Saveti Ski oprema - Saveti Kako izabrati prave ski naočare

Kako izabrati prave ski naočare

Oakley Airwave 1 5 Snow Goggles 2

Ski naočare ili brile, su jedan od najvažnijih delova opreme svakog skijaša, zato je bitno znati izabrati prave naočare za Vas. Sve ski ili snowboard naočare nude neki osnovni vid zaštite od vetra i hladnoće, ali ima još nekih jako važnih karakteristika na koje je potrebno obratiti pažnju, kao na primer vrstu, boju i nijansu stakla, veličinu rama i prijanjanje.

Da bi pronašli prave naočare za Vas, upoznaćemo Vas sa različitim delovima i karakteristikama naočara.

Stakla:
Tipovi stakla
- Boje i nijanse stakla
- Izmenjiva stakla
- Tehnologije
- Ventilacija

Ramovi:
- Velićina rama
- Ostale karakteristike 

 

TIPOVI STAKLA

Najveću razliku u naočarima prave stakla. Stakla po konstrukciji se dele na dve vrste, cilindrična stakla i sferna stakla.

Cilindrična stakla su stakla koja imaju samo horizontalnu krivinu dok su vertikalno potpuno ravne. One nude dobre performanse u nižem cenovnom rangu. 
Sferna stakla
sa druge strane, imaju i horizontalnu i vertikalnu krivinu, što naočarima daje oblik mehura. Ali osim oblika, sferna stakla imaju prednost u odnosu na cilindrična:
 - Perifernu vidljivost - Zbog veće površine stakla, sferne naočare daju bolju vidljuvost u svim pravcima.
 - Odsjaj - I pored velikog broja modifikacija na cilindričnim staklima, odsjaj je mnogo manji kod sfernih stakala jer ima manje površinskih tačaka gde sunčevi zraci pogađaju naočare i samim tim manje zaslepljujućih tačaka.
 - Distorzija - Ravna stakla kod cilindričnih naočara mogu da izazovu vizuelnu distorziju dok oblik sfernih stakala daje bolju vidljivost i bolje prepoznavanje oblika terena jer dolazi prirodnija svetlost do samog oka.
 - Anti - magljenje - Zvog većeg volumena između lica i hladne spoljašnosti, što daje i bolju izolaciju, smanjena je mogućnost magljenja.

Cilindrična stakla

Sferna stakla 

 

BOJA STAKLA

Nema nečeg goreg i opasnijeg nego imati recimo stakla za sunce kada je oblačan i tmuran dan, ili imati stakla za oblačan i maglovit dan a vreme sunčano. Postoji mnogo različitih boja stakala koji variraju od proizvođača do proizvođača i iako se neka boja možda više slaže uz vašu jaknu, to nije presudno za pravilan izbor jer svako staklo ima drugačiji filter svetlosti. 

Količina koje svetla propuštaju mere se u procentila i nazivaju se Visible Light Transmition (VLT).

Neka stakla su dizajnirana da se bolje ponašaju po maglovitom, snežnom danu, kada ima manje svetla i oni imaju veći VLT. Tipična stakla za ovo vreme su obično žute, roze ili plave boje i imaju VLT između 60-90%. Sa druge strane, stakla koja se bolje ponašaju u sunčanim uslovima imaju manji VLT i obično su tamnijih boja, na primer crna, siva, zlatna. Često su to "ogledalo" stakla koja imaju VLC 5-20%. Postoje i stakla koja su na neki način univerzalna i ponašaju se dobro u većini uslova.


IZMENJIVA STAKLA

Postoje i naočare koje imaju izmenjiva stakla i koja se lako mogu menjati u zavisnosti od uslova vidljivosti. Jako je teško promaći naočare koji mogu da budu jednako dobre u svim uslovima, zato sve više proizvođača prave i modele koji na jednostavan i brz način mogu da promene stakla i tako pokriju sve uslove koje vas mogu zadesiti u toku dana.

Izmenjiva stakla 

 

TEHNOLOGIJE

Osim same vrste stakala, proizvođači stakala imaju dodatne tehnologije koje ugrađuju kako bi poboljšali njihov kvalitet. Neke od karakteristika na koje treba obratiti pažnju su: 
 - UV zaštita - Praktično svi novi modeli, čak i oni jeftiniji, imaju 100% UV zaštitu. Intenzitet UV zraka se povećava sa nadmorskom visinom i zato UV zaštita štiti oči od oštećenja vida.
 - Ogledalo stakla - Prevlaka na spoljašnosti stakala reflektuje veći deo svetlosti nego kod običnih stakala. Takva stakla izgledaju aktraktivnije i daju bolju vidljivost u danima sa puno svetla jer imaju manji odsjaj i povećanu vizuelnu jasnoću.
 - Polarizovana stakla - Delujući kao filter vertikalne svetlosti, polarizovana sočiva su u stanju da mnogo efikasnije nego standardna ogledalo stakla poboljšaju ukupnu vizuelnu jasnoću i omoguće veći kontrast. Polarizovana sočiva smanjuju zamor očiju i napetost.
 - Dupla stakla - Poboljšavaju termalnu barijeru i na taj način doprinose manjem magljenju stakala.
 - Presvlaka protiv magljenja - Posebnim hemijskim tretmanom na unutrašnji deo stakala, dobija se sloj koji znatno smanjuje mogućnost magljenja stakala.
 - Fotohromirana stakla - Ova stakla se automatski prilagođavaju promeni vremenskih uslova tako što potamne kada je veća UV svetlost, a posvetle kada je manja UV svetlost. Prednost ovih stakala je ta što se prilagođavaju vremenskim uslovima a mana je što je za to prilagođavanje potrebno nekoliko minuta.

 - Ventilacija - Skoro sve naočare imaju ventilacione otvore, ali su neki bolji od drugih. Potrebno je obratiti pažnju na to da su ventilacioni otvori kompatibilni sa vašom kacigom, tačnije da ih kaciga ne blokira. U suprotnom može se desiti da dođe do magljenja. 

 

VELIČINA RAMOVA

Ram je praktično najbitniji za same naočare. Dok ram naočara dolazi u velikom broju oblika i veličina, on ima tri funkcije a to su da drži stakla na mestu, ne dozvoli propuštanje snega i učini prijanjanje vašem licu udobnim. Svaki ram bi trebao da ispuni prva dva uslova, tako da je najvažniji deo da vam ram legne lepo na lice.

Jednostavan način da odredite idealnu veličinu rama za vaše lice je da napravite korelaciju sa veličinom vaše glave i kacige koju nosite. Ako imate malu glavu, i nosite manje kacige, bolje je da i ram bude manji i obratno. Mali ramovi će pristajati deci i odraslima koji imaju malo lice. Srednja veličina rama praktično zadovoljava sve i obično su to unisex naočare kojima samo boja određuje kojem polu će se više svideti. Veliki ramovi odgovaraju osobama koja imaju veliko i široko lice. Postoje još i OTG naočare, koje su namenjene osobama koja nose naočare za vid. OTG (Over the Glasses) dozvoljavaju da ispod naočara za skijanje, nosite vaše naočare za vid i obično su dublje i imaju kanale sa strane u koje upadaju naočare za vid. Postoje i "oversized" naočare koje daju bolju preglednost ali koje ne prijanjaju idealno svima, zbog veličine lica.

OTG naočare 

 

OSTALE KARAKTERISRTIKE

Pena koja ide oko lica, mora da obezbedi ugodno prijanjanje, bez tačaka pristiska. Ne bi trebalo da ima prostora između vašeg lica i same pene. Ili pak ako naočare prave neugodan osećaj na vašem licu, to znači da nisu za vas. Takođe, traka koja ide oko same glave, ili kacige, mora da ima mogućnost podešavanja i poželjno je da ima silikonske tračice na sebi, kako bi sprečila klizanje sa same kacige. Većina kaciga ima na zadnjem delu zakačku u koju se ova traka zaključa kako se naočare ne bi odvojile od kacige pri nekom padu, i možda čak izgubile. Najbitnije stvar kod kupovine naočara je da budu kompatibilne sa vašom kacigom. Kompatibilne znači da kada ih stavite na lice, nema previše prostora između oboda kacige i samih naočara.

Dobra kompatibilnost 

 

ODRŽAVANJE NAOČARA

Kada ste napravili izbor i kupili naočare, morate se potruditi da ih pravilno održavate kako bi one trajale što više sezona. 
 - Nikada nemojte ostavljati naočare staklom okrenute na dole na tvrdim površinama jer na taj način rizikujete da oštetite samo staklo.
 - Koristite samo mekanu krpu (ne vaš aktivni veš) kako bi držali stakla suvim.
 - Brisanjem i trljanjem možete ukloniti premaz protiv zamagljivanja sa unutrašnje strane stakla.
 - Pre vraćanja u torbicu, dozvolite vazduhu da ih malo osuši.
 - Držite ih u mekanoj torbici kada ih ne koristite. Većina naočara dolazi u pakovanju sa torbicom.

 - Nemojte ih sušiti na suncu ili velikoj toploti. 

 

UPUTSTVA ZA IZBEGAVANJE MAGLJENJA STAKLA

 - Uklonite sneg koji je upao u vaše naočare tako što ćete ih protresti.
 - Nemojte brisati načare vašim rukavicama jer ih mogu izgrebati.
 - Trudite se da ventilacija ne bude zapušena snegom.
 - Trudite se da ne stavljate naočare na vaše čelo jer će se zamagliti od toplote vaše kože.
 - Ako vam se naočare zamagle, stavite ih u topli, suvi džep vaše jakne.

 


Srodne strane
opremacarrying skis
Oprema za skijanje

Ski oprema je dosta skupa i stvara veliki problem na početku jer većina misli da sve treba kupiti odjednom. Uz skijašku opremu:...

lange1
Nabavka nove opreme

Ponuda nove opreme, poslednjih godina je znatno bolja. Može se nabaviti oprema mnogih svetskih proizvođača neretko po mnogo povoljnijim cenama nego u...

120857
Nabavka polovne opreme

Polovnu tj. korišćenu ski opremu možete nabaviti na Sajmu zimske opreme, preko malih oglasa, kod ljudi koji uvoze takvu opremu, kao i...

kantne
Renta, kupovina polovne ski opreme - Iskustva ski servisa

Par dobrih saveta u vezi kupovine nikako neće biti na odmet. Na šta dugogodišnji serviseri ski opreme skreću paznju, posebno kod skija,...

einlagenfraese3 neu
Šta je to i zašto BOOT FITTING

Ski pancerice su najvažni deo naše ski opreme. Bez odgovarajućeg osećaja u pancericama, vaša stopala će biti u grču, umorna, hladna, povređena...

voskiranje1
Skijaško voskiranje

     Moderno skijanje ne može se zamisliti bez pripreme skije za sneg, a finalna sekvenca tog skupa servisnih operacija je njeno voskiranje,...

eskinr2
Zimska oprema za početnike

    Vreme zimskih čarolija polako se približava a pre nego što odlučite kuda na skijanje važno je da se dobro opremite, naročito...

Ted Ligety
Malo drugačiji pogled na izbor skija

Kada se rekreativac odluči za kupovinu skija, pred njim je jednostavna odluka ako je gledao takmičenja Svjetskog kupa. Ako i bude imao...

ski servis prace
Kako pripremiti i održavati ski opremu

     Udobno i jednostavno skijanje zahteva pravilnu pripremu i održavanje skija, što svaki skijaš sa malo dobro volje i spretnosti može obaviti...

9789551395
Pitanja i odgovori o opremi

     Visok sam 182 cm, tezak 95 kg. Skijam preko 30 godina (od sedme godine). Jos uvijek vozim klasicne skije. Koje skije...

markospodesavanjevezova
Podešavanje ski vezova i održavanje skija

    - Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se...

winterlaub
Prave skije za vaš stil

     Prvi sneg nas po pravilu podseća da je vreme da proverimo zimsku opremu a to su cipele, koje su pola...

KUPSKI1
Kupovina - Izbor dužine skije

*     Kupovina skija*      Odaberite marku, model, i dizajn skije prvenstveno na osnovu vašeg skijaškog znanja. Cena je svakako vrlo bitna!   

skijepriprema22122011
Priprema i održavanje skija

Da biste u potpunosti uživali u odmoru na planini i skijanju, neophodno je adekvatno pripremiti skije. Većinu sitnica povezanih s pripremom ski-opreme...

intersport socia 300x200l
Kako izabrati skije?

Izbor pravih skija nije jednostavan zadatak. Ali, kada nađemo skije koje odgovaraju našem znanju skijanja i fizičkim sposobnostima, počinjemo stvarno da uživamo...