Vesti Nordijci Srbije sa najboljim rezultatom u Svetskom kupu ulaze u Novu godinu

Nordijci Srbije sa najboljim rezultatom u Svetskom kupu ulaze u Novu godinu

| 02.01.2020. | b92
fis kup zlatibor 23.01.2019 3

Kalendarska godina na izmaku za reprezentaciju Srbije u nordijskom skijanju biće upamćena po dobrim rezultatima.

Uprkos pandemiji, koja je otežala organizaciju priprema i putovanja i činjenici da je veći deo našeg nacionalnog tima preležao koronu, u 2020-oj zabeleženi su istorijski rezultati. Naš tandem u tim sprintu na takmičenju svetskog kupa u Drezdenu bio je 18. i to je najbolji plasman u Svetskom kupu za Srbiju.

Maida Drndić, Anja Ilić i Miloš Milosavljević takođe su imali svoje najbolje rezultate u karijerama u najelitinijem nordijskom takmičenju, u Svetskom kupu.

Trenutno je Srbija 17. na svetskoj rang listi i već sada se može reći da je sezona veoma uspešna.

Osećaj da si na stazi sa najboljima na svetu je neopisiv, pogotovo što smo u tim sprintu bili 18. Ja sam počela sezonu još pre dva meseca i bila sam na takmičenjima u Finskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj. I pored pehova koji su me pratili, zadovoljna sam učinkom do sada. U drugom delu sezone radićemo na poboljšanju forme i nadamo se dobrim rezutatima i na svetskom prvenstvu“, rekla je Anja Ilić nakon učešća u Svetskom kupu u Ruki, Davosu i Drezdenu.

Sa njom su se složili i ostali članovi našeg tima. Maida Drndić je u Drezdenu bila 44.

S obzirom da zbog pandemije nismo mogli da računamo na pripreme van Srbije, ja sam trenirala samo u Sjenici, ali rezultati su odlični. Davos i Drezden su nam bili od velike koristi, ja sam u Nemačkoj napravila najbolji rezultat ikada za Srbiju u nordijskom skijanju. Naporno radimo za nastavak sezone i trke na Zlatiboru gde očekujemo dominaciju na Balkan kupu i veliki broj medalja, u svim kategorijama, a nakon toga nas očekuje Obersdorf i najveća smotra nordijskih disciplina na svetu.

Zadovoljan je i Miloš Milosavljević.

"U Drezdenu sam bio 68., to je moj najboji nastup u takmičenju Svetskog kupa i ja sam prezadovoljan kako je sezona počela. Boravak i Davosu i Drezenu je bila prava škola za sve nas, videti na delu najbolje nordijce sveta i takmičiti se sa njima je nešto najbolje što mi se desilo u karijeri. Svetsko prvenstvo u Nemačkoj je najvažniji događaj sezone, nadam se dobrim rezultatima i, kasnije, učešću na Olimpisjkim igrama u Pekingu“ rekao nam je Miloš Milosavljević

Najbolji srpski nordijci, odmah nakon Drezdena, otišli su na pripreme na Kopaonik. Pored najstarijih takmičara na raspolaganju selektoru Mini Ilić bili su članovi B reprezentacije, juniori i kadeti.

Na Kopaoniku na kampu reprezentacije su svi najbolji nordijci koje imamo u Srbiji“, rekla je Mina Ilić koja je odnedavno selektor nordijskih selekcija u Skijaškom savezu Srbije.

Ovde su deca u koju smo godinama unazad ulagali i vreme je da nam oni dobrim nastupima to vrate. Sa tom decom sam pet godina, sa njima sam i ja napredovala, rad sa njima je veliki izazov i odgovornost. Oni imaju kvalitet i sigurna sam da će u bliskoj budućnosti prevazići rezultate koje su ove sezone zabeležili Maida, Anja i Miloš. Sezona nam je dobro počela i zadovoljni smo rezultatima, u nastavku nas očekuje nekoliko trka na Zlatiboru a sve u sklopu priprema za juniosko i nakon toga seniorsko Prvenstvo sveta u Obersdorfu koje je glavni događaj sezone. Na svim trkama skupljaćemo bodove i kvote za učešče na Olimpijskim igrama u Kini.“

Posle Kopaonika sledi mala pauza i onda nastavak priprema za prve trke koje naše nordijce očekuju već sredinom januara.

     Izvor: b92

 

Komentari