Vesti Jahorina dobija 15 modernih ski-staza

Jahorina dobija 15 modernih ski-staza

Jahorina | 08.03.2014. | nezavisne.com
jah2212.012sk3

Akcionarsko društvo Olimpijski centar "Jahorina" raspisalo je tender za izradu glavnog projekta skijaških staza, a kojim je predviđeno da bude isprojektovano deset takmičarskih i pet rekreativnih staza, i to prema najvišim evropskim stanardima.

Ovim projektom nove moderne ski-staze trebalo bi da budu duge ukupno 25 kilometara.

Kako je istaknuto u tenderu, nabavka se odnosi na arhitektonske, inženjerske i integralne inženjerske usluge, kao i usluge urbanog planiranja i uređenja pejzaža, slične naučne i tehničke konsultantske usluge, te tehničko ispitivanje i analize.

"Ski-staze treba da zadovoljavaju FIS normative i moraju biti isprojektovane u skladu sa Zakonom o javnim skijalištima i Zakonom o prostornom uređenju RS", kazala je Zorica Stojanović, portparol OC "Jahorina".

Prema njenim rečima, predviđene takmičarske i rekreativne staze će u svakom slučaju biti bolje od sadašnjih i zadovoljavaće evropske i svetske standarde. Dodala je da ovaj projekat, koji je vredan 150.000 KM bez PDV-a, finansira OC "Jahorina" iz investicija.

OC "Jahorina" trenutno ima ukupno deset staza, sedam crvenih, dve crne i plavu. Skoro svaka od sedam crvenih staza ima i svoju plavu varijantu, dok crna staza "Olimpijski (ženski) spust" trenutno nije u funkciji.

Branka Spasojević, direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo, kazala je da je ova organizacija od početka uključena u projekat. Naglasila je da se radi o veoma bitnom pitanju za ovu olimpijsku planinu.

"Do sada je na Jahorini održavana FIS trka, a od iduće godine zahvaljujući tom projektu dobićemo evropski kup. S obzirom na pripreme za Evropski zimski olimpijski festival mladih, koji će biti održan 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, taj projekat nam je zaista bio neophodan", istakla je Spasojevićeva.

Prema njenom mišljenju, OC "Jahorina" ovim projektom planira sređivati ski-staze koje nisu u funkciji, tačnije slalom stazu na Skočinama.

Staze koje OC "Jahorina" trenutno nudi
- 7 crvenih
- 2 crne
- 1 plavu


Snijega ima dovoljno
Zorica Jovanović, rukovodilac prodaje i marketinga Olimpijskog centra "Jahorina", kaže da na Jahorini ima dovoljno snijega, tako da ljubitelji skijanja i ostalih zimskih sportova u potpunosti mogu uživati na ovoj olimpijskoj ljepotici.

"Trenutna visina snježnog pokrivača je 35 centimetara, prema vremenskim prognozama i narednih dana očekujemo snežne padavine", kazala je Jovanovićeva.

 

Komentari