Saveti Ski oprema - Saveti Malo drugačiji pogled na izbor skija

Malo drugačiji pogled na izbor skija

Ted Ligety

Kada se rekreativac odluči za kupovinu skija, pred njim je jednostavna odluka ako je gledao takmičenja Svjetskog kupa. Ako i bude imao dilemu, trgovac će mu pomoći. Međutim, krajnji rezultat ovakvog pristupa često bude daleko od optimalnog. U stvari, skoro sigurno vodi do izbora potpuno pogrešnih skija. Zato evo malo drugačijeg pogleda na problematiku. Subjektivnog, naravno, ali baziranog na više decenija aktivnog praćenja svega što ima veze sa rekreativnim alpskim skijanjem, sa posebnim težištem na skijaškoj opremi.

Prvo, trgovcu je cilj da proda robu i najčešće ne zna šta prodaje i bez ličnog praktičnog iskustva sa tim šta prodaje. Ovo se odnosi na velike trgovačke lance tipa InterSport, Giga Sport, Hervis ili Sport2000. Što je trgovina specijalizovanija za ski opremu, to je šansa da trgovac ima veće znanje. Trgovac sa znanjem i iskustvom je skup, a kriza je.

Drugo, idealna skija je 100% individualna stvar. Dva skijaša sličnog skijaškog znanja će nakon skijanja na istoj skiji imati različite utiske.

Treće, tehnologije koje su ugrađene u skije su najčešće samo marketinški trik. Dokaz za to je da nijedna tehnologija ne opstaje duže od 5 – 7 sezona. Nakon tog perioda je bitno plasirati nešto novo, nebitno šta, samo da je novo i “revolucionarno”. Moglo bi se nabrojati bar 30-tak “tehnologija” koje su bile “revolucionarne” u poslednjih 15-tak godina, a nema ih više. Da su bile prave, ostale bi.

Četvrto, nebitno je šta proizvođač kaže od kojih materijala je skija napravljena, jer to ne možemo provjeriti i moramo vjerovati njihovoj marketing službi. A marketing je čudo i ne poštuje pravila. Drveno jezgro je vrlo poželjno i popularno, a titanijum je danas uz Rocker glavni modni detalj koji se traži. U neke modele skija se ugrađuje titanal koji nema veze sa titanijumom, jer je to legura aluminijuma. Titanal se često koristi u skiji na mjestima na kojima se montiraju vezovi sa ciljem da zavrtnji dobro drže skiju, a neupućen rekreativac će misliti da ima skiju sa titanijumom koja je po njegovom mišljenju bolja od skije koja ga nema.

Peto, marka tj. naziv proizvođača skija nije ni približno bitan element za izbor skija koliko to većina rekreativaca misli. Proizvođači grade svoje ime i poziciju na tržištu kroz takmičenja Svjetskog kupa. Skije za Svjetski kup i skije koje izgledaju identično u prodavnici imaju vrlo malo zajedničkog. Zbog što boljeg shvatanja ovog elementa, detaljnije sam se pozabavio ovom temom u posebnom poglavlju ispod.

Šesto, model skija je mnogo (ali baš mnogo) važniji od marke tj. naziva proizvođača. Rečenica “Imam skije marke XY” ne znači ništa. Sjećam se nekoliko početničkih modela skija vodećih proizvođača koje ne bih preporučio ni totalnom početniku.

Sedmo, dužina skija je bitna koliko i model, ako ne i više. Isti model se neće ponašati jednako na dužini 155 cm kao na 170 cm. To su dvije potpuno različite skije. Možda su im dimenzije tj. ona tri broja što pišu negdje na repu iste, ali im je radijus različit. To se mnogo (ali baš mnogo) osjeti u vožnji, a posebno pri većim brzinama. Sa pojavom carving skija krajem 90-tih je krenuo trend drastičnog smanjivanja dužine skija (šifra "brada i nos"), ali srećom se posljednjih godina stvari vraćaju u normalu te se pojedini modeli rade i preko 180cm.

Osmo, sve ranije navedeno je džaba i badava ako skija nije pripremljena, tj. pravilno servisirana. Mnogi početnici kažu da skija koja nije voskirana ide sporije. To je tačno, ali je tačna i činjenica da je takvu skiju mnogo teže kontrolisati.

Ako koga zanima, može pogledati i ove tekstove o skijama vezano za razliku u izvođenju zavoja nekadašnjim i savemenim skijama, geometriju, tipove skija...

 

Oprema u Svjetskom kupu i oprema za obične smrtnike

Logično je da rekreativci prilikom izbora opreme gledaju šta vrhunski takmičari koriste. Logično, ali ne baš i primjenjivo u praksi, osim ako ne skijaju približno dobro kao i takmičari. Pri tom treba znati da takmičari u Svjetskom kupu voze kroz kapije na jednim, a pred kamere poturaju druge skije. Čim prođu kroz cilj, serviser uzima prave takmičarske skije i takmičaru daje u ruke model iz trgovine. Razlike se na fotografijama ispod mogu vidjeti i golim okom (vrh skija drugačiji, drugačija ploča pod vezovima, nema DoubleDeck-a na "pravoj" skiji):

Mikaela.jpg
Kako vrhunski takmičari biraju skije na kojim će voziti trke? Njihovi serviseri od onog šta poseban dio fabrike znan kao RD (Race Department) pripremi za takmičenja biraju najprikladnije za konkretnog skijaša, pa odabrano takmičar probava i izdvaja šta njemu najbolje odgovara. Najuspješniji imaju prednost izbora, a svoj feedback prenose inžinjerima koji konstruišu skije. Ovo podliježe poslovnoj tajni i o detaljima se vrlo malo zna.

Vrhunski takmičari nisu vlasnici skija, niti raspolažu sa njima. Serviser je lojalan i odgovoran proizvođaču da osim takmičara niko drugi neće imati skije u rukama bez nadzora. Kad takmičar pređe na drugu marku skija, dobija i novog servisera. Naravno, ima i izuzetaka, kao što je serviser Bode Millera, koji je bio uz Bodea kako je Bode prelazio sa K2 na Fischer, pa na Rossignol, pa na Atomic i na kraju na Head.

Vrhunski takmičari mijenjaju proizvođače tj. marke skija? Hmmm. Ne. Proizvođači mijenjaju vrhunske takmičare. Ipak su pare kod proizvođača, pa oni biraju. Klasični zakon tržišta poznat kao zakon ponude i potražnje. Proizvođači sa velikim budžetom za takmičare imaju i velik budžet za razvoj skija, tako da onaj ko može da sebi priušti najboljeg takmičara sigurno može da mu ponudi i odgovarajuću skiju. Ovo ne mora da ima ikakve veze sa kvalitetom rekreativnih skija koje se nude u trgovinama.

Malo teže ide sa promjenom pancerica, jer je to najvažniji i najosjetljiviji dio opreme. Poznati su slučajevi kada je prelazak na druge pancerice imao ozbiljne posljedice po rezultat. Pisalo se po nekim američkim forumima da određeni takmičari koji insistiraju na određenom modelu pancerica, ostaju na njima kad pređu na drugog proizvođača, s tim što se mijenja boja pancerica, oznake i kopče. Teško za povjerovati, ali se priča. Spomenut je Hirscher koji je navodno početkom sezone 2013/14 vozio Salomon pancerice maskirane u Atomica. Doduše, Atomic i Salomon su ista firma, tj. imaju zajedničkog vlasnika. Takođe se priča da ih je nekoliko na Fischer Vakuum pancericama maskiranim u druge marke. Gdje ima plamena, ima i vatre (ili tako nekako).

Koliko od ovog znaju široke narodne mase? Malo. Ništa. Oni vide npr. Hirscher-a da vozi Atomic skije sa Atomic vezovima i Atomic pancericama. I čovjek pobjeđuje. Ako Hirscher zna šta valja, šta tu široke mase rekreativaca ima da pametuju... Ovoj logici doprinosi i činjenica da je značajnom broju rekreativaca bitnije kako njihove skije izgledaju (poželjno što sličnije Hirscherovim) od toga kako se skije ponašaju pod nogama. Uzeh Hirschera za primjer, ali ista logika vrijedi i za ostale vrhunske takmičare i njihovu opremu.

Percepcija proizvođača skija u očima širokih rekreativnih masa zavisi direktno od veličine budžeta uloženog u vrhunske takmičare. Problem je što kriza traje već dugo, pa iz godine u godinu budžet proizvođača varira, a samim tim i broj i kvalitet vrhunskih takmičara koji voze na njihovoj opremi. Kad se pogleda trend osvojenih bodova u Svjetskom kupu kroz godine, može se vidjeti i dinamika ulaganja u Svjetski kup:

Šta se može pročitati iz ovih grafikona? Da je Head šest sezona za redom žestoko napredovao tj. plaćao najbolje takmičare, da Atomic ne stoji kako je nekada stajao ali se popravlja isto kao Rossignol, da se Nordica prije nekoliko sezona izborila za svoje mjesto, da je Salomon dobro pao, da je u posljednjih nekoliko godina nekoliko poznatih proizvođača odustalo od velikih ulaganja u Svjetski kup, itd...

I šta zaključiti na kraju? Kako odabrati optimalne skije? Odgovor je: teško. Posebno na brdovitom Balkanu gdje je izbor "tanak" i gdje besplatni testovi skija nisu česta pojava. Duboki respekt firmama koje ih ipak organizuju i u ova ružna vremena. Jedini pravi način je probati što više različitih skija. I u što više različitih dužina. Zaboravite ono "do brade" i "do nosa". Ako već znate skijati, probajte skije 10 cm duže od onog šta su vam preporučili. Iznenadićete se. Skoro sigurno pozitivno.

Spomenuti testovi koje organizuju distributeri skija najčešće se dešavaju u februaru i martu sa modelima za sledeću sezonu. Na zapadu su testovi i u predsezoni na više skijališta, a mnogi naši zagriženiji rekreativci obilaze Mölltaler Gletscher gdje skoro svakog novembra tokom dva vikenda budu testovi sa modelima iz ponude InterSport-a i Giga Sporta. Za one koji nisu u prilici da tamo odu, jedna od metoda je zamjena skija sa prijateljima koji imaju novije modele. Ili posuđivanje iz rentala koji imaju novu opremu. Velika većina rekreativaca godinama skija isključivo na svojim skijama nabavljenim prije X godina na preporuku trgovca koji ne zna skijati i koje su nakon kupovine servisirane jednom ili nijednom. I zadovoljni su, jer ne znaju za bolje. Sve dok ne probaju neke druge modele i onda kažu "da li je moguće da je ovolika razlika između skija?". Da, moguće je.

       Za sajt Skijanje.rs - Stevo Kantar (stekan na forumu), Banja Luka

 Komentare na tekst možete dati u ovoj temi na ForumuSrodne strane
opremacarrying skis
Oprema za skijanje

Ski oprema je dosta skupa i stvara veliki problem na početku jer većina misli da sve treba kupiti odjednom. Uz skijašku opremu:...

lange1
Nabavka nove opreme

Ponuda nove opreme, poslednjih godina je znatno bolja. Može se nabaviti oprema mnogih svetskih proizvođača neretko po mnogo povoljnijim cenama nego u...

120857
Nabavka polovne opreme

Polovnu tj. korišćenu ski opremu možete nabaviti na Sajmu zimske opreme, preko malih oglasa, kod ljudi koji uvoze takvu opremu, kao i...

kantne
Renta, kupovina polovne ski opreme - Iskustva ski servisa

Par dobrih saveta u vezi kupovine nikako neće biti na odmet. Na šta dugogodišnji serviseri ski opreme skreću paznju, posebno kod skija,...

Oakley Airwave 1 5 Snow Goggles 2
Kako izabrati prave ski naočare

Ski naočare ili brile, su jedan od najvažnijih delova opreme svakog skijaša, zato je bitno znati izabrati prave naočare za Vas. Sve...

einlagenfraese3 neu
Šta je to i zašto BOOT FITTING

Ski pancerice su najvažni deo naše ski opreme. Bez odgovarajućeg osećaja u pancericama, vaša stopala će biti u grču, umorna, hladna, povređena...

voskiranje1
Skijaško voskiranje

     Moderno skijanje ne može se zamisliti bez pripreme skije za sneg, a finalna sekvenca tog skupa servisnih operacija je njeno voskiranje,...

eskinr2
Zimska oprema za početnike

    Vreme zimskih čarolija polako se približava a pre nego što odlučite kuda na skijanje važno je da se dobro opremite, naročito...

ski servis prace
Kako pripremiti i održavati ski opremu

     Udobno i jednostavno skijanje zahteva pravilnu pripremu i održavanje skija, što svaki skijaš sa malo dobro volje i spretnosti može obaviti...

9789551395
Pitanja i odgovori o opremi

     Visok sam 182 cm, tezak 95 kg. Skijam preko 30 godina (od sedme godine). Jos uvijek vozim klasicne skije. Koje skije...

markospodesavanjevezova
Podešavanje ski vezova i održavanje skija

    - Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se...

winterlaub
Prave skije za vaš stil

     Prvi sneg nas po pravilu podseća da je vreme da proverimo zimsku opremu a to su cipele, koje su pola...

KUPSKI1
Kupovina - Izbor dužine skije

*     Kupovina skija*      Odaberite marku, model, i dizajn skije prvenstveno na osnovu vašeg skijaškog znanja. Cena je svakako vrlo bitna!   

skijepriprema22122011
Priprema i održavanje skija

Da biste u potpunosti uživali u odmoru na planini i skijanju, neophodno je adekvatno pripremiti skije. Većinu sitnica povezanih s pripremom ski-opreme...

intersport socia 300x200l
Kako izabrati skije?

Izbor pravih skija nije jednostavan zadatak. Ali, kada nađemo skije koje odgovaraju našem znanju skijanja i fizičkim sposobnostima, počinjemo stvarno da uživamo...