Oprema Oprema za Alpsko skijanje Ostala oprema Ostala oprema za skijanje

Ostala oprema za skijanje

ski products2

Ostala skijaška oprema kod koje treba posebno obratiti pažnju na izbor su:
 - Naočara,
 - Rukavica,
 - Kacige.
 - Štitnika za leđa (kornjače).

 

 

Naočare


Oči su pri skijanju izložene jakom svetlu, vetru, hladnoći i UV zrakama. Jedina prava zaštita za oči pri skijanju su skijaške naočare, jer pored zaštite od navedenih uticaja pružaju i mehaničku zaštitu nosa i lica prilikom pada, posebno u kombinaciji sa kacigom. Kontakt kože lica sa zaleđenom stazom pri velikoj brzini može biti jednak kontaktu sa brusnim papirom.

Prilikom izbora skijaških naočara treba voditi računa o sledećem:
   - Da su odgovarajuće veličine i oblika, tj. dobro i udobno naležu na lice
   - Da ne sužavaju vidno polje ili da ga bar bitno ne sužavaju
   - Da je elastična traka podesiva i dovoljne dužine da se koristi i preko kacige
   - Da su stakla dvostruka, tj. sa vazdušnom izolacijom između stakala (sprečavanje zamagljivanja)
   - Da imaju dobru ventilaciju (sprečavanje zamagljivanja)
   - Poželjno je da su stakla sferična (minimalno izobličenje slike)
   - Da stakla nisu pretamna (zbog skijanja po lošem vremenu).

Naočare za sunce ne samo da ne pružaju svu zaštitu koju pružaju skijaške naočare, već zbog lomljivih okvira i stakala predstavljaju rizik za oči pri skijanju.

 

Rukavice


Rukavice štite od povreda, hladnoće i vetra. Za spoljni materijal se koriste koža i veštački materijali. Kožne rukavice su mehanički najotpornije, pa se koriste za treninge i takmičenja, ali skijašima rekreativcima su druge karakteristike rukavica bitnije. Izbor materijala je vrlo širok, pa samim tim i raspon cena. Kod kvalitetnijih modela za spoljni materijal je korišćena koža ili Gore-tex, a za toplotnu izolaciju Primaloft ili Thinsulate.

Pri velikoj hladnoći je zgodno da se u džepu nađu tanke svilene rukavice koje ćemo nositi ispod skijaških rukavica.

U poslednje vreme su sve popularnije rukavice sa spojenim prstima koje su zbog manje vanjske površine toplije od rukavica sa odvojenim prstima. Bode Miller je koristio isključivo takve rukavice.
         

Kaciga        


Kaciga na skijanju više nije ni luksuz ni modni detalj, već ravnopravan sastavni dio skijaške opreme. Za decu je obavezan dio opreme, a poželjan i za odrasle. Pored zaštite glave od posljedica pada ili sudara sa drugim skijašem, kaciga štiti od hladnoće i vetra, a često i od udaraca delova žičare pri ukrcavanju (posebno kod visokih skijaša).

Kaciga ne sme biti premalena, a ni prevelika. Ne treba je birati po boji i brendu, već po tome kako „leži“ na glavi, jer za oblik glave vredi kao i za oblik stopala: kod svakog je drugačiji.

Kacige su vrlo lagane i na njih se skijaš vrlo brzo privikne. Za proljetno skijanje je bitno i da postoji sistem ventilacije, poželjno sa regulacijom.

Kacige se rade od penastog materijala i treba ih redovno proveravati. Na pojavu i najmanje pukotine, kacigu treba zameniti, a u slučaju jakog udarca kacigom istu treba zameniti i ako se pukotine ne vide, jer je unutrašnja stuktura sigurno oštećena i takva kaciga više ne može da pruži zaštitu koja se od nje očekuje. Zbog toga se polovne kacige ne kupuju.

 

Štitnici za leđa (kornjače)        


Posebno na zapadnim skijalištima, sve više skijaša koristi i štitnike za leđa. Vrlo lagani, propuštaju vazduh i znoj, ne sputavaju pokrete, štite leđa od udaraca, a istovremeno pružaju dodatnu udobnost na sjedežnicama kod kojih naslon baš i nije udoban.

 

 

 


Srodne strane
goramarkosoprema
Zaštitna ski oprema - kacige, kornjača, prsluk, štitnici za kolena

Marko Špoljarić je predstavio zaštitnu ski opremu:      Ski kaciga je postala obavezan deo opreme u mnogim zemljama (Austrija, Italija, Švajcarska, Francuska...)....

rukavice
Rukavice za skijanje i planinarenje

Rukavice se dele na one koje se nose ispod drugih, na one koje imaju osnovnu zaštitu od vetra i greju vas,...

kape
Kape za skijanje i planinarenje

Ljudi često koriste previše debele i tople kape pa se znoje. Kada je skinu, nastaju problemi pošto se tada intenzivno hladite. Kapa...