Vesti Trasa Olimpijske baklje za Sochy 2014 najduza u istoriji ZOI

Trasa Olimpijske baklje za Sochy 2014 najduza u istoriji ZOI

Rusjia | 17.10.2012. | fis-ski, bihski
baklja reuter stefan wermuthf

Organizatori su objavili trasu kojom će proći Olimpijska baklja, najduža u istoriji Olimpijskih igara i koja će pokriti 65.000 kilometara. Olimpijski plamen/baklja će krenuti 8.oktobra 2013. i iz ruke u ruku 14.000 nosača, trajaće preko 123 dana i proći kroz 2.900 gradova i naselja. U nameri da  što vecem broju Rusa omogući da doživi magiju Olimpijskog plamena, ruta je napravljena tako da osigura da 90% ruske populacije bude najmanje jedan sat sa baklljom na lokalnoj  pozornici.

U skladu sa tradicijom, Olimpijski plamen će biti zapaljen na Olimpiji u Grčkoj, odakle će biti avionom  transportovan u Moskvu 7. oktobra 2013. godine, započeti svoj put kroz Rusiju i postati najduzi u istoriji Zimskih Olimpijskih Igara. Na svom putu do Sočija, Olimpijska baklja će posetiti mnoga značajna istorijska mesta, kulturne i živopisne regione Rusije, od Kaliningrada do Vladivostoka, prelazeći oko 535 km dnevno.

Sponzorisana od Coca-Cole, Ingosstrakh Insurance Company i JSC Ruske železnice, Olimpijska baklja će ovih 65.000 kilometara preći na nogama nosača baklje, automobilima, avionima, pa čak i u ruskoj “trojci”- tradicionalnim ruskim sankama koje vuku tri konja ili irvasa.  Više od 130 miliona Rusa očekuje da vidi Olimpijsku baklju na njenom putu kroz zemlju.

Do otvaranja Zimskih Olimpijskih Igara 2014. U Sochy-u-Rusija, ostalo je manje od 500 dana. Zvaničnici Međunarodnog Olimpijskog komiteta (IOC) kojima se pridružio i predsednik Međunarodne Skijaške Federacije (FIS), Gian Franco Kasper posetili su Soči prošle nedelje. Od 9.okrobra IOC-ova Koordinaciona Komisija je u trodnevnoj poseti skijaškom centru na Crnom moru izvršila uvid u napredak radova na izgradnji objekata, transporta, smeštaja i drugim ključnim oblastima. Komisija je ujedno posetila neke od objekata na planinama, uključujući skakaonice za skijaške skokove i poligon za skijaško trčanje.

Komentari