Ski Centri Bosna i Hercegovina Kozara Kozara uoči sezone 2020

Kozara uoči sezone 2020

kozara 130119 2

Nacionalni park „Kozara“ tokom 2019. godine imao je više od 120.000 posetilaca i spremno ih dočekuje u zimskoj sezoni.

Direktor Nacionalnog parka „Kozara“ iz Prijedora Dragan Romčević kaže da su rezultati dobri jer vremenski uslovi prošle godine nisu išli u prilog posetiocima.

- Zimska sezona je bila mnogo kraća u odnosu na prethodnu i bilo je manje dana za skijanje. Pored toga, imali smo nepovoljno proleće jer je bila kiša u maju, junu i pola jula, a to utiče na dolazak u Nacionalni park i boravak u prirodi. Zato smo bili u prvih šest meseci u zaostatku, ali jesen je bila prelepa pa smo na kraju završili sa dobrim razultatom - kaže on. Dodaje da su u ovoj javnoj ustanovi postavili sebi za zadatak da broj posetilaca ne bude manji od 100.000.

- Pre nekoliko godina počeli smo sa brojkom od 70.000, cilj nam je bio da pređemo 100.000 posetioca i da se ne vraćamo ispod tog broja. Tako smo 2018. godinu završili sa 130.000 - kaže on.

Navodi da sezona poseta na „Kozari“ traje tokom cele godine, ali da je veći broj posetilaca leti nego zimi. Poručuje da je sve spremno za zimu na „Kozari“ te da se nadaju snegu kako bi ambijent bio još lepši.

- Imamo mehanizaciju koja je uvek spremna za čišćenje snega na parkingu. Naša mehanizacija leti radi na izvlačenju trupaca iz sanitarnih seča, ona je stalno u pogonu, mi u ovom vremenu završimo sa tim poslovima, montiramo grn i zimi čistimo sneg - rekao je on.

Ističe da je veliki posao uradilo Planinarsko-skijaško društvo „Ljubijski rudar“ koje upravlja skijalištem.

- Oni su za ovu sezonu osvetlili i drugu, odnosno novu ski stazu, ranije je bila samo stara osvetljena. Obe staze sada imaju sistem za proizvodnju veštačkog snega. Povećan je i kapacitet jezera koje može da prima vodu za veštačku proizvodnju snega. Mi tokom leta kosimo te ski staze da ne bi bujad dočekala sneg, tako da na ovim ski stazama sa vrlo malo snega može početi skijanje, jer su one spremne - kaže Romčević. Dodaje da nijedna zima nije bila bez prirodnog snega i da veruju da neće ni ova.

- Oko 17 centimetra snega je bilo pre 20 dana, nama bi bilo optimalno kada bi snega bilo mesec i po dana, to bi bilo idealno jer su i deca na raspustu - kaže Romčević. Dodaje da je zbog klimatskih promena i manjih količina snega sve teže održavati skijališta koja su ispod 1.500 metara nadmorske visine.

- Ne možemo parirati skijaškim centrima na Jahorini i Kopaoniku, koji su na mnogo većim nadmorskim visinama i sa mnogo više staza, ovo je skijalište za one koji žele da nauče skijati i za one koji znaju skijati da uđu u kondiciju i malo se rekreiraju. Naše skijalište je na startu 800 metara nadmorske visine, a na podnožju 650 metara, tako da možemo biti zadovoljni sa onim što imamo i koliko dobijemo od prirode - ističe on. Navodi da je NP „Kozara“ u ovoj godini završio veći broj palniranih stvari.

- Završavamo izletište Pakovac, uredili smo dečije igralište, Vlada RS, odnosno JP „Putevi Republike Srpske“ privode kraju asfaltiranje puta za Podgrace, a to je nama vrlo bitno. Put dug 20 kilometra će spojiti Lijevče polje i Grdišku sa Kozarom, a ostalo je još dva kilometar da se asfaltira, tako da ove zimske sezone i naredne godine očekujemo veći broj posetilaca iz ovog dela Srpske – kaže Romčević. Podseća da je na „Kozari“ prošle godine izgrađen adrenalinski Avantura park sa sajlama i visećim mostovima.

- Ove godine smo ga proširili, uveli smo četiri nova zip lajna duga 300 metara, to je dosta posećeno, a i naredne godine ćemo proširivati - zaključuje on.

 


Srodne strane