Vesti Jangdok - Severna Koreja dobila novi ski centar sa tri staze

Jangdok - Severna Koreja dobila novi ski centar sa tri staze

Jangdok, S.Koreja | 13.02.2020. | telegraf.rs
yangdok mountains 03 830x0

Novo skijalište Jangdok u Severnoj Koreji je otvorilo svoja vrata. Zove se Jangdok spa i kulturno-rekreativni centar (The Yandok Hot Spring Cultural Recreation Center), a otvorio ga je lider države, Kim Džong Un, u decembru prošle godine. Prvi posetioci su stigli prošlog meseca.

Skijalište se nalazi u provinciji Južni Pjongjang, sat i po vožnje severo-istočno od glavnog grada Pjongjanga.

- Kombinujući centar, u kom zainteresovani mogu otići na terapiju s vrelom vodom, sa multifunkcionalnim sportskim kompleksom i hotelima, to je još jedan poklon koji je radnička partija Koreje podarila narodu - navodi Korejska centralna novinska agencija (KCNA).
U toku posete skijalištu u decembru, Kim Džong Un je presekao vrpcu, obišao sve ustanove koje se nalaze na posedu, od kojih je jedna i radnja gde se može kupiti oprema za skijanje, vozio se žičarom do vrha padine, i posetio ergelu.

U svom govoru je pohvalio vojnike koji su postali graditelji, i koji su napravili ovo skijalište, nazvavši kompleks "čudom i savršenom građevinom".

Snimak iz visine, koji je prikazan na nacionalnoj televiziji Severne Koreje, prikazao je hotele sa crvenim krovovima, spa-centre i ergelu, na kojoj su se ranije nalazile staklena bašta i farma somova.
Džong Un je napomenuo i da će Jangdok ljudima Severne Koreje pružiti šansu da "uživaju u visokoj civilizaciji pod okriljem socijalizma".

Skijalište, za koje je bilo potrebno manje od godinu dana da se izgradi, pod oštrim uputima državnog lidera, takođe pruža usluge spa-centara na otvorenom i u zatvorenom prostoru, bazene, salu za bilijar, teretanu i "golf simulator".
Što se tiče skijanja, postoje samo tri staze, ali i "magični ćilim" - pokretna traka koja je napravljena za početnike.

Jangdok je treće najveće skijalište Severne Koreje. Prvo, Masikrjong, otvoreno je 2013. godine. Ono ima 10 ski-staza, udaljeno je tri sata vožnje od Pjongjanga, i navodno je koštalo 21 milion funti da se napravi za manje od godinu dana.

Severna Koreja nije jedina zemlja dalekog istoka koja investira u zimski sport i skijališta. Godine 2018. Južna Koreja je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. I Kina se sve češće u medijima pojavljuje kao država koja ulaže u skijališta širom svoje teritorije.

Međutim, razlika između ovih skijališta je što u Severnoj Koreji nećete imati prilike da vidite strance.

          Izvor: D.V. / Telegraf.rs


Galerija slika

Komentari