Vesti Finale Svetskog kupa - Spust otkazan, Svindalu Globus

Finale Svetskog kupa - Spust otkazan, Svindalu Globus

Lenzerheide,SUI | 13.03.2013. | B92 | JT
svindalimage 47

Norvežanin Aksel Lund Svindal osvojio je mali Kristalni globus u spustu, pošto je poslednja trka sezone u toj disciplini otkazana zbog loših vremenskih uslova. Muškim spustom trebalo je da počne veliko finale Svetskog kupa u švajcarskom Lencerhajdeu, ali je magla onemogućila održavanje te trke.

Start spusta bio je zakazan za 10 časova, ali je posle više odlaganja trka otkazana, pa je Svindal osvojio titulu sa 439 bodova. Pored Norvežanina šanse za Kristalni globus imala su još trojica skijaša, a sledili su ga branilac titule Klaus Krel sa 381 bodom i dvojica Italijana Dominik Pariz i Kristof Inerhofer, sa 378, odnosno 370 bodova.

U Svetskom kupu, inače, važi pravilo da trke tokom finala elitnog takmičenja ne mogu da budu održane naknadno kao što je sa ostalim trkama tokom sezone ukoliko može da se pronađe termin.

Svindalu je to prvi Kristalni globus u spustu u karijeri, a ukupno sedma titula u nekoj disciplini. Norvežanin, takođe, ima i dva Globusa za ukupnog pobednika Svetskog kupa. Ove sezone je osvojio titulu u superveleslalomu, a još uvek ima šansu, ali malu, za veliki Kristalni globus, pošto tri trke pre kraja sezone ima 149 bodova manje od vodećeg Marsela Hiršera iz Austrije.

U okviru finala Svetskog kupa u četvrtak je na programu poslednji superveleslalom sezone.

 

Komentari