Vesti Jahorina - Pregled investicionih aktivnosti 2012-2014

Jahorina - Pregled investicionih aktivnosti 2012-2014

Jahorina | 18.12.2011. | oc-jahorina
jahorina0

Na bazi onoga što je predvidio regulacioni plan nastavak moguće izgradnje infrastrukture su sljedeći projekti:
Godina 2012.
  - Izgradnja tri nova lifta i modernizacija postojećih    oko 1.500.000 EURA
  - Nastavak zasnežavanja ostatka skijališta              oko 2.500.000 EURA
  - Nadogradnja garaže na Ogorelici 1                         oko    300.000 EURA


Godina 2013.
  - Četverosed na lokaciji staze Olimpik                       oko 3.500.000 EURA
Godina 2014.
  - Izrada snowboard parka i njegovo zasnežavanje  oko 1.500.000 EURA
  - Heliodrom                                                                oko    250.000 EURA
                                     ---------------------------------------------------------------
                                                                  Ukupno oko      9.550.000 EURA

Investicione aktivnosti su usklađene sa postojećim rešenjima izgradnje infrastrukture koja su definisana regulacionim planom Opštine. Deo potrebnih planiranih investicionih sredstava planiraju se pribaviti već dostavljenom aplikacijom prema IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) fondovima. Okončanjem postupka obezbedili bi Multi-annual Indicative Planning Document (MIPD) 2011-2013. godine za Bosnia and Herzegovina što bi omogućilo sufinansiranje navedenih projekata.

Neke od ostalih aktivnosti u predstojećem periodu:

- Ruševine na planini (Hoteli: Jahorina, Šator, Partizan, Mladost, zgrada policije, stara pekara kod hotela Rajska Dolina, vojni objekat IV i dr.) se moraju što hitnije biti rešeni po pitanju imovinsko pravnih odnosa, jer daju veoma ružnu sliku Jahorine.

- Parking - Već godinama su evidentni problemi parking prostora koji su uzrokovani neplanskom izgradnjom novih objekata na postojećim parkinzima. Procena je da je na planini u zadnjih 10 godina izgrađeno oko 1400 novih smeštajnih jedinica (soba i apratmana) što podrazumijeva i potrebu novih parking mesta. Nažalost, na izgrađeni broj smešajnih jedinica po slobodnoj proceni uradilo se maksimalno cca 400 mesta, a za 1000 smeštajnih jedinica parking prostor nije urađen. To je upravo i broj parking prostora koji u ovom trenutku nedostaje Jahorini.


- Zdravstvena zaštita - Lokalna zajednica je nadležna za organizovanje zdravstvene zaštite na svom području, a zdrastvene ustanove da obezbede ljudstvo koje će raditi u smenama na Jahorini. Mora se obezbijediti stalni prostor (izgradnja odgovarajuće ambulante) za službu hitne pomoći na planini u trajanju 24 časa, kao i prisustvo lekara.
Zdravstvena zaštita na planini se mora rešiti na bolji i ozbiljniji način jer u protivnom ćemo se susresti sa još ozbiljnijim problemima. Za destinaciju je nedovoljno što se u okviru Olimpijskog centra a u skladu sa Zakonom o skijalištu RS organizuje spasilačka služba i transport do Doma zdravlja na Palama. Problemi iz ove, a naročito iz prošle sezone, nam govore da je Jahorina mesto gde je neophodno konstantantno prisustvo lekarske službe.

        Iz materijala za 18. Skupštinu AD OC Jahorina

Komentari