Vesti Kitzbuhel, AUS - 80-to izdanje Hahnenkamm-a, najizazovnije skijaške trke

Kitzbuhel, AUS - 80-to izdanje Hahnenkamm-a, najizazovnije skijaške trke

Kitzbuhel, AUS | 26.01.2020. | travel-advisor.eu
Hahnenkammrennen 2

Austrijanac Matthias Maier je pobedio na 80-tom izdanju Hahnenkamm spusta koji se smatra najizazovnijom svetskom skijaškom trkom. Drugo i treće mesto su podelili Vincent Kriechmayr (AUT) i Beat Feuz (SUI), obojica sa zaostatkom od 0.22 stotinke za pobednikom. Trka je vožena u subotu 25. januara 2020 u austrijskom ski centru Kitzbuhel.

Sve je počelo davne 1931.godine na 1. međunarodnom Hahnenkamm takmičenju, danas svetski poznatim i najgledanijem FIS takmičenju Svetskog kupa.

U početku su se veliki svetski skijaški velikani sukobljavali u spustu i slalomu, a kasnije u superveleslalomu. Svoje snage su i dame odmeravale sve do 1961. kada je za njih Hahnenkamm takmičenje proglašeno preopasno.
Za tu odluku najzaslužniji je Streif, klasik među skijaškim takmičarskim stazama – najzahtevnija spust staza na svetu.
Od samog starta gde vlada potpuna smirenost i tišina pa sve do euforije i vike u cilju Streif je izvanredan u svakom svom segmentu. Hrabri i samopouzdani skijaši nakon što ravno prođu Starthang (nagib 51%) za 8.5 sekundi ulaze u mišolovku – Mausefalle i lete 80 metara (skaču) preko najstrmijeg dela Streifa (nagib 85%). Prema legendi Toni Sailer Senior, otac skijaške zvijezde Tonija Sailera, je nazvao skok Mausefalle jer su ga skijaši nakon doskoka podsetili na miševe koji skaču ravno u mišolovku. Sledi sekvenca Karussell koja zbog velike centrifugalne sile razdvaja pobednike od gubitnika, diktira ko će od skijaša doći do tehnički najzahtevnije sekvence Svetskog kupa – Steilhang-a te zatim po finalnom delu staze dostići brzinu od 140 km/h i doskočiti u ciljnu ravninu koja odiše izvanrednom atmosferom. Veliki aplauz i vrhunsko navijanje 85.000 ljudi (rekord je 100.000 ljudi, 1999.g.) među kojima se nalaze i velike Hollywoodske zvijezde nagrada je svakom skijašu koji prođe kroz ciljnu liniju.

Pobednik 1. Hahnenkamm spusta bio je Austrijanac Thäus Schwabl koji je kroz cilj 1931.g. prošao za 3:53.51 minutu, a rekord drži njegov sunarodnik Fritz Strobl, najbrži spustaš ikad na Streifu, pobednik 1999. godine sa vremenom 1:51.58.

Upravo je dugogodišnja tradicija očuvala poseban duh grada i skijališta i na taj način ga popularizuje širom sveta. Kitzbühel i KitzSki su već 6 godina (od 2013.) za redom dobili Oscar za najbolje skijalište na svetu. Razvoj vrhunske tehnologije očuvanja snega čini Kitzbühel jedinim skijalištem (a da nije glečer) koji otvara ski sezonu u oktobru mesecu i tako omogućava ljubiteljima snežnih sportova 200 dana neprekidnog uzbuđenja i uživanja.
230 km savršeno uređenih, raznolikih, spektakularnih skijaških staza s mnogo idiličnih koliba za odmor.

Proteže se na 4 brda: Kitzbüheler Horn, Hahnenkamm, Fleckalm i Pass Thurn. 57 najmodernijih ski liftova čini najveću austrijsku kompaniju ski žičara i omogućuje odličnu povezanost svih skijaških staza, tako da u jednom danu možete lako doći s jednog na drugi kraj ove prekrasne kotline okružene planinama visokim iznad 3000 metara. Jednom kada se nađete na vrhu, “okusite” savršene snežne uslove, vrhunski uređene ski staze i zrake sunca kao i romantičan panoramski pogled koji seže u nedogled vaša skijaška zadovoljstva neće poznavati granice.
Velikodušnost, toplina i gostoprimstvo vrhunskih hotela kao i dobrota Signe Reisch predsednice Kitzbühel Tourismusa i vlasnice ciljne ravnine Hahnenkamma, koja će nas ugostiti u svom hotel na Kaiserschmarrnu, kuvanom vinu i čašici razgovora, samo su dodatni razlozi koji Kitzbühel čine toliko posebnim.


       Helena Gaube

Komentari