Vesti Jahorina - Prodaju sve za osnežavanje

Jahorina - Prodaju sve za osnežavanje

Jahorina | 18.05.2017. | sportdc.net
jah 56565 640x389

Akcionarsko društvo Olimpijski centar Јahorina u narednih 30 dana doživeće ozbiljne vlasničke i organizacione promene, bude li ostvaren plan Vlade o restrukturisanju preduzeća. Vlada predlaže prodaju svih hotela i zemljišta na Jahorini i Palama koja su u njenom vlasništvu, i ulaganje tog novca u veštačko osnježavanje, koje je ključno za opstanak Јahorine kao turističke destinacije.

Razdvajanje ugostiteljstva i skijališta, u zasebna preduzeća prvi je korak ka izlasku iz krize OC Јahorina. Sledeći je sastanak rukovodstva sa čelnicima RUGIP-a Republika Srpska u Banja Luci naredne sedmice u vezi uknjižavanja imovine na OC Јahorina. Raščišćavanjem imovinskih pitanja stvaraju se uslovi za treću fazu, a to je prodaja hotela i zemljišta potencijalnim investitorima.

Procena je da je vrednost te imovine između 20-30 miliona maraka i time bi se nadomestile finansije za osnežavanje Јahorine, a to je 10 miliona evra tj. 20 miliona maraka – istakao je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Nakon što se reše dugogodišnji imovinsko-pravni problemi koji opterećuju poslovanje OC Јahorina, Vlada RS planira da proda hotel Bistricu, kao i manje ili više devastirane hotele Košuta, Јahorina, Partizan i Šator te hotele Turist, Panorama i Koran u Palama i sa pripadajućim zemljištem. Novac od prodaje išao bi na račun novog ЈP Skijališta RS koje bi gazdovalo stazama i vertikalnim transportom na Јahorini. Zapravo, ovaj model bi bio prepisan iz Srbije koja je ranije ovo uradila, te uspešno ubire prihode od skijališta na svojim planinama.

To javno preduzeće koje bi bilo u 100% vlasništvu Srpske bi preuzelo obaveze OC Јahorina prema IRB Re publike Srpske, a sav ugostiteljski kapacitet ponudio bi se kroz privatizaciju na tržište – dodao je Gluhaković.

Kao najozbiljniji investitor spominju se Skijališta Srbije. Rukovodstvo OC Јahorina ne želi to da potvrdi, a ni da demantuju, kažu ima zaintersovanih kupaca ali ih sve upućuju ka Vladi koja je vlasnik OC Јahorina.

Јavljaju se, ima zaintersovanih. Svi potenijalni investitori i mi ih upućujemo gore, jer gore mogu dobiti sve informacije. a mi smo ovde da im pokažemo čime raspolažemo – rekao je v.d. direktora OC Јahorina Goran Brčaklović.

Olimpijski centar raspolaže vrednom imovinom na Јahorini ali i dugom od skoro 21 milion maraka. Hoće li plan: sredi papire, prodaj stare hotele i dovedi ozbiljne investitore, Јahorinu lansirati u ozbiljne zimske, turističke centre znaćemo za 30 dana koliki je rok koji je Vlada postavila za realizaciju tog plana.

       Izvor: sportdc.net
---------------------------------------------

Ugostiteljstvo nude privatniku, državi bi ostalo skijalište

Ekonomista Marko Đogo kaže da bi plan Vlade, ako bi bio sproveden, ne bi rešio sve probleme u Olimpijskom centru “Jahorina”, ali da bi gubici bili smanjeni.
Najveći problem su obaveze Centra prema IRB koje sa zateznim kamatama iznose oko 18 miliona KM. Ako kupac prihvati da preuzme i sve obaveze, onda bi sigurno dao jednu marku – ocenjuje Đogo.

Podseća da je IRB uložila 15 miliona KM u obveznice OC “Jahorina”, a da preduzeće nije vratilo nijednu dospelu marku i da je IRB uspela samo da “izvuče” neznatan deo i to prinudnom naplatom. Ističe da u ovom akcionarskom društvu vlada haos, te da činjenica da još nije uknjižena imovina govori da se gotovo ništa nije radilo. Po njegovim saznanjima, OC “Jahorina” u knjigama vodi da je vrednost hotela “Bistrica” veća od deset miliona KM.
Međutim, to je toliko staro i dotrajalo. Predstavnici jednog hotelskog lanca iz inostranstva su im rekli da bi srušili i sagradili novi jer se ne isplati renovirati postojeći – kaže Đogo.

Od 2008. do 2012. godine bilo je značajnih ulaganja u Olimpijski centar “Jahorina” koja nisu dala efekte. Vlada RS je, kao vlasnik kapitala, uložila čak 41 milion KM u modernizaciju i povećanje kapaciteta skijališta i nabavke opreme. Osim toga, emitovane su akcije od 26 miliona KM i obveznice od 15 miliona KM. Nikom nije jasno gde su završili svi ti milioni i kako su došli do više od 20 miliona KM gubitka. Još 2013. godine je tadašnja ministarka trgovine i turizma Maida Ibrišagić – Hrstić najavila da će Vlada RS uskoro, po uzoru na Srbiju, da forimira javno preduzeće koje će da upravlja skijalištima u RS.

Postojeći model funkcionisanja skijališta u Srbiji, kako je rekla, podrazumeva da javno preduzeće isključivo upravlja sistemom vertikalnog transporta i ostalom pratećom turističkom infrastrukturom na skijalištu.

Dakle, prošlo je četiri godine, a da ništa nije urađeno. Potroše 4,4 miliona više nego što zarade

Najveći vlasnik Olimpijskog centra “Jahorina” je država sa 86 odsto učešća. Godinama posluju negativno, a prošlu su završili sa gubitkom od 4,4 miliona KM. O preduzeću sve govore ova dva podatka: ukupni prihodi su bili 3,4 miliona KM, a rashodi 7,8 miliona KM. Imaju zaposlenih oko 160 radnika, te oko 24,5 miliona KM obaveza.

        Izvor: blic.rs


Komentari