Vesti Durmitor: Letnji slalom na Debelom nametu

Durmitor: Letnji slalom na Debelom nametu

Žabljak | 11.07.2012. | vijesti.me
151410a

Tradicionalna turistička, sportska i kulturna manifestacija "Dani planinskog cvijeća" počela je u nedjelju 08.07.2012. skijaškim takmičenjem koje je održano na ledniku Debeli namet, u lokalitetu Velika kalica u Durmitoru.

Ljetnji ski kup "Kalica 2012" okupio je 30 takmičara iz Žabljaka i Nikšića. Najbrojniji su bili najmljađi, osmoro najperspektivnijih crnogorskih ski takmičara koji privode kraju letnji kamp skijanja, koji se odvija upravo na najvećem crnogorskom ledniku.

Koliko su dobar potez, organizovanjem kampa, napravili PSK "Javorak" iz Nikšića i Skijaški savez Crne Gore pokazali su rezultati letnjeg slaloma. Mlađani Filip Đukanović iz "Javorka" postignutim rezultatom ostavio je iza sebe sve protivnike od koji su neki važili za zvučnija imena crnogorskog skijanja. Pravi biseri i budućnost ovog sporta, pokazalo se, su i devojčice.

Počev od pobednice Jelene Radović iz "Javorka" ili tik uz nju Jelene Vujičić iz Žabljaka ali i druge devojčice i dečaci, svi do najmlađeg, devetgodišnjeg Petra Kasoma.

Trener "Javorka" i državne reprezentacije Pavle Kasom je neskriveno zadovoljan uspehom svojih pulena jer je napokom uspešno realizovana davna ideja da se upravo tu održi letnji kamp.

"Sve je, svih deset dana trajanja kampa, funkcionisalo besprekorno. Počev od onog osnovnog, obilja snijega na oko 500 metara staze, sunčanog vremena, do dobrih smještajnih uslova u bivaku i šatoru gdje smo svo vrijeme boravili i hranili se kao kod kuće. I o tome smo mislili pa je, kao za porodicu, hranu pripremala jedna od zaljubljenica skijanja. Da sve bude efektnije pored staze smo postavili dva ski lifta. Ovaj lednik je pravo bogatstvo. Ne samo za pripreme ski takmičara već kao u regionu jedinstvena turistička ponuda", kaže Pavle Kasom.

Na Debelom nametu, kao i svakog leta, bio je i Mina Šamšal. Uprkos duboko odmakloj šestoj deceniji života aktivno je pomagao da takmičenje što bolje protekne. Razumljivo, jer je iza njega bezbroj zimskih i letnjih takmičenja.

"Još nijesmo svjesni šta imamo a ne koristimo. Kao u bajci, u razmaku od dva, tri sata skijaš na Durmitoru pa se kupaš na nekoj od plaža našeg dijela Jadrana. Šteta je što to nije odavno valorizovano. Uvijek do ovog nivoa. Nije dovoljno, kao mi u mladosti, da se dogovorimo uveče, ujuto nas nekoliko dođe i skija, popodne se vrati na Crno jezero i kupanjem bude u centru pažnje iznenađenih turista na plaži kod Kraljeve stolice", kaže Šamšal, sjećajući se nekih ljetnjih takmičenja, skijaških idola i njihovih pobjeda sa takmičarskim brojevima na golim grudima, u šortsevima ili kupaćim gaćicama i na kraju skijaške cipele i skije.

Stručni saradnik za sporti u Opštini Žabljak Vitko Španjević, koja je sa PSD "Durmitor" iz Žabljaka organizovala ovu manifestaciju a najuspešnije nagradila medaljama i diplomama, kaže da je uspešno skijaško takmičenje liep uvod u naredna sportska, kulturna i zabavna dešavanja iz programa manifestacije "Dani planinskog cvijeća".

"Organizacijom ove trke nastavljena je više od pola vijeka duga tradicija organizovanja ljetnjih takmičenja na Durmitoru. Prvi ljetnji kup održan je ddavne 1964. godine a učestvovali su takmičari sa svih rrostora socijalističke Jugoslavije. Dokumentacija kaže da je pobjednik bio tada sedamnaestogodišnji Žabljačanin Jovan Šamšal", podsetio je Španjević.


    (Foto: Obrad Pješivac)

Galerija slika

Komentari