Vesti EFNS Sarajevo 2023 - Održano Evropsko takmičenje šumara u nordijskom skijanju na Igmanu

EFNS Sarajevo 2023 - Održano Evropsko takmičenje šumara u nordijskom skijanju na Igmanu

Sarajevo | 10.02.2023.
Stafeta poslednji dan 1200x730 lo

Na olimpijskim stazama na Velikom polju na Igmanu, od 05-11. februara 2023. održano je Evropsko takmičenje šumara u nordijskom skijanju - EFNS (European forester's competition in nordic skiing).

Defileom učesnika takmičenja iz 20 zemalja Evrope, u utorak 07.02.2023. u večernjim satima je u sarejevskom hotelu Hills svečano otvoreno 53. Evropsko takmičenje šumara koji se takmiče u disciplinama skijaško trčanje i biatlon.

Tom prilikom je istaknuto kako se polako vraća stari olimpijski duh gradu Sarajevu, a posebno sjaj olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici.
U isto vreme se na planinama iznad Sarajeva održavaju dva evropska takmičenja, jedan je na Igmanu u nordijskim ski disciplinama za šumarske inžinjere i tehničare iz čitave Evrope, a drugi je FIS Evropa kup Super G za žene na Bjelašnici.

Povodom ovog takmičenja izgrađana je ili obnovljena infrastruktura na Igmanu, što nakon ovog takmičenja ostaje građanima Sarajeva kao dodatni podstrek i motivacija pre svega mlađim generacijama da se bave nordijskim skijaškim disciplinama. Sarajevo kao olimpijski grad i to na neki način mora gajiti i imati.

Ovo evropsko takmičenje šumara je simbolično odpočelo 08. februara, na dan početka Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu, na borilištima na Velikom polju na Igmanu. Više od 700 takmičara različite starosne dobi, od kojih je najmlađi ima 10, a najstariji 81 godinu, takmičilo se u nordijskim disciplinama. Takmičenje je trajalo tri dana i završilo se festivalom nacija.

Svečano zatvaranje 53. EFNS-a je održano u petak 10. februara, a tokom ceremonije su dodeljene nagrade i priznanja za najuspešnije takmičare. Obavljena je i primopredaja zastave takmičenja kapitenu Francuske, koja je domaćin sledećeg, 54. po redu EFNS-a.

   Izvor: mp.ks.gov.ba    Foto: Haris Likić


Galerija slika

Komentari