Vesti Skijanje na Orjenu iznad Herceg Novog, mit ili stvarnost

Skijanje na Orjenu iznad Herceg Novog, mit ili stvarnost

Herceg Novi | 15.11.2015.
orjen640x389

Gradovi u kojima turistička sezona traje 3 meseca nisu atraktivni investitorima, a bavljenje turističkim delatnostima nije profitabilno. U cilju produženja turističke sezone (januar, februar, mart i april) i poboljšanja ponude, moramo napraviti Ski - centar na Orjenu i proširiti put Petijevići – Vrbanj. Potrebno je postaviti žičaru koja će ići sa Vrbanja na Orjen i time ponuditi regionu (250 000 ljudi) pristupačan i jeftiniji zimski odmor i skijanje. Imamo spremne investitore da podrže ovakav projekat. Ovo je u svom programu rada istakla opštinska valst u Herceg Novom.

Delegacija Skijališta Srbije je 13. novembra 2015. na poziv opštine Herceg Novi obišla Orjen, kako bi svojim iskustvom doprinela razvoju ski centra na ovoj planini. Prilikom obilaska terena gde bi se gradilo buduće skijalište, predstavnici Skijališta Srbije predložili su da bi za prvu fazu razvoja ski centra bila neohodna izgradnja gondole, kao i 5 kilometara pratećih staza.

Planina Orjen nalazi se iznad opštine Herceg Novi, na tromeđi Crne Gore, Hrvstske i Republike Srpske i jedna je od najupečatljivijih planina na primorju. Njen položaj i nadmorska visina od preko 1800 metara predstavlja veliki potencijal za razvoj planinskog turizma,  a sneg koji se zadržava preko 140 dana godišnje čini je idelanom za razvoj skijališta. 

Planina Orjen je posebno zanimljiva po svom glavnom vrhu - Zubački kabao. Vrh se nalazi na 1894 metra nadmorske visine. Zubački kabao je zanimljiv, ne samo u istoriskom kontekstu, već i po svojim fizičkim osobinama, nadmorskoj visini i bujnom pokrivaču. Sa svojih 1894. metra, ova kota predstavlja najvišu tačku venca primorskih Dinarida.

--------
Međutim, ideje o skijanju ili ski centru na Orjenu, kao jednom vidu turizma vrednom pažnje, neki smatraju mitom...

Zimi se troškovi multiplikuju i ma koliko uložili novca da napravimo ski-centar, on cenovno ne bi bio konkurentan onima iz unutrašnjosti. Krševita podloga zahteva veliku debljinu snežnog pokrivača za bezbedno skijanje, ili izradu veštačkih terena, što znatno poskupljuje finalni proizvod. Mogući nedostatak snega savremeni ski-centri anuliraju snežnim topovima, ali oni za proizvodnju snega gutaju velike količine vode, a na Orjenu praktično nemamo nadzemne tokove, niti vodene površine. Kada uz to dodamo slabu putnu infrastrukturu, zimi potpuno isključenu iz upotrebe, dolazimo do logičnog zaključka da skijanje makar ne bi trebalo da bude razvojni prioritet, što potvrđuju i rezultati njegovog promovisanja u bliskoj prošlosti koji su potpuno poražavajući - objašnjava Željko Starčević, arheolog i načelnik Službe za markaciju i vodičku službu PK "Subra".

Od dalje podvlači da je mnogo mudrije opredeliti se za ponudu koja ne traži toliko velika ulaganja, a nosi i daleko manji rizik kao što je letnji izletnički turizam.

Izvor:
 - izbor.info
 - skijalistasrbije.rs
 - najljepsecrnogorskeplanine.blogspot.rs
 - dan.co.me

 

Komentari