Vesti Kolašin 1450-1600 - Nema jedinstvene ski karte, podela para posvađala komšije

Kolašin 1450-1600 - Nema jedinstvene ski karte, podela para posvađala komšije

Kolašin, MNE | 11.12.2023. | vijesti.me
Zicara K7 u pozadini Foto Slavko Radulovic

Državno preduzeće Skijališta Crne Gore i privatni Ski-centar Kolašin 1450 prošle zime su poslovali bez ikakvog ugovora, kojim bi bio preciziran način podele dobiti od prodaje jedinstvenog ski-pasa za objedinjenu infrastrukturu dva skijališta.

To je za portal "Vijesti" potvrdio izvršni direktor Skijališta Đuro Milošević, koji kaže da ugovor nije sklopljen, jer se sa privatnim ski-centrom Zorana Ćoća Bećirovića nisu mogli dogovoriti o kriterijumima prema kojima bi se delila zarada.

Zbog takve situacije, objašnjava on, državno skijalište Kolašin 1600 je, nakon završene prošle turističke zime zadržalo zaradu od jedinstvenih ski-karti koje su sami prodali.

Isto je, kako tvrdi, bilo i na privatnom.

Milošević naglašava da državno preduzeće nije oštećeno takvom podelom.

Izostanak dogovora o kriterijumima prema kojim bi se delila zarada navodno je uslovila da pred novu turističku sezonu, koja bi trebalo da počne 20. decembra, nema u ponudi jedinstvenog ski-pasa. Oba skijališta, svako za sebe, kreirala su cene, koje važe samo za pojedinačnu infrastrukturu.

To znači da se kupovinom jednog ski-pasa neće moći skijati na oba skijališta, kao što je lane bio slučaj.

Milošević podseća da je objedinjavanje skijaške infrastrukture jedinstvenim ski-pasom prošle godine iniciralo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Fizičko povezivanje dvu skijališta omogućila je država izgradnjom žičare K7, koja je otvorena krajem februara 2022. godine...

Lanjski entuzijazam
Iz privatnog skijališta Kolašin 1450 nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, koja su se odnosila, između ostalog, i na razloge zbog kojih je pred novu sezonu izostao dogovor sa komšijama na državnom skijalištu.

U kompaniji Ski Resort Kolašin 1450 prošle godine bilo je puno entuzijazma kada je reč o objedinjavanju skijaške infrastrukture na Bjelasici u jedinstveni turistički proizvod. Izvršna direktorica Milica Šćepanović tada je saopštila da više i ne postoje dva, već jedinstveno skijalište Kolašin.

“U Vašem pitanju, pominjete "oba skijališta". Želimo da Vam skrenemo pažnju da više ne postoje dva skijališta, već jedinstveno skijalište Kolašin, za koje se plaća jedan jedinstveni ski-pas. Sa druge strane, pored skijališta Kolašin postoje dva planirana turistička kompleksa - Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Djelatnost tih turističkih kompleksa nije povezana sa Skijalištima Crne Gore. Cjenovnik za jedinstveni ski-pas za skijalište Kolašin zajednički utvrđuju Skijališta Crne Gore i kompanija Ski Resort Kolašin 1450”, odgovorila je ona tada “Vijestima”.

Odbor direktora Skijališta je 23. decembra prošle godine doneo Odluku kojom se odobrava uspostavljanje saradnje državnog preduzeća sa kompanijom Ski Resort Kolašin 1450.

U zapisniku sa sednice precizirano je da će se “prihodi od objedinjene usluge i prodaje ski-pasova deliti prema algoritmu”. Piše i da će alogoritam “za potrebe oba skijališta uspostaviti dobavljač odabran za održavanje sistema kontrole prolaska skijaša”.

“Obračun podele prihoda obavljaće se, uvažavajući sedeće kriterijume: broj prolazaka skijaša kroz kapije, vrsta, veličina i stanje opreme za transport skijaša i vrsta, dužina i stanje ski-staza. Saradnja odobrena ovom odlukom biće preciznije definisana sporazumom koji treba da bude zaključen između doo Skijališta Crne Gore i doo Ski Resort Kolašin 1450”, piše, između ostalog, u zapisniku sa sednice Odbora direktora.

Odluka je trebalo da stupi na snagu “prvog dana, nakon dobijanja potvrde od odabranog dobavljača o ispunjenosti uslova za uspostavljanje usluge jedinstvenog ski-pasa”.

Dogovor moguć?
Milošević, međutim, tvrdi da privatnom skijalištu nisu odgovarali takvi uslovi.

On, ipak, ne isključuje mogućnost da će doći do dogovora.

“Cilj nam je, pre svega, da štitimo poslovni interes skijališta. Smatramo da se ne može jednako tretirati prolaz kroz kapiju šestoseda i kroz ski-lift. Po tim kriterijumima ne možemo raspoređivati dobit, a to je predlog privatnog skijališta. Za sada nema dogovora, jer se i državno i privatno skijalište trude da zaštite svoj poslovni interes. Ne isključujem mogućnost da dođemo do modela koji će biti zadovoljavajući za sve, ja bih to voleo jer je, svakako, atraktivnije za goste da imaju na raspolaganju celu skijašku infrastrukturu na Bjelasici”, kazao je Milošević “Vijestima”.

Skijališta Crne Gore do 1. decembra prodavali su ski-pasove koji će važiti za dvadesetak kilometara staza Ski centra Kolašin 1600, odnosno žičare K8 (Troglava) i K7 (Klisura).

Tokom zimske sezone 2022/2023. prodavan je jednistveni dnevni ski-pas koji je koštao 25 eura, za oko 45 km staza oba skijališta. Toliko će ove godine biti cena za korišćenje skijaške infrastrukture državnog skijališta.

Tokom predstojeće turističke zime sezonski ski-pas za Kolašin 1600 iznosiće 400 eura za odrasle, a za decu do 14 godina 250 eura. Po značajno nižoj ceni prodavani su promotivni sezonski ski-pasovi.

Iz kompanije Ski Resort Kolašin 1450 pre nekoliko dana su obelodanili da će tokom predstojeće sezone na tom skijalištu skijanje biti besplatno za građane Kolašina, Andrijevice i Berana. Besplatan ski-pas, kako je najavljeno, važiće četiri dana nedjeljno, od ponedjeljka do četvrtka.

Za Kolašince, kako su saopštili, biće besplatna i ski-oprema.

   
     Izvor: vijesti.me    Dragana Šćepanović     Foto:Slavko Radulovic

 

Komentari