Beljanica

Beljanica2a300x200

Beljanica (1339m/nv) - tipi čna krečnjačka planina koja je osobena po visokoj koncentraciji geomorfoloških i hidroloških pojava. Planina se pruža pravcem istok-zapad, na dužini od oko 30 km. Asimetričnog je profila jer na severu postepeno pada prema Žagubičkoj kotlini, dok se na jugu, prema Resavi, završava strmim krečnjačkim odsecima.  Bukvalno je čitavo planinsko bilo „izbrazdano” suvim rečnim dolinama, vrtačama i uvalama.
 
Postoji makadamski put Žagubica – Buk – Busovata – Rečke – Sladaja (49 km), na koji se nadovezuju ostale saobraćajnice Homolja. Međutim, tokom snežnog perioda godine put je slabo prohodan.
 
Na Beljanici  su karakteristične uvale kao oblik reljefa, od kojih se posebno ističu Busovata i Rečke (u zapadnom delu Beljanice). U ovim prostranim depresijama pitomog izgleda, okruženim bukov im šumama odvija se najintenzivniji život na planini. Po dnu uvala postoje brojni potoci koji se gube u još brojnijim ponorima.

Zbog ovakvog prostranstva i blago zatalasanih padina, sa mnoštvom većih i manjih depresija, Beljanica je i izdvojena kao potencijalno veliko skijalište lokalnog i regionalnog karaktera (ukupne površine 510 ha prostora ski staza).  

Procene su da na ovom području postoje potencijali za: 11000 jednovremenih skijaša na lokalitetu Beljanica, 10000 jednovermenih skijaša na lokalitetu Straža/Kula i 4500 jednovremenih skijaša na Crnom vrhu.

 

Za područje Beljanice postoje dva planska dokumenta:
 - Master plan turističke destinacije "Stig - Kučajske planine - Beljanica" - septembar 2007.
Plan je izradio Naučno istraživački centar Ekonomskog fakulteta u Beogradu sa dr Bojanom Zečevićem i mr Draganom Stojkovićem na čelu projekta. Naručilac plana je Vlada Republike Srbije - Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
   Preuzmite Master plan...

Po Master planu, jedan od ključnih investicionih projekata je skijalište gde se navodi:
U okviru investicionih projekata posebno se izdvaja izgradnja skijališta na Beljanici koja realno može da ima 10.000 jednovremenih skijaša. Posebno je značajno istaći da su u destinaciji Gornjak, Beljanica i Kučaj već identifikovani investitori za izgradnju 800 ležajeva, što predstavlja realnu početnu tačku u izgradnji planiranih u 2020. godini;

NOVI INVESTICIONI PROJEKTI za područje "Gornjak, Beljanica i Kučaj" vezani za i oko skijališta:
Naziv projekta: Skijalište "Beljanica"
Lokacija:  - Prostor od 12 km ², na visoravni Beljanice, na kome se nalazi alpsko i nordijsko skijalište
Opis projekta:
 - Izgradnja 11 žičara (7 vučnih i 4 sa sedištima);
 - Izgradnja 30 km alpskih ski staza 50 m širine;
 - Izgradnja 18 km nordijskih ski staza (3 km, 5 km, 10 km), širine 6-8 m;
 - Izgradnja 7 ski izletničkih restorana i 5 vidikovac restorana
Vrednost investicije: 25.000.000 evra

Naziv projekta: Turistički centar - rizort "Busovata"
Lokacija:  - Zona skijališta Beljanica / Busovata, na državnom zemljištu kojim upravljaju "Srbija šume"
Opis projekta:  - Izgradnja oko 400 ležaja (5 hotela 3-4 zvezdice i 1 hotel 3 zvezdice, pansioni, etno selo) i kamp sa 100 mesta.
Vrednost investicije: 9.000.000 evra

Naziv projekta: Turistički centar - rizort "Lisinska trla"
Lokacija: Južne padine podgorine Beljanice, na desnoj obali reke Resave, a u području posebnih
prirodnih odlika.  Lokacija najbliža skijalištu Beljanica/Busovata iz pravca Koridora X.
Opis projekta:
 - Izgradnja 500 ležaja kategorije 3-4 zvezdice (6 manjih hotela, etno selo, apartmani, vile);
 - Izgradnja kabinske žičare sa ove lokacije do vrha Beljanice - ulaza u skijalište na
severnim padinama Busovate, u dužini od 4.700 m;
 - Rekonstrukcija regionalnog puta Despotovac-Bor i izgradnja dodatnih 9 km veznog puta ka putu Žagubica - Busovata.
Vrednost investicije:
 - Smeštajni kapaciteti: 11.500.000 evra;
 - Žičara-gondola 16.450.000 evra;
 - Putna infraastruktura: javne incesticije.

 - Skijalište "Beljanica" - Generalno rešenje - 2008.
Generalno rešenje je izdadio Fakultet za primenjenu ekologiju "Futura", a po narudžbini opštine Žagubica. Rukovodilac projekta je prof dr Jordan Aleksić sa dipl ing arh Slobodanom Mitrovićem.

 

Skijalište Beljanica - Izvod iz Generalnog rešenja
    LOKACIJA
     - Prostor od 12 км² nа visoravni Beljanice, na kome se nalazi alpsko i nordijsko skijalište
    OPIS PROJEKTA
    - Izgradnja 11 žičara (7 vučnih i 4 sa sedištima);
    - Izgradnja 30 км alpskih ski staza 50 м širine;
    - Izgradnja 18 км nordijskih ski staza (3 км, 5 км, 10 км), širine 6-8 м;   
    - Izgradnja 7 ski izletničkih restorana i 5 vidikovac restorana
    VREDNOST INVESTICIJE
    - 25.000.000 evra

Skijalište Beljanica
Zahvata prostor od 12 kv, na kome se nalazi alpsko i nordijsko skijalište. Zemljište je u celosti državno, na upravljanju J. P. Srbija šume. Ski staze i trase žičara zahvataju prostor od oko 200 hektara, dok se nordijsko skijalište nalazi na platou pri vrhovima Beljanice (1300 mnm) na površini od oko 3 kv.
 
Predviđa se izgradnja 11 žičara (7 vučnih i 4 sa sedištima); 30 km alpskih ski staza 50 m širine; 18 km nordijskih ski staza (3 km 5 km 10 km), širine 6-8 m; 7 ski izletničkih restorana i 5 vidikovac restorana. Kapacitet skijališta je 7.000 jednovremenih skijaša na alpskom skijalištu. Procenjena vrednost investicije skijališta iznosi 25.000.000 € (kompletno uređenje i opremanje sa infrastrukturom).
Do 2020. predlaže se realizacija prve etape koja podrazumeva izgradnju 50% kapaciteta.

Ovo generalno rešenje Skijališta Beljanica je implementirano u Master plan!


Program podizanja kapaciteta turizma na području Kučajskih planina, sa centrom na Beljanici (1339 m/nv), koji je ušao u Nacionalni investicioni program, ovu regiju učiniće veoma zanimljivom za turiste. Planirana je izgradnja devet skijališta na planinskom kompleksu Beljanice, a u njenom širem regionu, tačnije na području opština Despotovac, Žagubica i Petrovac, predviđena je izgradnja ski-žičara sa gondolama.
- Beljanica, Homolje i Gornjak biće tri poluge na kojima bi se razvijali i novi oblici turizma do ekstremnih interesovanja, poput izletničkog i ruralnog turizma - izjavio je Jordan Aleksić, generalni koordinator programa, čiji je inicijator Fakultet za primenjenu ekologiju "Futura" i Unija ekologa.

 Jordan Aleksić i Slobodan Mitrović, projektant skijališta, koji su tim povodom boravili u Despotovcu, izjavili su da predstoji izrada katastara prirodnih vrednosti, koja je već započela u despotovačkoj opštini.
- Na taj način biće utvrđene sve značajne vrednosti za razvoj turizma i stvara se ne samo nova slika, već i novi redosled poteza, kako investicije ne bi bile kampanjske, na o-ruk, nego bi planiranje bilo integralno. To znači da će čitava turistička regija biće koncipirana, isprojektovana i do nje se neće dolaziti stihijski - dodao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, vlada je odobrila 50 miliona dinara za pretprojekte, a u roku od pet godina biće izdvojeno mnogo više para za infrastrukturu. Realizacija žičare od Beljanice do Lisina može se očekivati već tokom ove i naredne godine.
- Ovde nije reč o nekoj ledini, već o nizu turističkih inicijativa koje već postoje. Lisine godišnje poseti 50 hiljada gostiju, što stvara mogućnost daljeg razvoja i privlačenja još većeg broja turista. Ovaj ski-centar bio bi na pola puta u odnosu na Kopaonik. Već to govori da je ova destinacija pravi izbor - uveren je Aleksić.

Zlatko Dragosavljević, predsednik Skupštine opštine Despotovac, smatra da će ovaj program despotovačkoj opštini pružiti ne samo dobru šansu za razvoj turizma, već i za nove delatnosti. Osim predivne prirode, u restoranima "Lisine", "Lisinski raj" i "Vodopad", kao i Domu vila Termoelektrane "Morava" iz Svilajnca koji je u izgradnji, budući gosti moći će da jedu pogaču ispod sača, kačamak, med i ostale đakonije iz ovog kraja. U planu je i izgradnja još tri restorana-motela, čiji investitori prikupljaju projektnu dokumentaciju.

     Izvor teksta:  beljanica.nanetu.rs    2008. godineVest od 26.09.2011. - Beljanica spremna za investitore

 


SMEŠTAJ NA BELJANICI  (trenutno)

Planinarski dom Lisine (376mnv)

Mesto: dolina Lisine ispod Sokolice i Beljanice, 4km od sela Strmosten.
Konfiguracija: dve zidane zgrade medusobno udaljene oko 50m. U manjem objektu su trpezarija i kuhinja, u drugom su sobe. Osim toga postoji i još nekoliko kucica od naboja u kojima se takode može smestiti, ali uslovi u njima su loši.
Kapacitet: 50 kreveta u dve zajednicke spavaonice sa krevetima na sprat i u tri manje sobe. Na livadici uz reku (iza kuhinje i trpezarije) se može podici šator.
Komfor: struja, cesma sa pitkom vodom je ispred trpezarije i kuhinje. Sobe se greju pecima na cvrsto gorivo, trpezarija se greje iz kuhinje u kojoj je veliki šporet.
Okolina: reka Resava odmah uz dvorište doma, kanjon Resave pocinje u blizinim, najveci vodopad u Srbiji je na oko 20 minuta hoda; Resavska pecina je stazom preko Babine glave udaljena sat hoda. Nekoliko vikendica, motel Lisine oko 1km niz put prena Strmostenu.
Dolazak: od Despotovca do sela Strmosten, potom još oko 4km. Asfalt se završava upravo kod doma. Ne postoji stalna autobuska veza, pa je dolazak grupa bez sopstvenog prevoza dosta komplikovan.
Domom upravlja: PD "Beljanica", Svilajnac
Kontakt:
- Radomir Ugrnic, tel. 035/314-445
- Miodrag Radosavljevic (Mile "Mocart"), tel. 035/321-713
Organizovanje smeštaja: nema stalnog dežurstva, dom je otvoren prema potrebi.

Motel "Lisine"
Mesto: dolina Lisine ispod Sokolice i Beljanice, 3 km od sela Strmosten.
Konfiguracija: vrlo lepa zgrada, uklopljena u pejzaž.
Komfor: "B" kategorija, lepe sobe sa kupatilima.
Okolina: Lepa terasa sa hladom iznad ribnjaka i same Resave. Uredeni ribnjaci sa vodopadima (pripadaju motelu) i sa nocnim osvetljenjem. Najveci vodopad u Srbiji na desetak minuta hoda; Resavska pecina je stazom preko Babine glave udaljena sat hoda. Nekoliko vikendica.
Dolazak: od Despotovca do sela Strmosten, potom još oko 3km. Ne postoji stalna autobuska veza, pa je dolazak grupa bez sopstvenog prevoza dosta komplikovan.

 


 

 

 

 

 

Galerija slika

Srodne strane
SetWidth960 Raska PogledsaLisca 1100px
Raška, skijalište na brdu Lisac

Raška je opština na jugu Srbije kojoj pripada i teritorija velikog dela Turistićkog i Ski centra Kopaonik. Tokom septembra 2018. Opštinska uprava...

jabuka300x200
Jabuka - Prijepolje

Turistički centar "Jabuka" se nalazi na istoimenom planinskom prevoju, udaljeno oko 15 Km od Prijepolja na putnom pravcu prema Pljevljima. Nalazi se na...

vlasina 2012 2 13 300x200
Vlasinsko jezero - Surdulica

Vlasina i Vlsinsko jezero se nalaze  na 1200 m/nv.  Region Vlasine se nalazi na jugoistoku Srbije u prostranom bazenu Vlasinskog jezera koga...

mackovkalen1a300x200
Mačkov kamen - Krupanj

*Ski Centar "Mačkov Kamen"*, za sada je opremljen ski-liftom sa nekoliko ski-staza i poligonom za skijanje i sankanje sa mogućnošću iznamljivanja ski-opreme....

kaona3 300x200
Kaona - Lučani

        Kaona je selo u Dragačevskom kraju, poznato po seoskom turizmu. Udaljeno je 20 km od Guče, a 38 km od opštinskog...

kusici zima300x200
Kušići - Ivanjica

Mesto *Kušići* je smešteno na obroncima planine Javor, na nadmorskoj visini od 990 metara, 26 km od Ivanjice i 225 km od...

ostricefeb2009300x200
Oštrice - Ivanjica

*      *Ski lift "OSTRICE" nalazi se u blizini grada Ivanjice, preciznije 2km od centra grada, i radi u okviru Ski kluba "Ostrice"....

Rudnikfeb201516
Rudnik - Gornji Milanovac

Stotinak kilometara južno od Beograda, kod Gornjeg Milanovca, planina Rudnik dominira centralnom Srbijom sa najvišim vrhom Veliki Šturac, 1132 metara nadmorske visine. Dobri...

Ski lift Lokva Jelica Rtari 4
Lokva, Jelica - Rtari, Čačak

Skijalište LOKVA u selu Rtari kod Čačka, odnosno Lučana više ne postojii... Nalazilo se na padinama planine Jelice na putu koji sa...

gumerabakarusel
Donji Taor - Valjevo

- GUMERABA karusel Board-sedežnica dužine 500m, kapaciteta 60 skijaša na sat. - Jedva 130km od Beograda, u prelepom planinskom ambijentu. - Skijanje na...

Planinarski dom Stol 2
Stol - Bor

Između Velikog, Mаlog kršа i Deli Jovаnа smestio se Goli krš, čiji je uzdignuti deo pod nаzivom Stol, drugi po visini vrh...

savaca 300x200
Savača - Bor

Na obali Borskog jezera, 16 km od Bora, smešteno je odmaralište "Savača". Na 400 m nadmorske visine, odmaralište je okruženo  kompleksom od 14...

kamenicki vis300x200
Kamenički vis - Niš

Kamenički vis je omiljeno izletište Nišlija, udaljeno 14km od grada. Nalazi se na nadmorskoj visini od 750-800 m. Posećuju ga uglavnom porodični...

Jasenova voda1300x200
Mali Jastrebac - Niš

     Izletište se nalazi na najlepšem šumovitom predelu Malog Jastrebca, na nadmorskoj visini od 720 m. Od Niša je udaljeno 34 km....

fruska gora iriski venac zima 300x200
Fruška Gora

*Ski lift u Sremu?!  Teško je poverovati...* Zaista, danas nema ski lifta na Furškoj Gori, ali postojao je. Jedino jugoslovensko preduzeće koje se...

rakovac03
Rakovac - Fruška Gora

*SKI-CENTAR U PRIVATNOJ REŽIJI* *Rakovački Val d - Izer i B. B* Na scenu stupa Žućka, pas koji obožava zimske vratolomije. Petar Kriš...

rtanj
Rtanj - Boljevac

RTANJ - Jedna od najlepših planina u Srbiji bogata prirodnim resursima smeštena je 200km jugoistočno od Beograda. Pripada Karpatskim planinama, a najviši...

kukavica 333
Kukavica - Leskovac

Kukavica - Posebna je prednost ove planine u podatku da je od Leskovca, kao generatora disperzivnih, izletničkih kretanja, udaljena samo 16 km....

boge300x200
Bogë, Rugova - Peć, Kosovo

29. Decembra 2007. godine, bio sam na jednodnevnom skijanju u malom ski centru Rugova planine na periferiji grada Peja. Ski centar ima...

Tan2018 1 161326298781
Potok - Jagodina

U Izletištu "Potok" Turističko sportskog centra u Jagodini, 16. januara 2018. su otvoreni skijalište i sankalište i počela sa radom Škola skijanja. Prvi...

crni vrh jagodina 300x200
Crni vrh - Jagodina

*SKI STAZA na padinama Crnog Vrha kod Jagodine*      * 08.01.2008.* Predsednik Opštine Jagodina, Dragan Marković Palma je na konferenciji za novinare ...

Bukovo Negotin Cacak skijanje 1939300x200
Stevanske livade - Negotin

    Prema podacima koje sam dobio od ljudi iz tog kraja, ski lift dužine 300 m, na Stevanskim livadama više ne postoji....

Povlen 2281895 300x200
Povlen - Valjevo

    Planina Povlen se nalazi jugozapadno od Valjeva, i ima  nadmorsku visinu 1347 m.     Prema starijim podacima, na Povlenu postoji nekoliko neuređenih...

avala ski 300x200
Avala - Beograd

Avala, najsevernija šumadijska planina, svojom visinom od 506 metara ističe se u širem području Beograda. Avala je proglašena za zaštićeno prirodno dobro...

Jastrebac1
Jastrebac - Kruševac

    Jastrebac je šumovita planina, udaljena je 19 Km od Kruševca. Najviši vrh "Velika Đulica" je na 1492 m/nv, a izletište "Jastrebac"...

Rajac 049 20120122 300x200
Rajac - Ljig

Planina Rajac se nalazi u severozapadnom delu Srbije, u blizini živopisnog gradića Ljig. Maksimalna visina snežnog pokrivača na Rajcu od 88 cm...