Vesti Pozitivna ocena FIS-a nakon test trka Evrobalkan kupa na Kopaoniku

Pozitivna ocena FIS-a nakon test trka Evrobalkan kupa na Kopaoniku

Beograd | 29.03.2020. | skisavez.com
gobelja feb2020 dejan jaglicic 2s 960x584

Od 10. do 13. marta 2020. godine na Kopaoniku održan je 16. FIS Evrobalkan Kup. Za ovaj događaj pripremljena je staza Crna duboka na kojoj je u ova četiri dana više od pedeset domaćih i stranih takmičara odmerilo snage i umeće.

Pored sjajnog sportskog događaja, ova trka je verovatno jedna od najznačajnijih za naše skijanje do sada jer je ujedno bila i test trka u kandidaturi Srbije za dobijanje licence za organizaciju trka Evropa kupa od sledeće sezone. Skijaški Savez Srbije je uspeo da dovede komisiju iz FIS-a i konačno obezbedi šansu da se Srbija pojavi na kalendaru Evro kupa.

Delegacija FIS-a, na čelu sa glavnim kontrolorom za Balkan i TD Bojanom Panevskim, provela je sa nama četiri dana na Kopaoniku i ocenjivala našu spremnost za organizaciju trke prema utvrđenim standardima i parametrima: uređenost i kvalitet staze Crna duboka, sistem merenja vremena, prilagođavanje vremenskim uslovima (visoke temperature, ali i padavine koje su nas pratile), organizacija redarske, medicinske i hitne službe, posedovanje sve potrebne opreme, ali i pratećih sadržaja kako za same takmičare, tako i za sudije i tehničku podršku.

Zaključak delegacije FIS-a je da ovaj tim sasvim uspešno može organizovati trke Evropa kupa što su i potvrdili pismenom preporukom da naša zemlja dobije licencu za ovo veliko takmičenje. Posebne pohvale FIS-a dobili su Ivan Pešić, direktor i vođa  takmičenja i član IO SSS, zatim Matic Jeraša, direktor svih alpskih reprezantativnih timova, a koji je na ovom takmičenju direktno bio zadužen za pripremanje staze, sudije, kao i JP Skijališta Srbije i Ski resort Kopaonik, za podršku koju su pružili u svim segmentima organizacije, kao i samim takmičarima.

Ukoliko bi se Kopaonik sledeće godine pojavio kao domaćin Evro kupa to bi bio temelj za jednu potpuno novu sliku Srbije kao skijaške destinacije i velika šansa za ovaj sport u našoj zemlji. Čelni ljudi Skijaškog Saveza Srbije su u konstantnom kontaktu sa FIS organizacijom i već sada rade na realizaciji ovog projekta.

Velika zahvalnost svim članovima tima koji su uz zaista veliko zalaganje realizovali trku, kao i Skijaškom klubu Niš kao tehničkom organizatoru. Skijaški Savez Srbije se posebno zahvaljuje celom timu iz JP Skijališta Srbije i Ski resort Kopaonik koji su prepoznali potencijal ovog događaja i zajedno sa nama bili spremni da na profesionalan i efikasan način reše svaki izazov.

    Izvor: Ski savez Srbije    Foto: Dejan Jagličić

 

Komentari