Vesti Ski skokovi: Pobeda Slovenije posle samo jedne runde

Ski skokovi: Pobeda Slovenije posle samo jedne runde

Wisla, Poljska | 21.07.2012. | fisskijumping.com
20120720096

FIS Grand Prix 2012 u letnjim ski skokovima koji se u petak 20.07.2012. održao u mestu Wisla u Poljskoj postao je žrtva tame. Finalna runda u ekipnoj konkurenciji za muškarce, koja je trebalo da počne u 21:35h  nije mogla da se održi zbog kvara reflektora. Nakon odlaganja od oko pola sata, drugi krug je bio otkazan.

I tako su Slovenci, koji su bili u vođstvu posle prvog kruga, iznenada postali pobednici takmičenja. To je ipak bila zaslužena pobeda. Robert Hrgota i Peter Prevc pobedili su u svojim grupama snažnim skokovima. Takođe Robert Kranjec i Jurij Tepeš su pokazali dobre performanse i tako su se nakon prve runde skokova našli na vrhu pobedničkog postolja sa 479.1 poena.

Ski letači Slovenije su takođe pobedili u Ekipnom takmičenju u Oberstdorfu u februaru opve godine. Uz podršku trenera Gorana Janusa skakači Slovenije su pokazali da su u dobroj formi.

Drugoplasirani tim Poljske dostigao je ukupno 477,9 poena. Domaćini su tradicionalno u odličnoj formi tokom leta. Piotr Zyla, Kamil Stoch, Dawid Kubacki i Maciej Kot su pred domaćom publikom hteli da pokažu svoje najbolje skokove, ali su stigli samo do drugog mesta. Posebno se svojim skokom od 125m istakao Maciej Kot.

Treći tim na podijumu je bila Nemačka. Uglavnom zahvaljujuću skoku Andreasa Vanka od 128m, koji se izgleda u potpunosti oporavio od trovanja hranom. Maximilian Mechler, Michael Neumayer i Richard Freitag su skakali dovboljno dobro za rezultat kojim su se popeli na podijum.

Austrija, takmiči bez Thomasa Morgensterna, Gregora Schlierenzauera, Martina Kocha i Andreasa Koflera je propustio podijum. Ali, "B-tim" koji čine Michael Hayboeck, Lukas Mueller, David Zauner i Wolfgang Loitzl je uradio dobar posao i bio je na kraju četvrti sa samo 6,1 bodova iza Nemačke.

Peto mesto na prelepoj Adam Mališ skakaonicil-u južnoj Poljskoj je pripao Japanu, ispred ekipa Norveške i Češke. Bez Andersa Jacobsena, koji trenutno dominira u kontinentalnom prvenstvu, Norvežani nisu bili u stanju da postignu bolji rezultat. Takođe, ukupni pobednik Svetskog kup Anders Bardal nije imao baš najbolji dan. Japanci su pokazali da i oni imaju jaku ekipu i bez svojih najboljih skakača Daiki Itoa and Noriaki Kasaia.

Finska je na osmom mestu čime je posebno doprineo Ville Larinto koji još nije u najboljoj formi posle svih njegovih teških povreda. Bio je deseti od jedanaest skakača u svojoj grupi. Ali Finska se ipak za pet bodova više našla ispred Rusije.

Za Rusiju je dobar nastup imao Ilmir Hazetdinov. Prošle godine je Pavel Karelin bio na podijumu u pojedinačnom takmičenju u Visli, samo nekoliko meseci pre nego što je poginuo u tragičnoj saobraćajnoj nesreći.

Francuska i Kazahstan nisu imali priliku da završe u prvih osam.

Individualno takmičenje na Adam Mališ-skakaonici u Wisli održaće se u subotu u 17:00h. Tada neće biti problema sa reflektorima, jer u to doba još uvek ima dovoljno dnevnog svetla.


     Foto:  www.fisskijumping.com

Galerija slika

Komentari