Vesti Ski lift na Zlataru spreman za novu ski sezonu

Ski lift na Zlataru spreman za novu ski sezonu

Nova Varoš | 29.11.2011. | PSD Zlatar
zlatar22112011047640

PSD "Zlatar" iz Nove Varoši je od hotela Panorama (Recreatours) zakupio ski lift tipa sidro na planini Zlatar. Zahvaljujući entuzijazmu članova društva kao i podršci privrednih subjekata iz Nove Varoši, urađen je remont ski lifta i svih vučnih jedinica (sidra), a dokupljeno je i 6 novih, čime je značajno povećan dosadašnji kapacitet lifta.

Dužina ski lifta je 420m a pripadajuće ski staza je oko 800m. Međutim koristi se samo nešto više od 400m njene dužine jer je ostali deo srtaze prilično strm i sneg se teško zadržava na njemu, a i kada ga ima nema sačim da ga utabaju.

Tu uz početnu stanicu ski lifta PSD "Zlatar" je prenelo i svoj bebi ski lift koji se do sada nalazio na stazi Briježđa, tako da će i deca imati svoj lift i deo staze, pa će samim tim i gužve na velikom liftu biti smanjene. Postoji mogućnost najma ski opreme, a društvo organizuje i ski školu.

Dugogodišnji problem tabanja snega na stazi i dalje ostaje. Očekuje se postizanje dogovora sa skijalištem Iver na Mokroj Gori, sa kojeg bi periodično bio dopreman ratrak za uređenje staze na Zlataru.

Planinarsko smučarsko društvo "Zlatar" je pored polazne stanice ski lifta izgradilo i drvenu kućicu za osoblje koje će raditi na ski liftu, a za spuštanje građe za gradnju ove kućice korišćena je zaprega volova (na slici). Oni se sami sebi rugaju navodeći da "koriste najsavremenije metode za pripremu žičara".

Staza na Zlataru se nalazi na 1200 m/nv, a od Beograda je udaljena 270 km.

Komentari