Vesti Evropa na crnogorskim ski stazama

Evropa na crnogorskim ski stazama

Podgorica | 09.12.2010. | Pobjeda
26bjelasica

Početku zimske tutrističke sezone u Crnoj Gori pečat daju lijepo vrijeme, snijeg u pet crnogorskih opština, novi putevi i sadržaji, najava dolaska gostiju iz čitave Evrope. Ministar turizma Predrag Sekulić za Pobjedu kaže da očekuje da će našu zemlju, naročito planinske centre, tokom zime posjetiti 50.000 gostiju.

„Šlager“ su cijene koje su na nivou prošlogodišnjih. Čak se najavljuju i brojni popusti, kao i razne kampanje koje će sjever zemlje približiti turistima, prije svega, skijašima. Novina su i škole skijanja u mnogim ski centrima. Naši dopisnici iz opštinskih centara javljaju da je zima u Kolašinu počela sa rekordima, da je Žabljak prava zimska ljepotica i da je i dalje na vrhu interesovanja turista iz Crne Gore i regiona, na Vučju ,,vri kao u košnici“...

No, i ova sezona će imati drugu stranu medalje. U Rožajama gostima najviše nude prekrasne skijaške i smučarske terene, u Beranama čekaju bolje dane, baš kao i u Mojkovcu, Bijelom Polju i Plavu. Naravno, treba više i ulagati, naročito u putnu infrastrukturu. To pokazuje primjer novog puta od Nikšića i Šavnika za Žabljak.

Zimski turizam nije jeftin. Samo ski oprema za četvoročlanu porodicu košta 2.500 eura. Ipak, očekuje se da ova zimska sezona bude bolja od prethodnih, što obećavaju i crnogorski turistički poslenici. O svemu tome govori naša tema...

NAŠA TEMA: Zimska turistička sezona u Crnoj Gori

Evropa na crnogorskim ski stazama

U zimskim centrima ove godine neće biti „zime” - turiste čeka skoro 15.000 ležaja i brojni novi sadržaji. Turistički poslenici na sjeveru Crne Gore za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika uspješno položili prijemni ispit. O tome kako smo se spremili za ovogodišnju zimsku sezonu za Pobjedu govore - Predrag Sekulić, Predrag Nenezić, dr Milenko Pasinović, Saša Radović, brojni hotelijeri, direktori turističkih organizacija...

„I čudim se Suncu kako može zaći, kad ljepotu ovu nigdje neće naći... “, pisao je pjesnik oduševljen ljepotama Crne Gore. Pjesnik je, pritom, sigurni smo, imao na umu kako ljepote morskih plaža i žalova tako i nadaleko čuvene planinske ljepotice i „sniježne nevjeste” na sjeveru naše zemlje. Prevedeno na narodni jezik ne zna se što je ljepše u Crnoj Gori - more ili planine. Ipak, sve je više onih koji naročito ovih januarskih dana „hvale more, ali se drže planina”. Zato nije ni čudo što su ovih dana oživjele ski staze diljem naše domovine. Što na njima možete sresti i probirljive evropske turiste. A koliko smo spremni za ovogodišnju turističku sezonu, pokušaće da odgovori naša današnja tema. I naši sagovornici – ministar turizma Predrag Sekulić, Predrag Nenezić bivši ministar turizma, Saša Radović, direktor Turističke organizacije, dr Milenko Pasinović, profesor na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Baru, direktori turističkih organizacija na sjeveru, brojni hotelijeri i turistički poslenici.

- Ministarstvo turizma i Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa turističkom privredom će intenzivirati aktivnosti na pripremi ovogodišnje zimske turističke sezone - kaže za Pobjedu Predrag Sekulić, ministar održivog razvoja i turizma.

Prema njegovim riječima, tokom ove zime na sjeveru Crne Gore će biti otvoreno 32 hotela sa 2.168 ležaja. Kad se tome doda da domaće i strane turiste čeka još 12 hiljada ležaja u domaćoj radinosti, onda možemo slobodno reći da u planinama Crne Gore ove godine neće biti „zime”. Ovome ide na ruku i informacija iz Direkcije za saobraćaj da su svi putevi koji vode ka sjeveru - prohodni.

Od Mogrena do Crnog jezera

- Na drugoj strani, najbrža veza između primorja i Durmitora, preko Grahova, Nikšića i Šavnika, koja je nedavno puštena u saobraćaj, ima sve više zaljubljenika. Nije ni čudo - sada se za manje od dva sata sa Mogrenske plaže stiže na Crno jezero. I to u zimskim uslovima. Svi turistički centri, kako na primorju, tako i na sjeveru su tokom novogodišnjih praznika položili prijemni ispit i spremno dočekali turiste - kaže Sekulić.

- S obzirom na dobre vremenske prilike i narednih mjeseci očekujemo solidnu popunjenost. Kako iz Crne Gore i okruženja tako i iz Evrope.

Kad to kaže, Sekulić misli na atraktivna skijališta u Kolašinu, na Savinom kuku, Vučju...

- Naime, u Ski centru Kolašin 1450 izvršen je remont svih postrojenja i žičara. Takođe je završen put od grada do skijališta, a na samom skijalištu proširen parking. Kapacitet skijališta je 6.300 skijaša na sat. Cijena ski pasa je na nivou prošle godine i iznosi 20 eura za dnevni, 12 za poludnevni ski pas, dok je za iznajmljivanje opreme potrebno 13 eura. Za ljubitelje klizanja u funkciji je i klizalište na gradskom trgu - podsjeća Sekulić. Slično je i na skijalištu Savin kuk, gdje je otvoren info punkt za skijaše sa školom skijanja. Cijena ski pasa je 15, dok je za najam kompletne opreme potrebno izdvojiti 10 eura.

- I ski centar Vučje je u ovu sezonu ušao sa obnovljenim kapacitetima. U funkciji su tri staze, a kapacitet motela je 60 ležajeva koji su raspoređeni u šest renoviranih apartmana i devet soba. Ski pas je 10, za najmlađe pet, najam opreme 10 eura. Treba reći da će tokom ove zimske sezone biti pojačan rad turističke inspekcije. Osim toga, nadležne državne inspekcije i inspekcije organa lokalne uprave će organizovati zajedničke inspekcijske kontrole. Glavne aktivnosti turističke inspekcije biće usmjerene na suzbijanje obavljanja turističke i ugostiteljske djelatnosti bez odobrenja za rad. Posebnu pažnju posvetićemo kontroli skijališta i kontroli privatnog smještaja. Prioritet će biti prijave, odnosno žalbe i primjedbe građana i gostiju neposredno ili preko telefona 1300. Nastojaćemo da ih rješavamo - kaže Sekulić.

„Zimovanje kod kuće”

- I Nacionalna turistička organizacija će nastaviti sa promocijom ovogodišnje zimske sezone. Pored promocije integralne crnogorske turističke ponude, poseban akcenat je stavljen na ponudu zimskih centara. Imajući u vidu promotivne aktivnosti konkurentskih skijališta (Jahorina, Kopaonik itd.) promotivne aktivnosti NTO biće usmjerene na animiranje domaćeg stanovništva da zimski odmor provedu u našoj zemlji. Naravno, neće biti zaboravljeni ni turisti iz Evrope. Ove zime ćemo pokrenuti kampanju „Zimovanje kod kuće” - podsjeća Sekulić. Kampanja se realizuje u saradnji sa CTU-om i turističkom privredom Crne Gore i prvenstveno je namijenjena domaćim turistima. Obuhvata prodaju aranžmana u privatnom smještaju, posebno u zimskim centrima Žabljak i Kolašin. Cijena noćenja u privatnom smještaju će se kretati oko 10 eura. Ovaj aranžman važi za najmanje tri noćenja nakon novogodišnjih praznika.

- U cilju afirmacije zimskih centara i ski sportova NTO je u susret zimskoj sezoni izašla i sa programom „Bijeg na snijeg“ koji je koncipiran kao niz manifestacija za djecu školskog i predškolskog uzrasta. Cilj je da se animira najmlađa populacija, da provede svoje slobodno vrijeme na stazama. Ovu sportsko-zabavnu manifestaciju NTO realizuje u saradnji sa Ministarstvom turizma i Crnogorskim olimpijskim komitetom i održaće se u ski centrima Kolašin 1450, Durmitor i Vučje. NTO je za ovu sezonu pripremila brošuru i vodič kroz zimsku turističku ponudu. Njen sastavni dio su promotivne cijene u privatnom smještaju, spisak hotela kako na primorju tako i na sjeveru, koji su otvoreni tokom sezone, razne servisne informacije, važniji brojevi telefona skijališta, cijene ski pasa. Osim toga informacije o cijenama u hotelima mogu se naći i na wportalu www.montenegro.travel. Urađen je i poseban flajer sa programom dešavanja na skijalištima kao i vizuelni indentitet kampanje „Bijeg na snijeg”. Detaljan program sa tačnim terminima i satnicom dostupan je na webportalu i putem poziva kol centru 1300.

- Bilo kako bilo, imajući u vidu dobru posjetu kako primorskog, tako i planinskog dijela Crne Gore, tokom novogodišnjih praznika, uz zadovoljavajuće vremenske uslove i sniježni pokrivač koji se očekuje tokom januara, februara i marta, Crnu Goru će tokom ovogodišnje zimske sezone posjetiti oko 50.000 turista koji će ostvariti oko 200.000 noćenja - uvjeren je Sekulić.

- I to je dokaz više da će se turistička Crna Gora i u ovim teškim vremenima razvijati brže i kvalitetnije od mnogih konkurenata - kako kaže bivši ministar turizma Predrag Nenezić, zadovoljan kako se gradi imidž divlje ljepote, neotkrivene, mistične i izazovne Crne Gore. Baš kako probirljivi turisti sa Zapada traže.

I direktor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Saša Radović tvrdi da je u zimskim turističkim centrima teško naći slobodan ležaj. To naročito važi za ski centre u Kolašinu i na Žabljaku.

- U ovu zimsku sezonu smo ušli sa nešto više kapaciteta, kaže on. Radiće oko tridesetak hotela na sjeveru, oko 60 hotela na primorju, kao i privatni hotel. Znači, akcenat će biti na malim hotelima. Najvažnije je da je interesovanje ogromno. I ove godine cijene igraju ključnu ulogu. Riječju, očekujemo dobru posjetu, naročito u privatnom smještaju. Važna novina je i unaprijeđena putna infrastruktura.

- Po najavama Crnagoraputa (zaduženi za održavanje regionalnih puteva ka skijalištima) mislimo da ove godine neće biti problema, kaže Radović. Ski centri, odnosno njihova infrastruktura i kvalitet staza obećavaju. Sada je na nama samo da ih promovišemo. Naravno, mi ne možemo uticati na vremenske prilike koje najviše utiču na zimsku sezonu. Naravno, najvažnije je da ova neće biti lošija od prošle i da nam vrijeme ide na ruku.

Bijeg na snijeg

- Osmislili smo i kampanju koju smo nazvali „Bijeg na snijeg” koja je praktično okrenuta mlađoj populaciji. A, to je opet uvod u buduću kampanju koju ćemo raditi sa Ministarstvom prosvjete. Riječ je o projektu „Bijele nedjelje” a cilj nam je da uđe zvanično u školske programe, što bi značilo - obavezno školovanje od sedam dana na snijegu uz ski instruktore. Mi smo kroz adekvatnu proceduru već pokušali da od naredne zime uvrstimo tih sedam dana kao dio obaveznog školskog programa. Ova zimska sezona je specifična i po tome što je akcenat ipak na domaćim turistima i turistima iz regiona. Naravno, svake godine su brojniji turisti iz regiona, ali imamo i organizovane grupe turista iz Evrope. Naši ski centri regionalno značajni su bogomdati za razvoj i poslovnog turizma - kaže Radović.

Tokom praznika i tokom ove zimske sezone i 63 hotela na primorju će biti otvorena. Riječ je o hotelima sa četiri zvjezdice... Računamo da će oni i tokom prvih zimskih mjeseci preživjeti tzv. „mrtvi period” i već u aprilu dočekati prve turističke laste.

Profesor na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Baru dr Milenko Pasinović kaže da je veoma teško prognozirati kakva će biti zimska turistička sezona u ski centrima u Crnoj Gori.

- Razloga je više. Ta vrsta odmora zavisi od visine i dužine trajanja sniježnog pokrivača, na šta mi ne možemo bitnije uticati, kaže on. Zavisi i od slobodnog vremena i sredstava. Ovog prvog ima više, čini mi se, kaže on, drugog u mjeri kako to zahtijeva zimska turistička sezona. S obzirom da je riječ o sezoni skupog odmora i da je za njega potrebna skupa oprema.

- Crna Gora ima konkurenciju u afirmisanim zimskim turističkim centrima u okruženju, prije svega u Bosni i u Srbiji, kaže on. No, sezona bi ipak mogla biti uspješna, pod uslovom da bude dovoljno snijega, putem vikend boravaka u poznatim zimskim centrima na Žabljaku, Kolašinu, Vučju, što bi značajno ublažilo eventualne moguće posljedice ove sezone. No, treba imati na umu da zimski sportski centri nijesu samo skijališta i hoteli. Ti centri podrazumijevaju i druge sadržaje, prije svega one zabavnog, kulturnog karaktera koji će privući turiste u slobodnom vremenu. To su neke moje prognoze, jer teško se baviti prognozom a i govoriti o brojkama...

Pasinović upozorava da se ne treba „zanositi” i upoređivati našu zimsku sezonu sa onom u Alpima.

- Alpi su planine koje dijele evropski najrazvijenije zemlje. Zemlje koje imaju standard. Mi nemamo, na žalost. To je jedan razlog. Drugi razlog je i pitanje infrastrukture - kako stići do zimskih centara. Treće pitanje je pitanje izbalansiranja cijena. Da li su nam cijene konkurentne, odnosno da li cijene odgovaraju kvalitetu ponude koja stoji iza njih. To su takođe faktori koje bismo morali da analiziramo da bismo mogli da vršimo korekcije u mjeri u kojoj smo to u mogućnosti da radimo. Bilo kako bilo na pragu smo još jedne berićetne zimske turističke sezone. Tako kažu crnogorski turistički poslenici. Nema razloga da im ne vjerujemo.

Nije Crna Gora samo Splendid i Avala

Saša Radović ističe da je prošle godine prijetila opasnost da Crna Gora u regionu bude prepoznata kao skupa turistička destinacija. Kao i elitne destinacije u okruženju.

-A, onda smo mi napravili kampanju koja je bila odgovor na kampanje tradicionalno poznatijih turističkih destinacija kao što su Grčka, Italija, Španija, Portugalija, koje su našle izlaz iz krize tako što promovišu taj najjeftiniji segment svoje ponude, kaže on. I to ga udarno promovišu. Više je bio marketinški efekat koji se pokazao kao pravi bum, pogotovo na tržištu susjednih zemalja. Svi su pričali o tome kako Crna Gora nije samo hotel Splendid i hotel Avala. Crna Gora nije tako skupa. Vidite da možete da ljetujete i za desetak eura za noć. I to jeste bilo tako. Naravno, i mi smo na taj način privukli ne samo najslabije platežni dio tržišta nego smo privukli sve one koji jednostavno ne žele samo na puki smještaj da potroše velike pare. Ali će zato svoj novac opredijeljen za ljetovanje potrošiti u restoranu, u kafiću, na nekom koncertu, ekskurziji. Kampanju ćemo nastaviti. Skupili smo, recimo, 300 kreveta u privatnom smještaju u Kolašinu i na Žabljaku. Promovišemo ih - noć za 10 eura.

Žabljak: Sezona je dobro počela


Turistička sezona na Žabljaku počela je krajem prošle godine. Mnogobrojni gosti koji su stigli na Žabljak, kako iz mnogih gradova Crne Gore, tako i iz Srbije, Hrvatske, Bosne, kao i mnogobrojni strani gosti na prvom mjestu Rusi, Jevreji, Francuzi kažu da su maksimalno zadovoljni ponudom i uslovima boravka na Žabljaku. Turistički radnici su zadovoljni početkom sezone i vjeruju da će se tako i nastaviti čitav januar i februar. Niske temperature u toku noći i jutra ne dozvoljavaju topljenje snijega na stazama Savinog kuka i Javorovače tako da su ta skijališta svakodnevno puna gostiju koji oprobavaju razne sportske vještine, od skijanja do snou-borda. Na skijalištu Javorovača, po riječima Vuka Popovića, vlasnika skijališta, ski škola radi punim kapacitetom, jednodnevni ski pas je 8 eura za odrasle, a 5 eura za djecu, liftovi su stalno puni kao i restoran koji se nalazi na skijalištu.

U toku dana i noći uvijek se može naći nešto primamljivo za svaki uzrast, od onih najmanjih koji se zabavljaju sa mnogobrojnim animatorima, noćnog skijanja pod bakljama na Javorovači do prijatnog uživanja uz živu starogradsku muziku Bjelopoljskih tamburaša.

Cijene su različite, ali za svačiji džep se može naći odgovarajuća ponuda. Tako u hotelu ,,Enigma“ koji važi za jedan od onih koji uvijek ima dobru hranu i ljubazno osoblje cijena polupansiona za jednu osobu je 30 eura, sve je na principu švedskog stola. Vlasnik hotela Goran Radojević kaže da su svi kapaciteti hotela trenutno popunjeni, njegovi gosti su stranci, najviše ima Rusa, vjeruje da će sezona potrajati, da bi se pri njenom isteku moglo reći da je bila uspješna i berićetna. (S.Knežević)

Ove sezone bez „skijaškog voza”


Tradicionalni skijaški voz, koji je nekada bio popularan među skijašima i smučarima, sa primorja i iz centralnog dijela Crne Gore, ove godine će ostati u Željezničkoj stanici u Podgorici. Ovo nam je potvrdila Kalina Adrović, šefica kabineta predsjednika odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore.

- U planu ŽPCG za ovu zimsku turističku sezonu je bilo uvođenje posebnog voza namijenjenog skijašima, ali su se termini njegovog saobraćanja na relacijama do skijaških centara poklapali sa terminima izvođenja radova na pruzi, pa se moralo odustati od željene zamisli. Ukoliko bude postojalo pojačano interesovanje putnika, ŽPCG će kao i do sada izaći u susret svim zainteresovanim. ŽPCG je voljan da izađe u susret zainteresovanim stranama u cilju poboljšanja ponude u zimskoj turističkoj sezoni, pa naša vrata ostaju otvorena Ministarstvu turizma, Nacionalnoj turističkoj organizaciji, turističkim agencijama kao i drumskim prevoznicima koji bi organizovali prevoz od stanice do skijališta. Zbog naših putnika podsjećamo da je cijena karte na relaciji Bar - Kolašin 5,40 eura, a Podgorica - Kolašin 3,20 eura i da putnici mogu koristiti redovne linije sa polaskom u 6 sati iz Bara i 7 sati iz Podgorice, sa povratkom u 18.59 iz Kolašina - precizirala je Adrović.

Što se tiče autobuskog prevoza iz Podgorice, kako su nam rekli na Autobuskoj stanici, ka sjeveru polazi dovoljan broj autobusa. Od 29. decembra do 10. januara autobusi od Podgorice do Žabljaka ići će novim putem kroz tunel Ivica. Cijena karte je 10 eura.

Snijeg pao u pet opština

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, krajem prošle i početkom ove godine snijeg je pao u pet od 21 crnogorskih opština. Najviše ga ima u Šavniku 17 cm, Žabljačani i njihovi gosti se raduju visini snijega od 15 cm, u Kolašinu je sniježni pokrivač debeo osam, u Bijelom Polju tri, a u Pljevljima dva centimetra.

Inače, ovih dana temperatura vazduha na Žabljaku u jutarnjim satima je iznosila 14,5 stepeni, dok je istovremeno u Baru bilo plus 3,5 stepeni Celzijusovih. Prognostičari najavljuju da će na jugu biti i dalje sunčano, a na sjeveru promjenljivo oblačno, uz umjeren do jak mraz. Najviša dnevna temperatura će se kretati od -5 do 10 stepeni.

Koliko košta skijaška oprema za četvoročlanu porodicu

Jedan broj turista na odmor nipošto ne kreće bez adekvatne ski opreme. Njen izbor u podgoričkim specijalizovanim prodavnicama Inter sport Gintaš i Tempo u Lepoj Kati, koje smo nedavno obišli, zaista je dobar. Kvalitetne jakne, pantalone, ski rukavice, nude u prodavnici Puma open trejd, Tempo, Olimpik, Enigma...

Uz pomoć ljubaznih prodavaca izračunali smo da se četvoročlana porodica može opremiti za oko 2.500 eura. Kompletna oprema za muškarca može se naći za 900 do 1.000 eura a za ženu obično do 200 eura manje. Za opremu jednog djeteta treba izdvojiti oko 400 eura. Pantalone za odrasle su 160, pancerice 200-250, naočare - oko 60, rukavice od 20 do 60, štapovi od 15 do 25, kaciga od 50 do 100, torba za cipele od 10 do 20, sanke od 20 do 110. Cijena skija se kreće od 200 do 500 eura za odrasle i od 80 do 100 eura za djecu. Najskuplje su Fišerove skije koje staju 475 eura. Od početka sezone samo u Intersportu prodato je oko 250 kompleta. Interesantno je da raste interesovanje i za prodaju skija, snoubord dasaka i ski opreme. Neki, kao prodavnica Tempo, imaju kvalitetan servis i montažu. Oni nude i magnetne ski nosače za krov na automobilu po cijeni od 40, 50, 100 eura. Skije bez vezova koštaju od 120 do 450 eura, cipele od 120 do 400, dalbelo i tehnika naočare scott uvex od 12 do 90...

Cijene smještaja


-Cijene smještaja tokom zimske sezone su ostale na prošlogodišnjem nivou, osim u hotelsko-ugostiteljskim objektima koji su podigli nivo kvaliteta i usluga koji prati odgovarajuća cijena. Noćenje u privatnom smještaju iznosi oko 10 eura, a u hotelima se, u zavisnosti od kategorije kreće od 15 do 25 eura, u hotelima sa tri zvjezdice do 85 eura, u ekskluzivnom hotelu Bjanka u Kolašinu. Tokom zimske sezone biće održan i veliki broj kulturnih i zabavnih manifestacija, kako u primorskom tako i planinskom dijelu Crne Gore, između ostalih, Rožajski pohod Hajla, Zlatna pahulja, Zimski karneval i Praznnik mimoze - kaže Sekulić.

Kolašin : Zima počela sa rekordima

Hotel „Lipka“ do 9. januara bio bez praznog kreveta. Zadovoljni i ostali turistički poslenici, ali pravi odgovor na učinak zimske sezone desiće se nakon što završe novogodišnji i božićni praznici i školski raspust...

Kada bi svaki mjesec zimske turističke sezone imao tri dana posjetu kao što su prva tri dana januara – onda bi se zaista moglo pričati o zimskim turističkim rekordima. Iz lokalne turističke organizacije su procijenili da su prva tri dana novogodišnjih uzbuđenja u Kolašin dovela i blizu tri i po hiljade gostiju, ali i da ih je 4. januara registrovano – 400. Novogodišnje brojke je teško ponoviti tokom trajanja sezone ali je, prema ocjenama većine turističkih radnika, turistička zima ispod Bjelasice počela na zadovoljavajući način.

Direktor Turističke organizacije Nikola Medenica je zadovoljan prvom turističkom nedjeljom januara.

- Prema prijavljenom smještaju, čak 45 odsto je bilo više gostiju nego prošle godine za vrijeme novogodišnjeg dočeka. Trend interesovanja se nastavlja. Mislim da su i hotelijeri svojim povoljnim paket aranžmanima izašli u susret gostima. Počinje i akcija „Bijeg na snijeg“, tako da nas očekuje zanimljiva kolašinska turistička zima - kaže Nikola Medenica.

U hotelskom lideru regiona, hotelu „Bjanka“ su zadovoljni početkom sezone.

- Po tradiciji, naši gosti su počeli da stižu uoči katoličkog Božića. Za novogodišnje praznike smo radili punim kapacitetom i pokazali da smo spremno dočekali sezonu. Pored domaćih, najviše gostiju je iz Rusije i Albanije. Ponudili smo im specijalni aranžman na bazi polupansiona koji po danu košta 86 eura i koji podrazumijeva prevoz do skijališta, korišćenje bazena, spa-centra i svih ostalih usluga našeg hotela - kaže Dušica Čarapić iz prodaje hotela „Bjanka“.

Hotel „Lipka“ je od 31. decembra prošle godine do 9. januara ove godine bio popunjen – 100 odsto.

- Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim tokom sezone. Dominiraju inostrani gosti, a najviše ih je iz Rusije, Ukrajine, Albanije. Ponudili smo gostima „zimske pakete“ gdje polupansion košta 40 eura i uključuje prevoz do skijališta i korišćenje spa centra - kaže Aleksandar Vlahović, šef prodaje u hotelu „Lipka“.

Kolašinska zimska turistička priča umnogome je, zapravo, priča skijališta na Jezerinama jer malo ko dođe na zimovanje bez zova skijaških i ostalih uzbuđenja na Bjelasici. U Ski-centru „Kolašin 1450“ su takođe zadovoljni početkom sezone.

Četiri sata skijanja – 9 i 12 eura

Poludnevni ski-pas (od 9 do 13 ili od 12.30 do 16 sati) košta 9 eura za djecu a 12 za odrasle. Ski-pas za noćno skijanje od 19 do 22 sata košta 10 eura. Jednodnevni ski-pas je 20 eura, sedmodnevni 104 eura a 14-dnevni 170 eura. Za grupe se odobravaju posebni popusti. Sat iznajmljivanja motornih sanki je 80 eura, pola sata 50 eura dok su motorne sanke za djecu 60 eura za sat.

Jedan dan ski-škole od 4 instruktorska časa košta za odrasle 60 eura a za djecu 36 eura, dok 6 dana ski-škole od po 4 dnevna instruktorska časa košta 157 eura za odrasle, a 78 eura za djecu. Jedan sat individualne obuke instruktora košta 30 eura a četiri sata individualne obuke 93 eura.

Sezonski ski-pasovi

Sezonski ski-pas sa slikom za odrasle košta 648, za djecu 412 i djecu u grupi 371 euro. Sezonski ski-pas bez slike za odrasle košta 765, za djecu 530 i djecu u grupi 477 eura.

Vučje: Raj za skijaše

Vučje je ove zime u novom ruhu, motel je u potpunosti rekonstruisan, ski staze popravljene, a prvih dana Nove godine bilo je i dovoljno snijega čak i za iskusnije skijaše. Svakako, mališani su se posebno obradovali pahuljama, jer školski raspust je tek počeo, pa svakodnevno stotine porodica hrli ka obroncima visoravni Krnovo.

Vučje odnedavno ima na raspolaganju mnogo više mjesta u restoranu, bogatiju ponudu nacionalnih jela, ali i 60-ak kreveta u luksuzno opremljenim apartmanima i sobama. U ovom motelu je bio organizovan doček Nove godine i tih dana tražili su se stolica i krevet više, a menadžment posebno raduje povratak Dubrovčana koji su nekad na Vučju bili izuzetno česti gosti u toku zimske, ali i ljetnje sezone.

Obnovili su Nikšićani saradnju s turističkim agencijama iz Hrvatske, pa su već u decembru stigle prve organizovane grupe turista, a novi posjetioci očekuju se i u januaru, februaru, martu, pa i ljetnjim mjesecima, jer Vučje ne nudi samo provod na snijegu, pošto su uređene staze za pješačenje, biciklizam, takmičenja u orijentaciji...

Sezonski ski-pas košta stotinu eura, dnevni deset, a za djecu pet eura. Iznajmljivanje borda je 15 eura, sanke se na cjelodnevno korišćenje mogu dobiti za tri puta manje novca. Posjetiocima je na usluzi i ski servis, a djeca imaju izdvojeno skijalište sa tzv. ciciban liftom. Ove zime na Vučju će se organizovati i brojna takmičenja u skijanju, pa čak i FIS trke.

Za one koji nemaju vremena ili novca za odlazak u inostranstvo i poznatije centre, Vučje je idealna prilika, jer je svega 20 kilometara udaljeno od Nikšića, put se redovno čisti, baš kao i parking prostor koji je besplatan.

Polupansion na Vučju košta 30 eura u apartmanu, 21 euro u sobi, a noćenje sa doručkom je 15 eura. Trenutno su kapaciteti polovično popunjeni, a uprava tog turističkog centra znatno veću gužvu očekuje narednih dana, sa novim sniježnim padavinama.  (Ra.P.)

Rožaje: "Turjaku" vraćaju stari sjaj

Već skoro deceniju Rožaje se ne nalazi na zimskoj turističkoj mapi Crne Gore. Jednostavno, ovdje vlada zima zbog zimskog turizma. Razloga za to ima više ali svakako je najvažniji da u tom periodu ulaganja u ovu oblast nijesu pratila potrebe, tako da se izgubio razvojni korak sa drugim destinacijama, prije svega Kolašinom. Rekonstrukcija Hotela Turjak, koji se nalazi u neposrednoj blizini skijaških terena, započeta prije nekoliko godina, još uvijek nije završena. Pored toga, posljednih godina nije bilo novih ulaganja u ski liftove i održavanje skijaških terena tako da su gosti, ljubitelji skijanja koji su godinama dolazili u ovu opštinu, jednostavno potražili druge destinacije. O stanju rožajskog turizma možda najslikovitije govori nedavna izjava Nusreta Kalača, predsjednika opštine.

- Rožaje je, uz Žabljak, osamdesetih godina bilo jedina zimska turistička destinacija u Crnoj Gori. U međuvremenu pojavile su se neke nove, kao Kolašin, koji je u odnosu na Rožaje otišao daleko. Smatram da je splet okolnosti uticao na to da Rožaje ne napreduje u ovoj oblasti. Međutim, ne mislim da je nedostatak razvojne politike i neprepoznavanje značaja planinskog zimskog turizma kao ekonomske mogućnosti razvoja Rožaja razlog za to. U ovom trenutku Rožaje je tamo gdje je bilo prije osamdesetih godina tako da ne mozemo govoriti o realno ozbiljnoj turističkoj privredi-rekao je Kalač.

On je kazao da je jedan od važnijih uslova da se zimski turizam pokrene sa mrtve tačke izrada planskih projekata i da je u toku izrada prostornog plana.

- Izrada planske dokumentacije planine Hajle će usloviti da Rožaje povrati svoj nekadasnji turistički sjaj. Ako ništa drugo bar nešto što će odražavati realnu situaciju i što će omogućiti da se približimo ozbiljnim turističkim destinacijama u Crnoj Gori i okruženju. Vjerujem da to neće biti moguće u kraćem vremenskom periodu. Prirodno je očekivati da se ozbiljnije počnemo baviti tom djelatnošću nakon izrade planske dokumentacije, odnosno da će se stvoriti uslovi za razvoj ove privredne grane tek negdje poslije 2015. godine - rekao je Kalač.

Ljudi u Rožajama, kada se priča na ovu temu prepoznaju da je zimski turizam nešto što može da stvori novu vrijednost ali da se tome mora pristupiti daleko ozbiljnije nego do sada. Realna priča je kažu, da danas nijesmo ni približno onome što smo bili prije desetak godina u toj djelatnosti. Rožajci kažu da je u posljednje vrijeme dosta urađeno na infrastrukturi koja treba da prati ovu oblast ali i da dosta toga nedostaje. Urađeni su objekti poput hotela i privatnog smjestaja ali nedostaju skijališta i druga infrastruktura. Nekada je Turjak imao dvije staze i tu je svake zime dolazilo na hiljade ljudi iz cijele Jugoslavije tako da je Rožaje ličilo na pravi zimski turistički centar. Danas je, na žalost, to prošlost. Na skijanju se ide u Kolasin ili na Kopaonik. Medjutim,očekuju da će se to promijeniti. Računaju na podršku državnih i opštinskih institucija. Rožaje, kažu, to zaslužuje. (F. Kalić)

Plav: Prokletije čekaju turiste

- Plavsko –gusinjski dio Prokletija nadmašuje sve ostale planine bivše Jugoslavije i može se uporediti sa najvećim zimsko-sportskim centrima. Potencijalni skijaški tereni na ovom prostoru po svim traženim svjetskim standardima i zadovoljavaju sve međunarodne normative za trasiranje u uređenje takmičarskih staza za slalom, veleslalom, spust nordijske discipline i za masovno rekreativno smučanje - kaže direktorka plavske turističke organizacije Esmira Rugovac.

- Otvaranjem novog hotela „Plavsko jezero“ prije 26 godina sa 256 ležaja tada je probudilo nadu u povratak starog turističkog sjaja ovom kraju, ali je sve zaustavljeno zbog otvaranja kolektivnog smještaja izbjeglicama sa prostora bivše Jugoslavije. Hotel je posve ruiniran, iako je prije sedam godina privatizovan. Zato su porazni i statistički podaci o turističkom prometu: 2004, 2006. i 2007 godine, na primjer, uopšte nije bilo gostiju. Danas je slika nešto drugačija. U novoizgrađenom hotelu „Kula Damjanova“ na obali Plavskog jezera ima 80 ležaja i „Rosi“ u Gusinju 14 ležaja, što znači ukupno 94 ležaja - kaže direktorka Rugovac.

Jedan od najpoznatijih smučara u ovom kraju, profesor Dževdo Hadžimušović kaže za Pobjedu da što se tiče potencijalnih skijaških staza – Prokletije su na prvom mjestu među planinama bivše Jugoslavije. Samo na planinama Bor i Visitor ima skijaških terena za 21 stazu ukupne dužine 60 kilometara i kapaciteta 15.000 skijaša. Ali, ističe on, treba stvoriti uslove za preuređenje pomenutih staza i izgraditi prateće zimsko-turističke sadržaje .

- Bez skijališta – nema ni turističke sezone, naglašava Bojana Turković, izvršni direktorka hotela „Kula Damjanova“, jednog od najljepših u sjevernom dijelu Crne Gore. Imamo veoma prihvatljive cijene – noćenje sa doručkom 15 eura, polupansion 19, a puni pansion 23 eura. Ali, šta je vajda kada nemamo gostiju. Ljudi traže skijališta i žičare, a mi to u plavskom kraju nemamo - kaže direktorka Turković.( R.Gruda)

Mojkovac: Čekajući bolje dane

I ova mojkovačka zimska turistička sezona se svodi na ponudu PSD „Džambas“ i njegovog planinarskog doma na Bjelasici, u kojem glavnu riječ vodi domaćin Mićo Sošić. Oni su, zapravo, neka vrsta posrednika između nedirnutih snjegova Bjelasice, Sinjavine i Prošćenskih planina, tih čudesno atraktivnih terena i onih što žive za još jedan izazov, novi korak kroz planinske bjeline, tek tu i tamo prošarane vučjim tragovima.

- Bez obzira što je tih ljubitelja izazova, avanture na sniježnim planinama u mojkovačkom kraju sve više, njih nikakva statistika ne može „uhvatiti“, nema ih na spiskovima hotelskih gostiju. Oni idu svojim, planinarskim stazama, zato sezona zvanično i ne postoji - objašnjava direktor TO Mojkovac Dejan Medojević nedostatak bilo kakvih pravih turističkih pokazatelja u mojkovačkim zimskim mjesecima.

To, naravno, ne znači da se ništa ne dešava, naročito na planinama, u režiji PSD „Džambas“.

- Planinari često dolaze, sniježni pohodi su uvijek poseban izazov. Bjelasica je glavna pozornica. U planinarskom domu za njih, pored ostalog, tradicionalno organizujemo doček nove godine. To je događaj sezone u mojkovačkom kraju, ne po masovnosti već po neobičnim sadržajima. U gostima nam je, ovog puta, na dočeku i prva dva dana nove 2011. godine bilo tridesetak planinara iz skoro svih krajeva Vojvodine. Organizovali smo, kao i ranije, takmičenja u fujanju i liguranju. Obišli smo i većinu vrhova Bjelasice, i pored izuzetno niskih temperatura i sniježnih smetova. Bili su to, mogu da kažem, ekstremno naporni ali nezaboravni pohodi. Sa Vojvođanima je bio i jedan snouborder. Spustio se s brojnih vrhova i obećao da će naredne zime doći s društvom, i napraviti pravi spektakl na planini - ispričao nam je predsjednik planinarskog društva Ranko Mišnić.

Planinarenje kroz snijeg nije, naravno, jedino što Mojkovac, mimo gradskih sadržaja, nudi turistima. Oni kojima su na srcu hodanje na krpljama ili nordijsko skijanje, treba samo da pokucaju na vrata turističke organizacije. Oprema ih čeka, njeno korišćenje je besplatno. Interesovanje za te dvije discipline do sada je, i pored toga, bilo skromno.

- Zimske turističke sezone, pa i ova u Mojkovcu su još uvijek zbilja skromne, ali za dvije-tri godine biće drugačije. Imaćemo o čemu tada da pričamo i, što je najvažnije, imaćemo šta da radimo. Poznato je da na Bjelasici imamo izuzetne terene za skijanje, kako rekreativno tako i takmičarsko, po najvišim kriterijumima. Ono što je za nas posebno važno je da prvi ozbiljni investitor, zainteresovan za projekat ski-centra, ovih dana dolazi na razgovore u Mojkovac. Krećemo, dakle, sa svojim najvažnijim razvojnim poduhvatom. Ponoviću, priča o zimskom turizmu u Mojkovcu, za par godina, neće biti ni nalik ovoj sadašnjoj - uvjeren je Medojević. (R.Ćetković)

Berane: Nema snijega nema skijaša

Zimska turistička sezona u Beranama je loše počela. Nedostatak snijega glavni je „krivac“ za to, a presudni uticaj imaće katanci na velikom broju hotela.

Ski centar Lokve nalazi se na 15 km od Berana, na magistralnom putu Berane - Rožaje, na planini Cmiljevici, na nadmorskoj visini od 1963 m. Opremljen je žičarom, koja se nastavlja sa dva ski lifta. Staza je duga oko 5 km a visinska razlika je 280 m. Hotel i pomoćni objekti raspolažu sa oko 120 ležajeva. Zimski tereni u ovom centru mogu zadovoljiti sve zahtjeve iskusnih ali i skijaša početnika. Hotel Lokve zatvoren je već četvrtu godinu, novi vlasnik nije u mogućnosti da hotel osposobi za rad. Ni hotel na planini Jelovici ne radi tako da ljubitelji zimskih sportova iz Berana zabavu mogu potražiti u nekom od obližnjih gradova.

Oni koji se ipak odluče za odmor u Beranama smještaj mogu potražiti u nekom od hotela u užem gradskom jezgru ili u privatnom smještaju. Na raspolaganju su im hoteli „Il sole“, hotel „S“, motel „Buče“ i privatni smještaj „Vidikovac“.

Hotel „Il sole“, koji ima četiri zvjezdice, raspolaže sa 56 ležaja u svim vrstama soba, a gostima su na raspolaganju i prateći sadržaji. Moderna biznis sala ima 40 mjesta, pogodna je za organizaciju naučnih skupova i seminara. Hotel ima i teretanu, saunu, prostoriju za masažu, uslužni servis i zatvoreni parking. ima 40 mjesta i

Hotel „S“ se nalazi u najužem poslovnom i kulturnom centru grada, na putu od autobuske stanice prema šetalištu, u Ulici mitropolita Pajsija. Kategorisan je sa tri zvezdice. Idealan je za boravak, jer se nalazi u neposrednoj blizini svih najvažnijih i najatraktivnijih turističkih i poslovnih znamenitosti. Sobe su uređene i opremljene za odmor i relaksaciju. Lokacija hotela omogućava odličnu povezanost sa svim djelovima grada.

Motel „Buče“, koji ima tri zvjezdice, nalazi se na periferiji grada, samo pet minuta vožnje od centra. Motel je smješten na obali Lima, a sa njegove terase pruža se predivan pogled na ribnjak. Smještajni kapacitet broji 14 ležaja. Motel – restoran „Vidikovac“, kategorisan sa tri zvjezdice, nalazi se u centru grada, prava je adresa za sve one koji traže udoban i povoljan smještaj. Gostima je na raspolaganju 17 ležajeva. (V.J.i M.T.)

Bjelasica otvara vrata

BIJELO POLJE - Sniježna prostranstva koritske visoravni, sokolačke površi i Bjelasice sa bjelopoljske strane ove zime čovjek, uglavnom, ne uznemirava. Trag po licu ovih ljepotica tek s vremena na vrijeme ostave avanturisti spremni da se uhvate ukoštac sa surovom ljepotom planine.

U bjelopoljskoj opštini ne radi turistička organizacija. Istina, formiran je izvršni odbor još prije godinu i po dana. Direktora još nema, a ni programa rada.

Konkretne turističke poteze u ovoj opštini realizuje Turistička agencija DOO Rams koja je publikovala prospekte sa ponudom na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

- Prošle godine doveli smo više grupa od pet do 15 turista iz Engleske, Švedske, Njemačke, Francuske. U pitanju su uglavnom pješačke ture jer su turisti sa ovih područja zainteresovani da upoznaju prirodu izbliza. Tokom ljeta je boravilo tri do osam dana 200 stranaca. Zimus stižu tek rijetki pojedinci koji su zainteresovani za pješačenje na Krpljama i za nordijsko skijanje. Strani su oduševljeni prirodnim ljepotama i kulturno-istorijskim spomenicima - kaže Musa Ramović, direktor Turističke agencije „Rams”.

Domaćinstva na seoskom području pokazuju interesovanje i čine prve korake u pružanju smještaja u kućnoj radinosti. Francuski turisti posebno pokazuju interesovanje za predmete kućne radinosti.

Hoteli

Bijelo Polje, pored hotela „Bijela Rada“, koji gaji tradiciju dobre kuhinje, ima više malih hotela. Dominus, Durmitor, MB dvori, In, nude bogat izbor nacionalne kuhinje i spavanje po cijeni od 15 do 30 eura. Hotel „Bijela Rada“ ima jedinstvenu galeriju umjetničkih slika renomiranih slikara sa područja eks Jugoslavije.

Suveniri

Na recepcijama hotela turisti uglavnom uzalud traže suvenire koji bi ih podsjećali na boravak u gradu pod Obrovom. U Agenciji Rams imaju suvenira koji samo djelimično podsjećaju na duh i tradiciju Bijelog Polja. Svijetla tačka je domaća radinost „Rakočević” koja nudi originalnu crnogorsku nošnju i crnogorsku heraldiku.

Šansa

Za zimski turizam u Bijelom Polju usvajanje prostornog plana Bjelasica-Komovi je šansa koja nagovještava turistički uspjeh. Do prelijepih prostranstava Bjelasice iz Bijelog Polja je samo 13 kilometara. Trasa puta je probijena, tri kilometra asfaltirana. Predvorje Bjelasice je otvoreno. (R. Perišić)

Pišu: Jovan Stamatović i Dragan Cvijović

Komentari