Ski Centri Hrvatska Platak Platak, istorija skijanja

Platak, istorija skijanja

platak povijest 300x200

Platak je porodično skijalište u neposrednoj blizini Rijeke s brojnim mogućnostima za rekreaciju, kako zimi tako i leti. Jedino je skijalište u Hrvatskoj gde sa vrha sedežnice (1.361 m/nv) možete uživati u pogledu na more! Izgrađen sredinom prošlog veka, a nakon postavljanja dvosedežnice „Radeševo“ 1979. godine Platak je postao vrlo popularan. Upravo na njemu su odrastali skoro svi riječki skijaši.

Na skijalištu Platak rodio se Jadranski slalom, jedino takmičenje na kojem skijaši startaju gledajući na celi Kvarnerski zaliv. Jadranski slalom je prvi put održan davne 1933.g., a na premijernom izdanju ovog takmičenja pobedio je Zvonimir Kajba iz Sušaka. Zanimljivo je spomenuti da je alpsko skijanje postalo olimpijsk sportom tek tri godine kasnije u Garmisch-Partenkirchenu.

Na Platku su nastupali i skijaši koje će kasnije obeležiti hrvatsku skijašku istoriju, a najzvučnije ime je zasigurno ono Ante Kostelića, tvorca hrvatskog skijaškog čuda, koji je 1969. osvojio 4. mesto na Jadranskom slalomu.

1. aprila 2006. na Radeševu su se našle svetske skijaške zvezde - Ivica i Janica Kostelić. Te godine je održan prvi obnovljeni Medunarodni Jadranski slalom, a Riječani su konačno dočekali priliku na svom "brdu" da vide pravo skijaško takmičenje.

Na sajtu Velikog doma Platak još ističu:
Uz rekreacionu i skijašku istoriju, bitno je spomenuti da je Platak imao i značajnu vojnu ulogu u Domovinskom ratu. U Velikom planinarskom domu su u oktobru i novembru 1991. godine vršene pripreme postrojbi 128. brigade Hrvatske vojske za odlazak na ličko ratište (da ubijaju i proteruju Srpski narod u Lici).

      https://www.dom-platak.com/hr/povijest


Srodne strane
platak2a
Prvi koraci projekta skijališta Platak

Iako niska nadmorska visina, kiša, bura i za skijanje visoke temperature često smanjuju mogućnosti skijanja na Platku, zbog čega su nadležni iz...