Vesti Zlatibor na skijama - 120 godina turizma

Zlatibor na skijama - 120 godina turizma

Zlatibor | 30.05.2013. | zlatibor.rs
staragarda

Opština Čajetina, TO Zlatibor i Smučarski klub Zlatibor u sklopu obeležavanja 120 godina turizma organizuju skup “Zlatibor na skijama”. Skup ima za cilj da podseti na duboke korene tradicije Zlatibora u smučarskom trčanju i biatlonu, da podseti da su se u zlatiborskim selima pravile skije u radionicama majstora kovača i stolara, da su sva seoska deca znala da skijaju, da podseti na prve zabeležene dolaske turista koji su dolazili zbog skijanja po snežnim zlatiborskim vrhovima '30 godina prošlog veka...

Smučarski klub Zlatibor svojim kontinuiranim radom od 1938. neguje tradiciju bavljenja smučarskim trčanjem i biatlonom i teži obezbeđivanju dovoljne količine besplatne opreme za uključivanje što većeg broja dece. Redovna priprema homologizovanih staza na Tić polju privukla je kako strane tako i domaće ljubitelje ovog sporta. U Murtenici je, posle više od 20 godina pripremana staza u dužini od 10km za klasičnu tehniku entuzijazmom najstarijih članova.

Na stazama su protekle sezone sklopljena i neka nova prijateljstva... Prijatelji iz Norveške ambasade prepoznali su pozitivnu energiju koja postoji za dalji razvoj smučarskog trčanja i biatlona na našoj zlatnoj planini i svojim iskustvom i dobrim namerama.

Norveški ambasador, njegova ekselencija Nils Ragnar Kamsvåg govoriće o Henriku Angelu, sportisti, pukovniku, publicisti, skijašu zaslužnom za masovnost bavljenja smučarskim trčanjem u Norveškoj, koji je par godina nakon prvog dolaska u Crnu Goru 1893. godine, doneo 100 pari skija i nesumljivo izvršio uticaj na razvoj ovog sporta na Balkanu. Učio je crnogorske i srpske vojnike, kao i Petra I Karađorđevića hodanju na skijama.

Na skupu će predsednik Opštine Čajetina, gospodin Milan Stamatović uručiti jednogodišnju stipendiju najboljem zlatiborskom smučaru u sezoni 2012-2013, Sanjinu Dizdareviću.

Milanko Petrović, najuspešniji srpski biatlonac i smučar trkač ikada, osvajač dve A norme za Zimske olimpijske igre ZOI Soči 2014. pričaće o putu ka uspehu, takmičenjima, odricanjima, putovanjima, ... neogranicenom poverenju u rad trenera Tihomira Milosavljevića. Svoje pripreme za učešće na zimskim olimpijskim igrama počinje upravo na Zlatiboru.

U sklopu događanja biće organizovana i izložba starih skija kao i najsavremenije opreme za zimske i letnje treninge i takmičenja.

Skup će oplemeniti muzički predasi uz izvorne pesame pevačke grupe KUDa Zlatibor.

Pozivaju se svi ljubitelji smučarskog trčanja da nam se pridruže u petak, 31. maj 2013. u 19.00 časova u kongresnoj sali Hotela Mona.

     Izvor: www.zlatibor.rs


Komentari