Vesti Jahorina - Besplatno skijanje za decu Istočnog Sarajeva i ove sezone

Jahorina - Besplatno skijanje za decu Istočnog Sarajeva i ove sezone

Jahorina | 05.01.2021. | OC J
IMG 20210104 1000x608

U planinskom ambijentu Jahorine u ponedeljak 04. januara 2021. potpisan je, sada već tradicionalni, sporazum o besplatnom skijanju za školsku decu iz svih šest opština sa teritorije grada Istočno Sarajevo.

Sporazum je sa predstavnicima šest gradskih opština potpisao direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić u prisustvu predsednika Nadzornog odbora Nedeljka Eleka i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

U ime lokalnih zajednica sporazum su potpisali načelnici opština Pale Boško Jugović, Trnovo Dragomir Gagović, Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić, Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, Sokolac Milovan Bjelica, načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić rekao je da je prošle godine mogućnost besplatnog skijanja iskoristilo više od 16.000 dece sa područja Istočnog Sarajeva, a cilj je da se stvore zdrave navike kod djece. "Nastavljamo dobru praksu i nadamo se da će ove godine biti još više dece na skijanju na Jahorini posebno zato što smo za ovi ski sezonu idealno pripremili ski staze i sada i početnici bez ikakvih problema mogu da se spuste sa vrha planine i zaista uživaju u svim radostima koje ona nudi.

Obaveza opština je da u organizovanim grupama dovode decu na skijanje na Jahorinu, početnici uvek moraju biti u pratnji odrasle osobe dok oni koji znaju da skijaju mogu i samostalno da se kreću po Jahorinskim stazama. Obzirom da je u toku i zimski raspust želimo da pozovemo sve mališane da posete Jahorinu i uživaju u svim sadržajima koje smo za njih pripremili i ove zime", rekao je Ljevnaić na konferenciji za novinare.

Ljevnaić je zahvalio načelnicima opština i gradonačelniku Istočnog Sarajeva jer je ovo zajednički projekat i dodao „najbitnije ove zime je da se pridržavamo epidemioloških mera. Moja sugestija opštinama je da decu dovode u manjim grupama, da se poštuje fizička distanca i radi česta dezinfekcija ruku. Da deca koriste bandane tokom skijanja i vožnje žičarama. Bezbrižnost i bezbednost svih naših gostiju je prioritet, posebnu pažnju ćemo obraćati na poštovanje mera kada su deca u pitanju i tu smo da pomognemo sa svim svojim kapacitetima."

"Uslovi za skijanje na Jahorinu su odlični, sve staze i instalacije su u pogonu, imamo preko 70 cm snega na stazama – i naš sistem osnežavanja radi kada god to uslovi dozvoljavaju. Otvorili smo skijalište prvi u Evropi i poštujemo stroga epidemiološka pravila, danas nam je 37. dan skijanja u kontinuitetu i svako veče od 18 do 21 čas imamo i noćno skijanje. Za sada beležimo dobre rezultate imali smo više od 30.000 skijaša i gotovo 250.000 prolaza a ukupni promet je u odnosu na prethodnu godinu poboljšan je za 1% što je u ovim uslovima zaista mnogo, januar je krenuo odlično – beležimo povećanje prometa za 11% samo u prvim danima ovog meseca i nadamo se da će se takav trend u ovoj godini nastaviti. Od Jahorine živi 2.000 radnika, što je indirektno više od 8.000 ljudi i oni su naš osnovni motiv za rad i dobre rezultate", rekao je Ljevnaić.

Predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek rekao je da imaju veliku podršku Vlade Republike Srpske za razvoj planine. "Uprkos teškoj situaciji koja nas je sve zadesila i svim nepredviđenim troškovima, 2020. godinu završavamo pozitivno. To govori koliki je potencijal ovog javnog preduzeća", naveo je Elek.

On je istakao da je neophodno da svi subjekti rade za dobrobit planine, i da je u 2021. godini planiran još jedan veliki investicioni ciklus koji će doprineti da Jahorina bude lider centar zbivanja ne samo u zemlji već i regionu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio se prethodnoj upravi grada i dodao da se i ove godine gradska uprava obratila Vladi RS za promoć prilikom dobijanja sredstava za finansiranje organizovanog prevoza. "Dugujem zahvalnost načelnicima opština koji zajedno sa nadležnim odelenjima preuzimaju tehničku brigo oko organizacije i čuvanja dece, što je jako bitno", rekao je Ćosić.

 

Komentari