Vesti Vikersund, Norveška - Svetsko prvenstvo u ski letovima

Vikersund, Norveška - Svetsko prvenstvo u ski letovima

Vikersund, Norveška | 23.02.2012. | b92.net
vikersund2012

Iako je Svetski kup u punom jeku, najbolje ski skakače današnjice očekuje Svetsko prvenstvo u ski letovima u norveškom Vikersundu. Takmičenje će biti održano od petka do nedelje, kada se očekuje neizvesna borba i sjajni letovi, a ko zna, možda i novi svetski rekordi.

Za one koji ne znaju, ski letovi su svi oni skokovi na skakaonicama čija tačka konstrukcije se nalazi na bar 185 metara. Najpoznatija letaonica je Planica, a za njom mnogo ne zaostaju ni nemački Oberstdorf, a ni Vikersund, koji će po četvrti put biti domaćin najboljim letačima u okviru Svetskog prvenstva.

Planetarni šampionat ove godine se održava po 22. put, a prvi put na potpuno redizajniranoj letaonici u nemačkom ski centru. Posle renoviranja, ta letaonica, koja nosi ime Vikersundbaken, je najviša na svetu, ali može da se desi da se to uskoro promeni, pošto bi prema planovima visina Planice za dve godine trebalo da iznosi neverovatnih 270 metara.

I pored povećanja visine letaonica, takmičari nemaju problema da ovaj sport guraju dalje, a pokazatelj toga je i prošlogodišnje takmičenje u Vikersundu. Tada je prvo tokom treninga Norvežanin Johan Remen Evensen nadmašio svetski rekord, da bi vrlo brzo i u kvalifikacijama učinio isto. Tako sadašnji svetski rekord iznosi 246,5 metara i za sedam i po metara je duži od prethodnog, koji je 2005. godine na Planici postavio drugi Norvežanin, Bjorn Ejnar Romoren.

Komentari