Ski Centri Srbija Zlatar - Nova Varoš

Zlatar - Nova Varoš

brijezdja251120102b2

Grad Nova Varoš se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, u Zlatiborskom okrugu, na sredini magistralnog puta Beograd - Bar, na nadmorskoj visini do 1000 m. Nad njom se izdiže planina Zlatar, dugačka 22 km i široka 12 km, sa najvišim vrhom od 1627 m. Sam grad je na 950-1050 m nmv.

Planina Zlatar spada u celinu Starovlaško-raških planina, dužine 22 i širine 12 kilometara prostire se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh je Golo brdo sa 1627 metara nadmorske visine. Guste šume, mirisne livade i proplanci, živopisna sela, umerena klima čine je jednom od najlepših planina u Srbiji i značajno turičkom regijom pogodnom za sve vrste turizma (seoski, sportsko-rekreativni, zdravstveno-lečilišni, izletnički, ekskurzivni, lovni i ribolovni).

Zbog svojih prirodnih odlika i lekovitih svojstava vazduha (specifičnog ukrštanja tri vazdušne struje) Zlatar je 2006. godine uredbom vlade Srbije proglašen vazdušnom banjom. Na jednom od njegovih visova nalazi se i specijalna bolnica "Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardio-vaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska". Pored srčanih bolesnika, ovde se leče i oboleli od anemije, hipertezije i bronhitisa. Njegove blage padine pružaju izvrsne uslove za zimske sportove.

Gostima su u zimskom periodu na raspolaganju tri ski staze. Ski staza kod hotela Panorama od 800 metara sa ski liftom dužine 420 metara, staza "Briježđa" od 1000 metara sa žičarom četvorosedešnicom i dečija staza kod hotela "Centar", uz mogućnost iznajmljivanja ski opreme i časova skijanja, a tokom leta trim staze, sportski tereni i dečije igralište.                 

Deset kilometara od Nove Varoši na Zlataru se nalazi i specijalni rezervat prirode "Uvac". Izgradnjom tri brane dolina reke Uvac je potopljena i formirana su tri jezera: Uvačko (Sjeničko), Zlatarsko (Kokin brod) i Radoinjsko. Uvačko jezero je dugačko oko 27 kilometara a duboko 108 metara. Na njemu se nalazi vidikovac "Molitva" sa kog je pogled na kanjon najlepši. U čistim vodama jezera ima 11 vrsta riba: klen, šaran, skobalj, potočna i jezerska pastrmka, mrena, mladica...

Najveće atrakcije jezera su beloglavi supovi, menandri, pećine, kao i mogućnost splavarenja i vožnje brodom.
Uvački pećinski sistem sa ukupnom dužinom od 6185 metara je jedan od najdužih pećinskih sistema u Srbiji. Sastoji se od Ušačke i Ledene pećine i jedne jame, obe su bogate pećinskim nakitom.

Simbol Uvca je beloglavi sup (Gyps fulvus) vrsta orla lešinara koja je u našim krajevima bila pred izumiranjem, 1990. godine bilo je samo sedam jedinki, čiji je broj danas narastao na trista što čini koliniju ovih ptica jednom od najvećih u Evropi.

Zlatar nije poznat samo po prirodnim lepotama nego i po kulturno-istorijskim znamenitostima. U blizni se nalazi manastir Mileševa kod Prijepolja, manastir Davidovica u Brodarevu, manatir Banja u Priboju, crkve brvnare u selu Kućani i Radijevići i manastir Dubnica u Božetićima.

 

Skijalište Briježđa sa četvorosednom žičarom na padinama Zlatara konačno je pušteno u rad februara 2010. Može se reći skijalište u sred grada Nove Varoši.

Staze Briježđa se nalazi na 1200 metara nadmorske visine, Doppelmayr-ova četvoroseda žičara je duga 850 metara, kapaciteta 1200 osoba na sat. Do vrha se stiže za nešto više od pet minuta.

Trenutno jedina od tri planirane staze, kojom se od releja na Cvijetnjaku do magistralnog puta i autobuske stanice spuštaju smučari, duga je 955 metara, sa visinskom razlikom od 214 metara. Gornja stanica je na nadmorskoj visini od  1.202  metra, a silazna na 990 metara.

Za tabanje snega, koriste tabač koga iznajmljuju. Staza a se završava iznad magistrale ka moru i autobuske stanice, postavljena je skijaska signalizacija i zaštitna ograda radi bezbednosti smučara. Duž staze je postavljena rasveta za skijanje u noćnim uslovima. Očekuje se i izgradnja sistema za osnežavanje, bude završena za sezonu 2013/14.

Uz Specijalni rezervat "Uvac" i vazdušnu banju Zlatar, sa skijalištm Briježđa je zaokružena turistička ponuda opštine Nova Varoš.

     Podaci o žičari:
           - Tip - četvorosed
           - Polazna stanica na 990 m/nv
           - Izlazna stanica na 1202 m/nv
           - Visinska razlika 210 m
           - Kosa dužina staze 752 m
           - Kapacitet  1189 skijaša/sat
           - Brzina 2,3 m/s

 


Skijalište Zlatar
Na 200m od hotela PANORAMA, nalazi se ski lift tipa sidro dužine 420 m sa ski stazom dužine 800m. Ski lift se redovno remontuje, međutim problem tabanja staze i dalje traje! Postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme.
Planina Zatar sa najvišim vrhom na 1.927 m/nv i gustim četinarskim i brezovim šumama, predstavlja privlačno mesto za odmor i rekreaciju.
Turistički centar se nalazi na na 1327 m/nv, i udaljen je 2 Km od Nove Varoši.

HOTEL ''PANORAMA'' ** koji posluje u sastavu preduzeća ''Rekreaturs'' Beograd. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1200м i izgrađen je u planinskom stilu.
Hotel raspolaže sa 240 kreveta u 1/1, 1/2, i 1/3 sobama i sa tri apartmana. U hotelu se nalazi restoran sa 400 sedišta, sala za bilijar, sala za stoni tenis, mini teretana, kao i bazen zatvorenog tipa (dimenzija 13x8 м) sa tuš kabinama. Na udaljenosti 100 metara od hotela је ski staza sa žičarom, a sportski tereni za male sportove (odbojku, fudbal, košarku, rukomet) na udaljenosti od 50 метara.
Hotel ima uslove za sportsko-rekreativni turizam. Gosti hotela mogu uživati u šetnjama jer kombinacija kontinentalno-mediteranske klime na Zlataru

 

RH CENTAR ''ZLATAR''- Zavod za prevenciju i rehibilitaciju kardiovaskularnih oboljenja. Hotel ''B'' kategorije, smešten u prekrasnom ambijentu istoimene planine na nadmorskoj visini od 1235 metara na udaljenosti 270 kilometara od Beograda i 280 kilometara od mora,а samo 5 kilometarа оd Nove Varoši.
Zavod raspolaže sa 300 kreveta u 1/1, 1/2, 1/3 sobama i 11 аpartmana i poluapartmana. Sve sobe su sa telefonom i signalnim uređajima. U zavodu se nalazi ambulanta, kabineti za kardiologiju, fizikalnu medicinu, rehabilitaciju, laboratoriju za fizikalnu dijagnostiku, restoran sa 250 stolica, kongresna sala, sala za stoni tenis, bilijar i bodi bilding kao i bazen sa kabinama i tuševima, dimenzija 17х8 metara.


HOТЕL ''ЈЕZERO''
- Hотеl ''B'' kategorije, nalazi se u centru grada na nadmorskoj visini od 950 метara. Hotel svojim gostima nudi 30 soba sa 80 ležaja i restoran kapaciteta 350 mesta. Sve sobe su sa telefonom i televizorom. Za goste postoje i organizovani izleti do Zlatarskih jezera i planine Zlatar. U okviru hotela je vrhunska diskoteka kapaciteta 1200 osoba.


HOTEL "VODENA POLJANA" - Šumska kuća na visini 1400 m/nv, sa četiri apartmana i dve sobe sa kupatilom. Nalazi se u sastavu gazdinstva "Srbijašume".Nova Varoš se nalazi na magistralnom putu M-21, koji povezuje Beograd sa crnogorskim primorjem. Sa susednim opštinama povezana je regionalnim putevima. Centri mesnih zajednica delimično su povezani asfaltnim putevima sa središtem opštine, dok je putna mreža unutar mesnih zajednica nerazvijena. Pruga Beograd-Bar je od grada udaljena 15 km.


Kod naselja Kokin Brod, 11 kilometara severno od Nove Varoši ka Zlatiboru, podignuta je naveća nasipna evropska brana (hidrocentrala) visine 83 metra i tako je u dolini Uvca stvoreno Zlatarsko jezero (ili jezero Kokin Brod), površine 25 km2, dugačko 30 kilometara, sa akumulacijom od preko 400 miliona kubnih metara vode.

Putni saobraćaj: Kroz opštinu prolazi magistralni put M-21 Beograd - Podgorica - Crnogorsko primorje. Od Beograda je udaljena 280 km, Podgorice 189 km, Novog Sada 343 km i Subotice 480 km. Razdaljina između Zlatibora i Zlatara je 40 km.
Železnièki saobraćaj: Kroz opštinu Nova Varoš prolazi pruga Beograd - Bar

Položaj skijališta na Google mapi:


Opština Nova Varoš  - Mogućnost investicija u skijališta

Opština Nova Varoš nalazi se u jugozapadnom delu Srbije i središnjem delu Zlatiborskog okruga. Nalazi se u blizini granice Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U opštini postoji 32 naseljena mesta, koja su prostorno organizovana u 13 mesnih zajednica. Opština Nova Varoš ima izuzetne prirodne potencijale za razvoj turizma tokom cele godine: očuvana životna sredina, preko 500.000.000 m3 vode prve kategorije u jezerima, brojna izvorišta zdrave pijaće vode, sela pogodna za razvoj ruralnog turizma i posebno planina Zlatar sa mogućnostima za razvoj zdravstvenog, sportskorekreativnog i drugih vidova turizma. Podruèje opštine posebno je bogato hidroenergijom i kvalitetnim šumama. Kao brdsko-planinsko podruèje i ekološki čista sredina, ovaj kraj pruža izvanredne uslove za proizvodnju zdrave hrane. Površina teritorije Opštine je 584km , gradskog područja 3,79km a Turistička zona Zlatara 220 ha.

Pored ostalog, opština je uvidela mogućnost investicionog ulaganja i u ski terene:

Privredna komora Srbije u svom "Rezimeu investicionog projekta" za skijalište Brijažđa iz 2007. godine navodi i sledeće planirane projekte:

- Skijališta ''Vjetrenik'' - moguće je izgraditi stazu dužine 800 m. Start bi bio na 1.328 m., a cilj na 1.040 m. nadmorske visine. Na istom postoje objektivni uslovi za izgradnju skakaonice.

- Skijališta ''Velika Krševa - Crvene vode'' - staza bi bila dužine 1.500 m., sa startom na 1.630 m. i ciljem na 1.290 m. nadmorske visine.

- Skijališta ''Golo brdo - Draževići'' dužine 4.000 m. sa startom na 1.607 m. i ciljem na 980 m. nadmorske visine.

 


Razglednica sa Zlatara iz 1975. godine.

 

zlatar008

Planina Zlatar

Planina Zlatar spada u celinu Starovlaško-raških planina, dužine 22 i širine 12 kilometara prostire se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh je Golo brdo sa 1627 metara nadmorske visine. Guste šume, mirisne livade i proplanci, živopisna sela, umerena klima čine je jednom od najlepših planina u Srbiji i značajno turičkom regijom pogodnom za sve vrste turizma (seoski, sportsko-rekreativni, zdravstveno-lečilišni, izletnički, ekskurzivni, lovni i ribolovni).


brijezdja02

Zlatar - Novi putrevi i planovi za žičaru

Republika Srbija izdvojiće 100 miliona dinara za modernizaciju i i asfaltiranje putnog pravca od manastira Svetih Kozme i Damjana na Vodenoj poljani do manastira Mileševe. - Vrednost ovog projekta, koji će biti finansiran od...
Zlatar, Nova Varoš | 07.06.2021. | ekapija.com | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Zlatar - Nova Varoš

skilift zlatar2017 1000x608

Zlatar - Otvorena ski sezona, radiće samo ski lift u gornjem delu staze

Ski-sezona na Zlataru je počela, ali će i ove zime raditi samo ski-lift "sidro" u gornjem delu staze. Prvog dana u sredu 13.01.2021, skijanje je besplatno za sve, dok je od sutra dan...
Nova Varoš | 13.01.2021. | varoske.net | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Zlatar - Nova Varoš

skijaliste zlatar 30199164

Zlatar, Nova Varoš - Sunce i radost na snegu, ali i zamerke smučara

Žičara četvorosed na skijalištu „Briježđa“, na padinama iznad Nove Varoši, su danima je u žiži javnosti u okolini Nove Varoši.  Razumljivo, u jeku zimmske sezone  godinama najavljivana uzdanica turizma – tema je razgovora, zamerki...
Zlatar, Nova Varoš | 09.01.2020. | zlatarinfo.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Zlatar - Nova Varoš

zima na zlataru 2016 atar 201619

Prevoj, Nova Varoš - Novo skijalište na Zlataru najavljeno marta 2018.

Marta 2018 je najavljeno da će do iduće zime Zlatar dobiti novo skijalište – od Prevoja,  na putu Nova Varoš – Sjenica, prenele su Varoške novine. – *Smučarska staza Prevo*j biće duga 2,2...
Nova Varoš | 25.10.2018. | http://ppmedia.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Zlatar - Nova Varoš

kupzlatar 2017 640x389

Alpsko skijanje - Na Zlatar kupu 75 takmičara iz šest klubova

Na ski stazi Briježđa iznad Nove varoši u nedelju 19. februara vožen je Kup Zlatara u alpskom skijanju. U veleslalomu se nadmetalo 75 skijaša mlađeg urasta, a pored članova PSD „Zlatar“ i kluba...
Zlatar, Nova Varoš | 21.02.2017. | varoske.net | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Zlatar - Nova Varoš | Alp ski Srbija i okruženje


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija