Vesti PyeongChang 2018 - Čehinja Ester Ledecka najveća zvezda Zimskih olimpijskih igara

PyeongChang 2018 - Čehinja Ester Ledecka najveća zvezda Zimskih olimpijskih igara

PyeongChang, | 04.03.2018. | http://sportklub.rs
Ledecka 640x389

Ako bismo birali najveću zvezdu Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, ne bismo imali težak posao. Čehinja Ester Ledecka bi glatko pobedila u tom izboru, a jedino bi Marit Bjergen mogla u neku ruku da joj pripreti. Iako je norveška skijašica broj svojih olimpijskih medalja dovela do 15, po čemu niko ne može da joj pripreti, njeno dostignuće je bilo i očekivano, ali ono što je Ledecka uradila nije.

Mlada Čehinja je u Pjongčangu ispisala nove stranice istorije time što je učinila nešto što nijednoj ženi pre nje nije pošlo za rukom – osvojila je zlata u dva različita sporta na istim Igrama. Ledecka je primarno snouborderka, ali je do zlata u svojoj glavnoj disciplini – paralelnom slalomu došla tek pretposlednjeg dana takmičenja. Nešto više od nedelju dana ranije napravila je najveću senzaciju Igara osvojivši najsjajnije odličje u superveleslalomu. I to pošto se samo povremeno takmiči u alpskom skijanju.

Niko nije bio spreman za ono što će učiniti, ponajmanje ona sama. Takmičiti se u dva različita sporta u isto vreme samo po sebi iziskuje velike napore, ali ne postoji bolji dokaz da radite pravu stvar od osvajanja zlata u oba.

I tako je njeno dostignuće postalo istorijsko jer nijedna žena pre nje nije osvojila zlata u različitim sportovima na istim Igrama. U muškoj konkurenciji, za Zimskim olimpijskim igrama to su učinili Norvežanini Johan Gretumsbroten i Torleif Haug, koji su se okitili zlatima u skijaškom trčanju i nordijskoj kombinaciji.

Kompletan tekst na strani:
http://sportklub.rs/Blog/Jelena-Trajkovic/a232405-Ester-cuvar-olimpijske-vatre.html

 

Galerija slika

Komentari