Sokolac

sokolac

SOKOLAC - Sokolac  
Od ski-lifta na Ravnoj Romaniji, ostali su samo delovi stubova zarasli u šikaru. Ovaj drugi, s polaznom stanicom u gradu, imao je nešto dužu ulogu u razvoju zimskih sportova na ovom području.

U tim pokušajima za ski-lift više je puta tražen dobar vlasnik. Nakon prvobitne dodele ski-klubu "Glasinac", lift je dat na upravljanje tadašnjem "Šumarstvu", preduzeću koje je moglo da pokrije troškove njegovog održavanja. Potom je briga o ski-liftu ponovo poverena klubu "Glasinac-Karavan". U renoviranje ovog objekta i postavljanje rasvete za noćno skijanje 1995. godine uloženo je oko 70.000 KM. Objekat je vraćen nameni, tako da je održano i više regionalnih takmičenja. Po prvi put lift je radio punim kapacitetom - 60 skijaša u minuti, i okupljao veliki broj mladih sportista.

Međutim, ovo je treća zima kako su Sokočani, sportski radnici, pa i sami skijaši zaboravili da se sajlom s polazne stanice za par minuta mogu popeti do najvećeg uzvišenja u blizini grada.Razloga je mnogo za prestanak rada ski-lifta. Prvi i najveći problem jesu nerešeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnicima zemljišta kojim prolazi staza. O nizu neugodnosti koje su zbog toga pretrpeli, bivši aktivisti kluba ne žele ni da govore. Takođe, rasveta i druga oprema su nestale, tako da se mladi sokolački skijaši za takmičenja pripremaju po okolnim livadama, čekajući rešenje krize u klubu "Glasinac-Karavan".

 


Srodne strane
trebevickazicarasa c.net300x200
Trebević

Trebević, oaza mira i zelenila u neposrednoj blizini Sarajeva, predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, kako u letnjem, tako i u zimskom...