Vesti Tignes, Fra - Noviteti za predstojeću sezonu

Tignes, Fra - Noviteti za predstojeću sezonu

Tignes, Fra | 03.11.2013. | tignesnet.com
Tignes

Nova zima je sve bliža u Espace Killy ski oblasti. Tignes i Val d'Isere će zvanično prve ski liftove pustiti u pogon 30. novembra 2013. i sezona će na ovom skijalištu trajati sve do 11. maja 2014. godine. Evo nekih noviteta iz ove skijaške regije za predstojeću sezonu.

Kada pominjemo ski liftove, ove godine u Espace Killy-u će biti nekoliko novina. U Tignesu, najveća novina koja će najviše koristiti skijašima je nova Aeroski gondola koja je zamenila staru, a  koja spaja Tignes Le Lac sa Val d'Isere stranom preko vrha Toviere na 2704m/nv. Nova gondola je mnogo brža, pouzdanija pri jakom vetru i ono najvažnije, ima sedišta. Svako ko je nekada vozio starom Aeroski gondolom, zna koliko je to poboljšanje.

Što se tiče strane Val d'Isere-a takođe postoje planovi o nadogradnji Solaise gondole novom brzom gondolom. To i nije tako loša ideja ako se uzme u obzir da je stara gondola instalirana još davne 1942. godine, ali da budemo iskreni, Solaise Express iako jako dobra sedešnica čije su korpe sa kopolom, čini se da će tada biti suvišna.


Aquasportif koji se nalazi ispod površine Val d'Isere, postavio je standard kako jedan skijaški sportski centar treba da izgleda i ovo će biti prva zima novog Tignespace-a. Možda ne tako luksuzan kao komšijski, Tignespace deluje impresivno i može da podrži neka dešavanja kao što su recimo takmičenja u skoku sa motkom, penjačka takmičenja i ostalo. Reklo bi se da Tignespace više cilja na sportske timove koji koriste ovo odmaralište za visinske trening kampove u letnjim mesecima nego na one koji ovde provode vikende, ali svakako pruža izuzetne uslove i za sve koji obde budu boravili i tokom letnjih meseci.

Takođe novost u Tignes-u je potpuno novo naselje, Tignes 1800. Zvanično otvaranje novog naselja je zakazano za decembar 2013. Za početak, ovo mesto će biti veoma tiho, obzirom da nema mnogo građevina ali plan je da se proširi i izgradi do 2016. Ove zime će se u njemu nalaziti četiri nove planinske kuće koje imaju četiri zvezdice i 108 apartmana, kao i ski oblast za decu, supermarket, dva restorana, dve sportske radnje i pekara.

Takmičenja za ovu sezonu su malo istumbana obzirom da je Evropski X-Games otkazan, tako da će biti malih rupa u kalendaru dešavanja, ali i pored toga, skijaška oblast Espace Killy će imati izuzetno bogat program za sve posetioce.

 

Galerija slika

Komentari