Vesti Kopaonik - Rezultati protekle ski sezone 2011/12.

Kopaonik - Rezultati protekle ski sezone 2011/12.

Kopaonik | 06.04.2012. | skijanje.rs
IMG1883a

Kategorije

U četvrtak 05.04.2012. u ski centru Kopaonik, održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici Skijališta Srbije, udruženja hotelijera Kopaonika i Nacionalnog parka Kopaonik, izneli rezultate protekle ski sezone 2011/12. koja je, prema oceni svih prisutnih, najuspešnija sezona ovog ski centra. Pored toga, izneti su pojedinačni i zajednički planovi za predstojeću letnju sezonu.

Pozdravnu reč na otvaranju pres konferencije je dao Prof.dr Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, a ispred Skijališta Srbije, udruženja hotelijera i Nacionalnog parka Kopaonik izlaganja su imali Dejan Ljevnaić, Petar Lazović, Nikola Avram i Bojan Milovanović. Prisutnim predstavnicima medija su predstavljene manifestacije koje će se održati tokom leta kao i novi sadržaji koji će obogatiti nastupajuću letnju sezonu na ovoj planini.

Prof.dr Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije je istakao da planinski turistički centri Kopaonik, Zlatibor i Stara planina imaju najveći rast broja gostiju. Pokazalo se da investicije donose ne samo uspeh, nego i opstanak. Kopaonikje, ne samo da je opstao, nego i napredovao sa porastom broja gostiju za oko 10% u odnosu na proslu godinu.

Petar Lazović, Predsednik Upravnog odbora JP Skijališta Srbije je istakao da se, posle šest godina rada, pokazalo opravdanim osnivanje i postaojanje JP Skijališta Srbije. Uložena su ogromna sredstva u planinske centre, a najveću zaslogu za to ima Ministarstvo ekonomije na čelu sa Mlađanom Dinkićem. Posebno je istakao dobru saradlju sa hotelijerima i ostalima koji pružaju uslugu smeštaja na Kopaoniku.

Nikola Avram, iz MK komerca a ispred udruženja hotelijeta je istakao da su Rusi najbrojniji strani gosti a za njima slede gosti iz Grne Gore, BiH, Makedonije... Ostvareno je više od 220.000 noćenja na kopaoniku od čega je polovina realizocvana u objektima MK Mountain Resorta.

Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka Kopaonik je istakao obavezu svih da se uz plansku gradnju infrastrukture očuva i zaštićeni prostor Nacionalnog parka.

Dejan Ljevnaić, direktor JP Skijališta Srbije, je istakao dobre rezultate u porastu broja skijaša na planinu i koji su sve faktori tome doprineli. Tokom Sretenjskih praznika ove godine, zabeležen je rekord u broju prodatih ski karata u danu kada je na Kopaoniku skijalo 7200 skijaša. Istakao je da, pose dužeg vemena, ove godine su sve žičare i staze bile u funkciji. Jedna od značajnih novina ove sezone je i savremeni snow park.
Ove godine je prodato 108.000 ski karata što je za 30% više nego lane. Za 115 dana ove sezobe bilo je 4.130.000 vožnji žičarama. Sistem zasnežavanja je proizveo 205.000 m3 snega.

Istaknuti su i već poznati infrastrukturni i komunalni problemi sa kojima se Ski centar Kopaonik susreće, a koji mogu da se reše samo dobrom saradnjom i komunikacijom svih činilaca na planini a pre svih Opštine Raška i Brus, JP Skijališta Srbije, MK komerc, Nacionalni park Kopaonik.

Istaknuto je da su pripreme za letnju sezonu počele, a jedna od glavnih novina je planinski biciklizam. Na korpe žičare 4-Panlić ekspres biće postavljeni adapteri za kačenje i transport bicikala, a biće uređene i tri biciklističke staze različite težine za spust sa vrha planine.

Postavljeno je i pitanje javnog prevoza u Ski centru Kopaonik. Zašto se, slično kao i u većini ski centara u Evropi, ne organizuje javni prevoz, koji bi u slučaju Kopaonike povezivao vikend naselje Treska sa hotelom Srebrnac, što je nekada (u vreme Geneksa) i postojalo (Bačište-Srebrnac). Time bi se dobilo pre svega na rešenju problema parkiranja u samom centru, a takodje bi se smanjile i gužve na žičarama koje kreću iz samog centra. Merđutim, niko od nadležnih nije imao pravi odgovor na ovo pitanje.

Na pitanje šta to novo skijaši mogu očekivati u narednoj sezoni direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić je istakao da je jedino izvesno završetak veštačkog zasnežavanja na Gobelji, čime bi kompletno skijalište, osim staza Bela reka, bilo pokriveno ovim sistemom. Postoje planovi pa čak i gotovi projekti za dalju modernizaciju skijališta, ali da para nema i da je za sada neizvesno kada bi se mogla očekivati neka novinana na ski terenima.
Pomenuta je pasarela na Marinim vodama uz novu žičaru i dužu stazu, novi šestosed sa kupolama na Krčmaru, isklopivi šestosed na malom Karamanu, veliki ski restoran na vrhu Suvo rudište. Narasli smeštajni kapaciteti u Brzeću opravdano nameću pitanje gondole koja će ovo naselje povezati sa centralnim delom skijališta. O ovome su započeti razgovori sa potencijalnim investitorima.

Galerija slika

Komentari