Vesti Skijališta Srbije - Novi pristup u pripremi staza za takmičenje

Skijališta Srbije - Novi pristup u pripremi staza za takmičenje

Skijališta Srbije | 05.01.2020. | Skijališta Srbije
preparing 1200x730

Ski centrima u Srbiji će u buduće moći da obezbede bolju i kvalitetniju pripremu staza pa i za vrhunska takmičenja pomoću opreme za zaleđivanje širine 30 m.

U toku je Konkurs JP Skijališta Srbije za nabavku opreme - cevi za ubrizgavanje vode u sneg za pripremu staza za takmičenje. Radi se o sistemu uvezanih cevi sa mlaznicama dužine 5m koji tečnost pod pritiskom ubrizgava u utabanu snežnu podlogu na stazi kao i setom odgovarajućih priključnih cevi.

Tečnost se ubrizgava putem 44 izmenjive mlaznice po jednoj cevi različite veličine (1,5  2  2,5 ili 3mm). Cevi su specijalno oblikovane za rotaciju tečnosti kroz sistem.

Sistem poseduje elektronski regulator količine vode i akustični sat za podešavanje vremena ubrizgavanja i za indentičan dotok vode na svakom delu cevi za ubrizgavanje vode, kako bi se dobila ista količina vode na savkom delu sistema za pripremu staze.

Tu je i set mernih instrumenata sa pratećom torbom za nošenje za potrebe merenja težine snega, vlažnost snega, temperature snega, temperature vazduha, vlažnosti vazduha.

Primena ovog sistema za uređivanje skijaških staza dovodi do toga da su piste za skijanje znatno otpornije na mehaničke uticaje. Dezintegracija ski staze je u značajnoj meri otežana, jer se gustina pod nogama neprestano povećava. Pored toga, ski staza je znatno otpornija na uticaje temperature okoline.

Do šest šipki za ubrizgavanje mogu se uzastopno spajati. Neophodan je priključak na vodu. Sistem ubrizgava tečnost u sneg i do dubine od 30 cm.

Najpovoljniji ponuđač ove opreme će se izabrati nakon otvaranja ponuda 17. januara 2020.


                   Izvor: Skijališta Srbije  Foto: steinbach-alpin.com

 

Galerija slika

Komentari