Dizin - Iran

dizin Logo

Iran krije jedno od najjeftinijh i najlepših skijališta na Bliskom Istoku. Na 90 minuta izvan Teherana, odnosno na 120 kilometara u planinskom lancu Alborz nalazi se Dizin, najpoznatije iransko skijalište.

Još od 1969. godine Dizin je najvažnija skijaška regija ne samo u Iranu već na čitavom Bliskom Istoku.

Postoji jedna vrlo važna stvar koju strani turisti treba imati na umu; Iranci imaju svoj internacionalno izolovani bankarski sistem. Dakle, iako mogu lako koristiti svoje iranske debitne kartice bilo gdje u ovoj zemlji, strane Visa i Master kartice su ovdje doslovno beskorisne. Dakle, ponesite dovoljno gotovine!

 

Dizin - Iran


U pitanju je skijalište u kojem liftovi dostižu visinu i do 3.657 metara nadmorske visine zbog čega sezona skijanja traje i do maja. Svih 9 skijaških staza, tri gondole i 12 liftova nude spektakularan pogled na planinu Damavand, najvišu planinu u zemlji. Iako ćete se bez sumnje odlično provoditi na skijanju, strogi islamski kodeksi ponašanja sprečavaju bilo koju vrstu zabave, pa je izlet do Teherana više nego poželjan.

Staze su idealne za one koji su rekreativni skijači, ali i za one koji vode bord i žele da unaprede tehiniku.

Postoje takođe, manje i lakše staze za početnike zbog čega je ovo zimovalište idealno za one koji u svakom smislu te reči žele da postanu bolji u sportu.

S obzirom na to da je vikendima i za vreme praznike neverovatna gužva, najbolje je stići početkom nedelje kada su staze rezervisane samo za vas.

 


Kako do Dizina?

Let sa presedanjem u Moskvi do Teherana košta oko 400 evra. Autobus do Dizina je od 7 do 10 evra, a noćenje u zimovalištu možete pronaći već od 70 evra ako želite da budete u centru. Postoji i naselje nekoliko kilometara od centra Dizina gde četvorokrevetni apartman iznosi 50 evra po noćenju, a taksi do staza samo 2 evra.

Od Teherana do ski centra Dizin se vozi severozapadno planinskim putem br.59 pa br.425 dugim oko 140km - bar 3 sata vožnje.Ski mape

Galerija