Kozara

kozara0106

Planina Kozara okićena rijekama Unom, Sanom, Savom i Vrbasom s pravom nosi naziv „zelena ljepotica“ Krajine. Kozara je Dinarska planina duga 75 km (najviši vrh Lisina 978m i Rudine 920m) uglavnom obrasla šumom. U srcu planine smješten je nacionalni park, koji je uvršten na listu nacionalnih parkova 1967. godine i član je federacije Nacionalnih parkova - EUROPARC.

NP Kozara obuhvata površinu od 3 494 hektara. Ovo područje proglašeno je Nacionalnim parkom 1967. s ciljem zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrednosti planine Kozare. Umereno-kontitentalna klima, veliki broj sunčanih dana i pitomi planinski vrhovi - vidikovci sa kojih se vide Gradiška, Prijedor, Dubica i ostala okolna mjesta, daju posebnu vrednost ovoj planini.

Centralnim dijelom planine, na zaravnjenom platou dominira područje Mrakovica, koja predstavlja Memorijalnu zonu izgrađenu 1972. godine u znak sjećanja na borce i narod Potkozarja koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu.

Memorijalna zona se sastoji od muzeja, memorijalnog spomenika i zida na kome su ugravirana imena nastradalih. Na ovom mjestu održavaju se impresivni časovi istorije, uz kazivanje o događajima na Kozari u njenoj velikoj epopeji slobode.

Na Mrakovici je uređena 800 m duga skijaška staza opremljena ski-liftom


Ski staza - leti

SKIJALIŠTE KOZARA
Za sve ljubitelje zimskih sportova na raspolaganju su tri ski staze, dve za malo starije i jedna za najmlađe ljubitelje snežnih radosti.

Ski staza Kozara 1 dužine 650 metara sa ski liftom tanjir.
Ski staza Kozara 2 duzine 850 m i ski lift tipa "sidro".

U nedostatku snežnog pokrivača, uživanje u zimskim sportovima omogućavaju topovi za snijeg koji veštačkim snegom pokrivaju čitavu dužinu staze. Putem lizinga, 2010. godine su nabavljena tri mobilna topa za pravljenje snega.

Ski staza za djecu je dužine oko 200 m i pokrivena je mini-liftom kapaciteta 450 skijaša na sat.

Obezbeđeni su uslovi za skijaše svih uzrasta, naročito početnike, koji  mogu uživati u ovom atraktivnom zimskom sportu. Na skijalištu je organizovana ski škola, a takođe omogućeno je i iznajmljivanje ski opreme.

Staze su uređene modernim snežnim ratracima, koji stvaraju idealne uslove za skijanje. Poseban ugođaj čini noćno skijanje.

ULAZNICA
Ulaz u Nacionalni park naplaćuje se po osobi, i to:
2 KM za odrasle
1 KM za decu
Ulaznica je doprinos za zaštitu, očuvanje i promovisanje Nacionalnog parka Kozara.
 
SKIJALIŠTE
Cena ski-pass karte:
Dnevni ski-pas za odrasle iznosi 15 KM, a za decu 10 KM
Poludnevni ski-pas za odrasle iznosi 10 KM, a za decu 7 KM
Ski-pas za noćno skijanje iznosi 13 KM

Dnevno skijanje organizuje se svakim danom od 10 do 16 h, a noćno od 18.30 do 21.30 h.

PLANINARSKO SKIJAŠKO DRUŠTVO “LJUBIJSKI RUDAR“
Tel.   +387 52 484 115   +387 66 231 410   
e-mail: info@kozaraski.com
www.kozaraski.com

 

Dečija ski staza sa liftom


Nacionalni park Kozara smješten je u centralnom dijelu istoimene planine, na pvršini od 3.494,5 ha. Područje parka izduženo je u smjeru sjever – jug, tako da mu dužina iznosi 7, a širina 3 – 6 km. Nalazi se između 44°58’00’’ i 45°03’30’’ s.g.š. i 16°51’00’’ i 16°55’41’’ i.g.d.

Mrakovica, središte Nacionalnog parka Kozara, udaljeno je od Prijedora 24 km, a od Banja Luke 56 km. Sa magistralnog puta Banja Luka – Prijedor u mestu Kozarac, odvaja se vijugavi asfaltni planinski put, koji vas vodi pored hotela “Monument”, restorana “Bijele Vode”, gdje prolaskom pored planinarskog doma “Nacionalnog parka Kozara”, izlazite na parking prostor u samoj blizini skijaške staze, odakle se vidi etno restoran “Ski pass” , ski servis i ostali prateći sadržaji.


KOZARA WEB KAMERE:

Kamera 1

Kamera 2

KOZARA SMEŠTAJ:

Hotel „Monument“
Smješten je na svega 12 kilometara od magistralne putne komunikacije Banjaluka-Prijedor. Od aerodroma u Mahovljanima udaljen je oko 65, a od graničnog prelaza prema Hrvatskoj, kod Dubice, oko 60 kilometara. Sa pomenutog magistralnog pravca, u mjestu Kozarac, odvaja se vijugavi asfaltni planinski put, koji vas vodi pred ulaz samog hotela. Ugođaj i okolina, koju prilikom tog kratkog puta možete doživjeti i vidjeti, predstavlja jedinstvenu uvertiru u ono što vas očekuje na Mrakovici, jednom od vrhova planine Kozare.

Bungalovi Nacionalnog parka Kozara
Nacionalni park Kozara nudi Vam odmor u tišini i ljepoti prirode uz smještaj u bungalovima okruženim visokim stablima četinara. Izgrađeni od drveta, sa spuštenim krovovima savršeno se uklapaju u ambijent. Svaki bungalov je kapaciteta 6 ležaja i na raspologanju ima kuhinju, trpezariju i kupatilo u prizemlju, te dvije sobe na spratu. Pored bungalova nalaze se klupe za sjedenje sa nadstrešnicom, te ljuljaške za djecu. Bungalovi se nalaze na Mrakovici u neposrednoj blizini Spomenika i ski-staze.
Cijena boravka u bungalovima iznosi:
za 6 osoba 100 KM
za 4 osobe   80 KM
za 2 osobe   50 KM

 

Planinarski dom
U okviru doma planinarsko-skijaškog društva "Ljubijski rudar" nalaze se renovirane trokrevetne, četverokrevetne i petokrevetne sobe sa mogućnošću korištenja kuhinje i dnevnog boravka, kao i uz korištenje kupatila sa tuš kabinama.
CJENOVNIK :
Trokrevetna soba sa ..- 30 KM
Kontakt telefon : 066/231-410

   

 

kozara 130119 2

Kozara uoči sezone 2020

Nacionalni park „Kozara“ tokom 2019. godine imao je više od 120.000 posetilaca i spremno ih dočekuje u zimskoj sezoni.

Direktor Nacionalnog parka „Kozara“ iz Prijedora Dragan Romčević kaže da su rezultati dobri jer vremenski uslovi prošle godine nisu išli u prilog posetiocima.


Ponijerifena

Ponjeri, Kakanj, BiH - Skijalište dobija novi ski lift

Skijaški centar Ponijeri kod Kaknja, u idealnim okolnostima, već naredne skijaške sezone, bi mogao imati instaliran novi ski-lift. Ono što očekujemo je da će ski-lift u pogonu biti naredne godine, izjavio je za...
Kakanj, Bi | 17.07.2022. | eKapija | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta | Žičare, staze, ski instalacije

cajnice960

Čajniče, BIH - Dobili ski lif koji se nalazio na Poljicama

Stanovnici Čajniča i ljubitelji skijanja iz tog dela Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine mogli bi iduće godine da uživaju na padinama nekadašnje ski staze. Bivša staza je bila napravljena za Olimpijadu...
Čajniče, BIH | 15.10.2021. | sportdc.net | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta

sokolac 2021 960x584

Puhovac, Sokolac - Počela izgradnja ski-lifta

a Sokocu je počela izgradnja ski–lifta na uzvišenju Puhovac, za šta će Grad Istočno Sarajevo i lokalna uprava obezbijediti oko 300.000 KM. Trener Skijaškog kluba "Olimpik" *Bojan Samardžija* rekao je novinarima na gradilištu da...
Sokolac, BIH | 24.09.2021. | akta.ba | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta | Žičare, staze, ski instalacije

smetovizenica 800x487

Smetovi, Zenica, BIH - Predstavljen projekat izgradnje žičare

Sa ciljem da izletište Smetovi postanu prepoznatljivo, sadržajima bogato mesto za odmor i rekreaciju u prirodi, na sednici Gradskog vijeća Zenica predstavljen je dugo najavljivani projekat žičare Zenica – Smetovi. Kako je saopšteno, izgradnjom...
Smetovi, Zenica - BIH | 20.06.2021. | eKapija | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta

bjeledin 100x608

BIH ski centri u ski sezoni 2020

Krajem decembra na bh. planinama službeno je započela zimska turistička sezona 2019/2020. Evo informacije o ponudi, sadržaju, smeštaju i cenama ski-karata na Bjelašnici, Jahorini, Ravnoj planini, Vlašiću i Blidinju, koje se itekako razlikuju. Teks...
BiH | 18.01.2020. | Dani - oslobodjenje.ba | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Bjelašnica | Jahorina | Ostala BiH skijališta | Vlašić


Sve vesti iz ski centra


Ski mape