Vesti Ski centar Hajla, Rožaje - Rekonstrukcija skijališta Turjak 1

Ski centar Hajla, Rožaje - Rekonstrukcija skijališta Turjak 1

Rožaje | 17.09.2016. | FB
Radovi na stazi 1 30082016 720x480

O uređenju skijališta Turjak 2 i njegovom stavljanju u funkciju posle niza godina se dosta u medijima pisalo i hvalilo. Tokom, leta, jeseni i zime 2015/2016 je bilo dosta vesti o tome, dok u isto vreme niko nije ni pominjao skijalište Turjak 1 i njegov zapušteni ski lift da uopšte i postoji. Ali, veoma raduje vest i objava na zvaničnij Facebook strani Ski centra Hajla da se odpočelo sa obnovom i remontom staze i ski lifta na skijalištu Turjak 1 uz obećanje da će i ovo skijalište biti spremno za predstojeću zimu 2016/2017.

Krajem avgusta 2016. odpočelo se sa rekonstrukcijom staze jedan i radovi se za sada, kako navode, odvijaju jako uspešno i očekuju da će ove godine zimsku sezonu dočekati spremno sa dve staze, dva ski lift žičare i jednim bebi liftom. Rekonstrukciju ski lifta Turjak 1 rade radnici i inžinjeri iz Bora, isti oni koji su prošlog leta radili i remont Lifta 2. Pored polazne pogonske stanice ski  lifta radi se i remont koturnih baterija na stubovima, i kako ističu, ubrzo će i završiti sve radove jer su vremenske prilike i uslovi za rad idealni.

Svakako treba pohvaliti trud lokalne uprave na čelu sa predsjednikom opštine gospodinom Ejupom Nurkovićem jer je ona i najzaslužnija što će u Rožajama nakon deset godina ponovo postojati mogućnost da se skija na obe ski staze. Ovome sigurno predhode dogovori načinjeni prilikom posete Predsednika i članova Vlade Crne Gore Rožajama 24. juna 2016. Lokalna uprava je tada već bila aplicirala za nova sredstva za razvoj ski centra kao i uopšte zimskog turizma u Rožajama.

---------------------------
Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. U periodu od 1978. do 1983. godine formiran je turistički centar “Turjak” na kojem su se osim turističkih aktivnosti, održavala i savezna i republička takmičenja u skijanju.

Ugostiteljstvo i turizam raspolagalo je sa 360 ležaja u dva ho­tela “B” kategorije hotel “Rožaje” i hotel “Turjak” i vše manjih ugostiteljskih objekata. Rožajsko područje ima optimalne uslove za razvoj zimskih sportova na nadmorskoj visini od 1200 – 1600 metara nadmorske visine, gdje se sneg zadržava 120 dana godišnje, koji su uglavnom sunčani. Planirana je bila izgradnja zimsko-rekreacio­nog kompleksa (centra) “Skrivena” – II faza turističkog centra “Turjak” sa 3 hotela sa 1.250 ležajela, 18 vila apartmana, 10 žičara i pratećim sportskim objektima. Međutim, baš 1991. godine Vlada Republike Crne Gore donosi odluku da oko 3000 hektara rožajske teritorije na kojoj se nalazila pomenuta lokacija, pripadne opštini Berane.

2015. godine od strane Vlade Crne Gore odobrena su sredstva za oživljavanje zimskog turizma u Rožajama. Novoosnovano preduzeće "Ski centar Hajla" Rožaje, či je osnivač opština Rožaje, gazduje ovim centrom.

Rekonstrukcija hotel “Turjak” je zaustavljena pre nekoliko godina, pa je ski centar nemoguće u potpunosti oživeti. Ipak, postoje planovi da se u podnožju glavne ski staze izgradi moderan i novi ugostitljski objekat koji će upotpuniti turističku ponudu.


Foto: Aljo Kalač

Novosti o rekontsrukciji ski centra “Turjak” i aktivnostima u novoj turističkoj sezoni možete pratiti na sledećoj facebook stranici: https://www.facebook.com/Ski-centar-Hajla-Ro%C5%BEaje-449311258612290/

 

Komentari