Vesti Jahorina - Sportsko-zabavni sadržaji privukli hiljade skijaša

Jahorina - Sportsko-zabavni sadržaji privukli hiljade skijaša

Jahorina | 21.03.2016. | OC Jahorina
29 RB Homerun Jahorina 2016 photo Sulejman Omerbasic 640x389

Na Jahorini je prethodni vikend, 19-20. mart 2016. protekao u sportsko-zabavnom duhu sa preko 3000 skijaša koji su u uživali na Jahorini u martovskom skijanju.

Hotelu Bistrica je pripala čast da ugosti najvećeg skijaša sa naših prostora koji je upravo na Jahorini 1987. godine u zadnjoj trci osvojio Kristalni globus i time postigao svoj najveći uspjeh u karijeri.

Bojan Križaj je u društvu direktora Olimpijskog centra Jahorina, Lazarević Veska i izvršnog direktora za tehniku i staze, Lolović Branislava, evocirao uspomene sa Jahorine od olimpijskih dana pa sve do danas.

U organizaciji Planetbike i Elanovog tima održan je test Elan i Völkl skija za sezonu 2016/17,gdje su najviše pažnje privukli modeli Amphibio 14 i 16 sa novom 4D tehnologijom.

Gosti Jahorine su prvenstveno imali priliku da od Bojana čuju sve o novoj originalnoj inovaciji i tehnologiji Elanove revolucionarne linije Amphibo i svim njenim modelima.

---------------------

Održan "Fis kup Jahorina 2016"
Na Jahorini je 18. i 19. marta 2016. održano Međunarodno takmičenje u alpskim disciplinama "Fis kup Jahorina 2016" u organizaciji Smučarsko-planinarskog društva "Jahorina".

Održane su dve slalom trke u muškoj i ženskoj kategoriji. Prvog dana je to bilo Otvoreno prvenstvo BiH, a drugog trka FIS kategorije.

Takmičenje je održano na stazi Olimpic. Direktor ovog takmičenja je bio Vladimir Lučić, a FIS delegat Janez Dekleva. Domaćin takmičenja je Olimpijski centar "Jahorna".

Obzirom na zgusnuti raspored takmičenja u okruženju, na startu se, na žalost, pojavio mali broj učesnika.

---------------------

Održano Otvoreno prvenstvo SPD Jahorina
Na Jahorini se 20. i 21. marta 2016. godine održalo takmičenje u alpskim disciplinama za mlađe kategorije Otvoreno prvenstvo SPD Jahorina u tehničkoj organizaciji Smučarsko planinarskog društva Jahorina.

Učešće u takmičenju uzelo je 130 takmičara iz Bosne i Hercegovine. Takmičenju je prisustvovala ministarka Ministarstva porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske gospođa Jasmina Davidović i tom prilikom uručila priznanja najboljim takmičarima.

---------------------

Red Bull Hom Run trka

Olimpijska ljepotica Jahorina je u nedelju 20. marta 2016. godine, svojim posetiocima priredila lep sunčan skijaški dan i veoma zanimljiv sportsko-zabavni sadržaj. Pored dnevnog rekreativnog skijanja, skijaši i borderi, su se oprobali u Red Bull Home Run trci. Zainteresovanih takmičara koji su se odlučili na trku trčanja i brzog spusta je bilo više od sedamdeset.
 
Najbolji i daleko najbrži među skijašima je bio domaći Dejan Čemeridžić koji je odbranio titulu najbržeg skijaša iz 2015. godine, a sa manjim zaostatkom kroz cilj su prošli Hodžić Haris i Hadžimuratović Demir, obadvojica iz Sarajeva.
Među borderima je gotovo indentična situacija, domaći Stefan Lazarević je pobedio ispred Gorana Ilića, dok je Dragan Samardžić zauzeo treće mesto. Prošle godine Lađarević je bio drugoplasiran, dok je Ilić bio trećeplasirani border, tako da su za jedno mesto napredovali u 2016. godini.

Najbrža dama je bila Andrijana Pekić Subotić koja je dobila nagradu vikend za dvoje u hotelu Termag, Stefan i Dejan su takođe dobili vikend za dvoje, dok je najbrži skijaš Dejan Čemerdžić dobio nove skije i vezove od partnera trke OLX.
 
Trka Red Bull Home Run je osmišljena kao zabava za profesionalne i rekreativne skijaše da se o oprobaju za jedne u zabavnom, a za druge u izazovnom spustu na skijama i snowboardovima. Nakon proglašenja pobednika ispred Kolibe hotela Termag je nastavljen zabavni deo programa na kome su može se slobodno reći briljirali SevdahBABY. Temperatura je prvog dana proleća bila zimska, ali dovoljno dobra za užitak na partyju ispred Kolibe.

---------------------

Banjalučanka povređena pri padu sa snowboarda

Banjalučanka čiji su inicijali V.T./27/ povređena je prilikom pada sa snowboarda na Jahorini i smeštena je u Univerzitetski klinički centar u federalnom Sarajevu. Ona je zadobila povrede glave i ramena u nesreći koja se dogodila sinoć oko 22.00 časa. V.T. je kolima hitne pomoći prevezena u Dom zdravlja na Palama, a odatle upućena i Bolnicu Istočno Sarajevo, gdje su joj uradili ce-te glave, nakon čega je prebačena u Univerzitetski klinički centar Sarajevo.

Povređenu je pronašao član Gorske službe spašavanja Konjic koji je na ovoj planini bio sa članovima Gorske službe spašavanja Jahorina.

Član Gorske službe spašavanja Jahorina Miro Kalem rekao je Srni da je devojka pronađena tridesetak metara od objekta u kome su smešteni gosti iz Konjica.

"U neposrednoj blizini objekta vidjeli su da leži nepoznata ženska osoba koja je skibordom udarila u kamen. Odmah su me obavijestili da je bez svesti. Pozvali smo Dom zdravlja na Palama. U međuvremenu su spacioci iz Konjica i članovi Gorske službe spašavanja Zenica devojci sanirali povrede glave i namestili rame", precizirao je Kalem.

On je dodao da su kasnije saznali da je povređena pre nesreće bila u ugostiteljskom objektu blizu ski-staze, naglašavajući da su članovi Gorske službe spašavanja Jahorina i članovi Redarske službe Olimpijskog centra Jahorina, pre zatvaranja ski-centra obišli sve staze i utvrdili da niko na njima nije ostao.

         (www.palelive.com / Srna)

---------------------

Povreda devojke zbog nepoštovanja pravila
Saopštenje OC Jahorina

U vezi sa nesrećnim slučajem povrede djevojke, koji se desio u subotu na Jahorini još jednom želimo da apelujemo na sve skijaše i korisnike skijališta, kao  i na nadležne institucije, da se ponašaju u skladu sa važećim propisima.
Pošto na Jahorini postoje ugostiteljski objekti koji se nalaze u gornjem dijelu skijališta,  molimo nadležne institucije da  preispitaju legalnost tih objekata, kao i njihovo radno vrijeme, kako  bi izbjegli situacije da se po zatvaranju skijališta pojedini skijaši zadrže u tim ugostiteljskim objektima.
Razlog tome su svakako i povrede koje mogu imati nesagledive posljedice, a što pretpostavljamo da se desilo i ovoga puta.
Ovom prilikom želimo da apelujemo na sve skijaše da skijanje i korištenje ski staza odvoje od konzumiranja alkohola i drugih opijata, kako nalaže i Zakon o skijalištu, a sve u cilju bezbjednosti  korisnika usluga skijališta.
Navedenog dana nakon zatvaranja skijališta u  16.00 časova  i redovnog obilaska koji se radi svakodnevno od strane naše službe spasavanja i ski redara, nisu utvrđeni razlozi za intervenciju bilo koje vrste.  
Srećna okolnost je da su  povrijeđenu djevojku u mraku oko 22.00 časa slučajno pronašli gosti, koji su joj pružili prvu pomoć, i da je povrijeđena djevojka hitno transportovana do nadležne zdravstvene ustanove.
Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo povrijeđena se još uvijek nalazi na Klinici za neurohirurgiju UKC u Sarajevu.

 

Komentari