Vesti Paraolimpijsko skijanje - Osvrt na održane IPC Europa cup trke na Staroj planini

Paraolimpijsko skijanje - Osvrt na održane IPC Europa cup trke na Staroj planini

Stara planina | 21.02.2016. | Knjazevac info
ipcas2016 februar 540

Po prvi put u istoriji srpskog skijanja održano je takmičenje u spustu na prvoj homologiranoj stazi za tu disciplinu na Balkanu: Sunčana dolina\Konjarnik, Stara planina, Srbija. U dva dana, 03. i 05. februara 2016, nastupilo je 26 takmičara iz 8 zemalja, u ukupno 4 trke spusta i jednoj trci super G.

Na Staroj planini ispisana je nova stranica u istoriji srpskog skijanja. Po prvi put održano je takmičenje u alpskom skijanju u disciplini spust u kategoriji IPCAS i u Evropa kupu za paraolimpijce.

Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije kaže da je ovo jedno od najvećih takmičenja ove vrste ikad održanih u Srbiji. “Izražavam veliko zadovoljstvo zbog uspešnog organizovanja jednog ovako značajnog takmičenja. Dok u celoj Evropi nema snega, ovi ljudi ovde uspeli su da sa malo snega naprave neverovatan podvig. Svaka čast organizatorima koji su dane i noći proveli da naprave stazu koja je odlično funkcionisala”, izjavio je Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Staze Sunčana dolina i Konjarnik za ovu priliku bile su spojene u jednu celinu, tako da je na jedinstvenoj stazi, dužine oko 1.700 metara sa visinskom razlikom od 408 m, nastupilo 26 paraolimpijaca iz sedam evropskih zemalja i Južne Koreje.
Zadovoljstvo nije krio ni Jugoslav Milošević, naš proslavljeni paraolimpijac, ucesnik na najvećim svetskim takmičenjima ovog tipa. Jugoslav je član Izvršnog odbora Skijaškog saveza Srbije zadužen za paraolimpijsko skijanje i koordinator za zimske sportove Paraolimpijskog komiteta, a tokom ove sedmice na Staroj planini obavljao je i funkciju direktora takmičenja. “Moram sa ponosom da kažem da smo prvi put u Srbiji organizovali trku u alpskom skijanju u disciplini spust na prvoj homologiranoj stazi za spust na Balkanu. Uprkos nedostatku snega, uz nadljudske napore organizatora, uspeli smo da ove trke privedemo kraju, pa sada možemo sa ponosom da kažemo da se spust ne vozi samo u Kicbilu, već i na Staroj planini”, kaže Jugoslav Milošević.

U okviru takozvane “Nedelje brzih disciplina” paraolimpijci su se nadmetali u Evropa kupu. “To je izuzetno veliko i važno takmičenje i u celom svetu ima svega oko 50 takmičara koji se, bez obzira na svoj hendikep, usuđuju da voze brzinom koja dostiže I preko 100 kilometara na čas. Srećni smo i zbog činjenice da smo bili u prilici da ovde ugostimo i vidimo na delu olimpijskog šampiona Marcusa Salchera (AUT) i viceprvaka iz Sočija Alekseja Bugaeva (RUS), koji je u trci Evropa kupa ostvario brzinu od 121 km/h na najbrzem delu staze”, dodaje Jugoslav Milošević.

Organizator takmičenja bio je Paraolimpijski komitet Srbije a tehnički organizator Skijaški Savez Srbije uz pomoć JP Skijališta Srbije i JP Stara planina. Tehnicki delegat FIS bio je g-din Stevan Marinković (SRB), glavni sudija Kazukhiko Bahn (JPN), pomocni sudija Eric Digruber (AUT) i šef trke Milan Božić (SRB). Ocenili su takmičenje pozitivnom ocenom i dodali da je primetan pomak u odnosu na prošlu godiunu ali da treba još toga uraditi na infrstukturi i u organizaciji da obezbedimo savršene uslove za takmičenja u brzim disciplinama.

Nadmetanje je proteklo bez ijednog ozbiljnijeg incidenta, a najuspešnijim takmičarkama, kao i takmičarima podeljenim u tri kategorije uručene su medalje. Na osnovu svega viđenog na Staroj planini, zaista su pobednici svi paraolimpijci koji su završili trku. Brzina i veština ovih hrabrih sportista jednostavno ostavlja bez daha i izaziva divljenje. Prema planu organizatora, tokom nedelje brzih disciplina, održane su ukupno četiri trke u spustu i jedna u superkombinaciji.

Izvor, foto, video: knjazevacinfo.rs      Autor: Miroslav Stojanović

 

Komentari