vole pogled na visoke planine u okruženju. Inače, Čedars je prirodni rezervat u kome se nalaze neke od zaštićenih vrsta drveća, manastiri, crkve i sela „razbacana“ po dolini.

Laklouk (Laqlouq)
Idealno zimovalište ako vaša deca tek uče da skijaju. Porodični centar je prepun tradicionalnih restorana u kojima se služe libanska jela, a u blizini se nalazi legendarna pećina Afka i ambis Balu Bala, čije prirodne lepote i vodopadi hiljadama godina privlače turiste.

Kvanat Bakiš
(Qanat Bakish)
Zimovalište poznato po neverovatnom kvalitetu snega i manjku gužve. Polovina staza je namenjena početnicima, a u pitanju je malo skijalište sa samo 5 kilometara staza, pa se ne možete izgubiti.


Tu su još Zaarour klub i Fakra klub, odnosno zimovališta koja predstavljaju privatne posede poznate po svojoj ekskluzivnosti i nisu otvoreni za masovni turizam.

 

       Izvor: b92.net, teleporter.rs    januar 2019.
--------------------------------------------------- Sajt o skijanju u Libanu, pokrenut 1997. Respect!!Srodne strane
dizin Logo
Dizin - Iran

Iran krije jedno od najjeftinijh i najlepših skijališta na Bliskom Istoku. Na 90 minuta izvan Teherana, odnosno na 120 kilometara u planinskom...