Trebević

trebevickazicarasa c.net300x200

Trebević, oaza mira i zelenila u neposrednoj blizini Sarajeva, predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu.
Na Trebeviću je bila izgrađena bob staza i staza za sankanje.

O važnosti Trebevićke žičare za građane Sarajeva ne treba ni govoriti. Svi znaju da je žičara bila simbol grada i svih ljubitelja izleta na Trebević. Od ratnih godina je van fukcije, a Gradskoj upravi Grada Sarajeva su najavili da je očekivani rok za puštanje žičare u pogon je treći kvartal 2017. godine.

Trebevićka žičara je puštena u promet davne 1959. godine, povezivala je Bistrik koji leži na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem smeštenim na 1.160 metara, a projektovali su je i sagradili Česi. Polazna stanica bila je na Bistriku, a završna na Vidikovcu na Trebeviću, gde je sagrađen i istoimeni restoran. S dužinom od 2.100 metara, trebevićka žičara je tada bila najveća u širem regionu.

Imala je osam stubova sa dve žice, od kojih je jedna služila za vuču, a za drugu su bile pričvršćene kabine. Na polaznoj i poslednjoj stanici bili su sagrađeni gvozdeni mostići za prihvat kabina. U vreme Zimskih olimpijskih igara 1984. žičara je dobila svoje posebno svečano ruho.

Nakon rata Sarajevo nema žičaru, a Sarajlije sigurno jedva čekaju da ponovo s Bistrika žičarom odu na Trebević.

 

Projekat izgradnje - rekonstrukcije trebevićke žičare, koji se odvija posredstvom Evropske komisije trebao bi biti završen do kraja 2012. godine, jasni su u Gradskoj upravi Grada Sarajeva koji su ovaj projekat proglasili najkapitalnijim projektom u 2011. godini. Za žičaru su iz budžeta Grada izdvojena tri miliona maraka, dok bi kompletna realizacija projekta trebala koštati oko 16 miliona maraka. Fizibiliti studija žičare koju su uradili stručnjaci sa Ekonomskog instituta iz Sarajeva već je dobila pozitivno mišljenje od strane Gradskog vijeća Grada Sarajeva. I ono o čemu se trenutno govori na sve strane je da će nova žičara biti mnogo bolja od stare. Imaće savremenu polaznu i dolaznu stanicu, veće kapacitete i biće daleko brža.

Aktivnosti oko obnove trebevićke žičare Grad Sarajevo je počeo još 2008. godine. Idejni projekt "Trebevićke žičare", uradila je je Agenciji za geodetske poslove "Geodet". Projektom se predviđa da polazna i završna stanica žičare zadrže postojeće lokacije. Također, projektom je predviđeno da se umjesto rekonstrukcije starih, naprave dva nova moderna objekta - polazne i dolazne stanice i uspostavi žičana veza sa novim nosivim stupovima. Kabine bi trebale da budu izrađene od aluminijuma i stakla sa po osam sjedišta, kapaciteta 1.000 putnika na sat, sa kojima će putnici za 6,5 minuta stizati do Vidikovca.

Procena je da će žičara imati 12 stubova i 40 kabina te da će vreme vožnje od grada do Trebevića trajati oko osam minuta. Žičara će biti izgrađena na staroj trasi. Stubovi će biti postavljeni na dužini od 2.200 metara.

       Izvor: www.sa-c.net  


Srodne strane
sokolac
Sokolac

*SOKOLAC - Sokolac   * Od ski-lifta na Ravnoj Romaniji, ostali su samo delovi stubova zarasli u šikaru. Ovaj drugi, s polaznom stanicom...