Vesti Jahorina - U toku su radovi na 7 značajnih projekata

Jahorina - U toku su radovi na 7 značajnih projekata

Jahorina | 20.07.2019. | OC Jahorina
Jah radovi 2019 2b

Na Jahorini su u toku radovi na 7 značajnih projekata u vrednosti od preko 30 miliona KM.

Najveći i najznačajniji je svakako izgradnja gondole radnog naziva "Partizan", kojom će kapacitet skijališta biti povećan za 2.700 skijaša po satu, jedina instalacija koja će raditi kada su jaki vetrovi i kada ne rade šestosedi. Pozicija Gondole obezbeđuje neprekidan rad skijališta i povezivanje skijaških staza Poljica i Skočina.

Uz gondolu gradi se i 3.000 m novih ski staza koje će biti i osnežene.

Najveća letnja atrakcija na planini će biti puštena u pogon u toku meseca avgusta, radi se o planinskom bobu na šinama čija je planirana dužina 2.500 m. Trenutno su u toku radovi na montiranju ove instalacije koja će kretati od vrha pored veštačkog jezera a završavati na platou Poljice.

Na polaznoj stanici boba gradi se restoran sa pogledom na jezero i velikom terasom. Planirano je uređenje oko vodoakumulacije Poljice adekvatnim letnjim sadržajima koje podrazumeva kako pejzažno uređenje samog prostora tako i dodatne zabavne sadržaje prvenstveno za decu ali i za odrasle.

U toku su i radovi na zameni starog ski lifta Poljice novom instalacijom "sidro" koja će sa 300 povećati kapacitet prevoza skijaša na 1.200 po jednom satu.

Radi se i na osvetljenju staze Poljice gde je obezbeđena rasveta sa obe strane tako da se mogu održavati FIS noćna takmičenja i noćno skijanje. Biće osvetljen i poseban krak prema naselju Šator za rekreativno skijanje.

Za narednu zimsku sezonu priprema se i obnova svih kapija za prolaz skijaša i prodajnih mesta, kao i uvođenje novih vidova prodaje Webshop i OPOS prodaja, što će smanjiti gužve i čekanja na polazima liftova i ski kasama.


Ovo je sve istaknuto na konferenciji za medije održanoj 9. jula 2019. godine na Jahorini povodom investicija i infrastrukturnih radova koje je obišao predsedavajući predsedništva BIH gospodin Milorad Dodik koji je tom prilikom izjavio:
"Mi podržavamo sve ovo što se radi na Jahorini, ovdje se ostvaruju značajni prihodi i značajne aktivnosti za celu BiH i nastavićemo sa podrškom u budućnosti. Vlada je odobrila sredstva i znam da ćemo podržati izgradnju saobraćajnice kako bi se u toku zime rasteretila putna komunikacija koja pravi smetnje u zimskim mesecima. Zaista sam ponosan na sve što se radi ovde i siguran sam da je Jahorina naš najveći potencijal.
Zalagao sam se da se Samit procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope održi upravo ovde. Jahorina zaslužuje pažnju koju smo joj ukazali dolaskom  predsednika zemalja, od Erdogana do Đukanovića i mnogih drugih koji su ovde bili. Sve ovo treba posmatrati kao jedinstven način promocije svega što radimo na Jahorini.
"

Predsednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina gospodin Nedeljko Elek pohvalio je rad uprave Olimpijskog centra Jahorina i osvrnuo se na infrastrukturne radove i dodao:
"OC Jahorina je najbolji primer dobre saradnje lokalne zajednice, Vlade RS i Investiciono Razvojne Banke čemu svedoče i mnogobrojni realizovani ali i projekti koji su u toku. Ne mogu a da ne pomenem Puteve RS koji su jedina slaba karika u lancu dobre saradnje javnih preduzeća i Olimpijskog centra Jahorina. Nadam se da će se i oni aktivirati i konačno početi da rade u interesu planine i svih nas.
To je sve ukratko o novim projektima, realizacija svega navedenog podrazumeva zaista dosta posla i ispred nas je naporan period ali se radujemo da sve od ovoga krene sa radom. To će dosta ulepšati boravak svim gostima na Jahorini ali i rad svih nas zaposlenih u OC Jahorina.
"

Direktor Olimpijskog centra Jahorina, gospodin Dejan Ljevnaić se pored investicionih radova osvrnuo i na početak letnje sezone:
"Prvenstveno želim da kažem da smo letnju sezonu započeli rekordno, danas je 11. dan rada a već beležimo ogromne pomake. Ostvarili smo promet od gotovo 7.500 KM što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za fascinantnih 178,50%, broj vožnji je porastao za 64,75% i moram reći da nas posebno raduje da ljudi sve više uviđaju prednosti Jahorine i u letnjem periodu i odlučuju da na planini provedu vrele letnje dane.
Iskoristio bih priliku i da kažem da sam ponosan što se na Jahorini trenutno održava veliki Samit procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope kojim još jednom potvrđujemo da je na Jahorini centar zbivanja celog regiona" dodao je Ljevnaić i zahvalio se Dodiku na podršci i poverenju.
"

Komentari