Vesti Devet skijališta u Sloveniji sa novim ski instalacijama dočekuje zimsku sezonu

Devet skijališta u Sloveniji sa novim ski instalacijama dočekuje zimsku sezonu

SLO | 19.11.2023. | forbes
krvavec nov2023 1

Pripreme za novu zimsku sezonu na skijalištima i Sloveniji su u punom jeku,
a posle dužeg vremena, čak devet ski centara se može pohvaliti sa novom izgrađenom skijaškom inrfastrukturom.

Nacionalni tender vredan više od 63 miliona evra za ulaganja u žičare značajno je unapredio delove slovenačkih ski centara.

Prvobitno ih je 10 prošlo na konkursu, ali je došlo do problema u Kranjskoj Gori, gde je bilo planirano postavljanje žičare Vitranc 1, koja bi zamenila postojeću staru žičaru. Pošto nisu ispunili rokove za dobijanje građevinske dozvole, Ministarstvo privrede Slovenije je odustalo od ugovora.

KRVAVEC
Ski centar Krvavec će imati novi grejani šestosed na početku sezone, koji će skijaše odvesti do najviše tačke ski centra, Zvoh na 1.971 metar nadmorske visine. Zameniće više od 40 godina staru dvosed žičaru.

Krvavec se nada da će novu infrastrukturu pokrenuti već u decembru.

U okviru poziva, na Krvavcu su već ovog leta bili dostupni renovirani avanturistički park i električni bicikli. Za sledeću godinu se takođe predviđa nova trim staza i energetske tačke.

Investicija vredi ukupno 10,6 miliona evra. Sa osam miliona dobijenih od države, razlika od 2,6 miliona evra biće izdvojena iz sopstvenih sredstava. Zbog noviteta računaju na veću posetu kako tokom zime, tako i tokom leta.


Krvacac - Zvoh 1971 m/nv

ROGLA
I u Rogli će, u parku Mašinžaga, skijaše dočekati novi šestosed sa grejanim i pokrivenim sedištima.

„Omogućiće skijašima mnogo brže i udobnije iskustvo. Istovremeno će omogućiti prevoz planinara, biciklista i bicikala“, opisuju novinu u ovom ski centru na zapadnoj strani planine Pohorje.

Održavanje i pripremni radovi na ski liftovima i stazama odvijaju se prema planu i skoro su završeni, objašnjeno je na Rogli, gde će biti uređene i dve nove porodične staze u biciklističkom parku.

Investicija u projekt Park Mašinžaga iznosi 11,4 miliona evra, od čega je osam miliona dala država. Razlika do punog iznosa obezbeđena je sopstvenim sredstvima.


Rogla - Mašimžaga, okt 2023.

KOPE
Treći ski centar po vrednosti dobijene državne pomoći je Kope, koji je dobio grantove od 7,8 miliona evra.

Do početka sezone u decembru 2023 biće postavljena žičara serežnica duž linija Pahernik i Kopnik i žičare Velika Kopa. Državnim novcem takođe će napraviti avanturistički park i druge letnje programe.

Investicija vredi 11 miliona evra. Razlika između ukupne vrednosti i državnih grantova iznosi 3,2 miliona evra. Pokriće je sopstvenim sredstvima i sredstvima banaka, objasnio je Boštjan Paradiž, direktor kompanije Vabo, koja upravlja ski centrom.

Zbog noviteta, Paradiž očekuje povećanje posete od 20%.

Kope završava sveobuhvatan investicioni ciklus vredan čak 15,5 miliona evra. Od toga, osam miliona evra predstavljaju grantovi, koji su bili podstrek za realizaciju investicija. Pored žičara, izgrađen je i novi Grmovškov dom, a renovirani su restorani i Holcer pab.


Kope - u toku su završni radovi na projektima 4-seda Pahernik i Kopnik i žičare Velika Kopa

VELIKA PLANINA
Slična suma kao za Kope dobijena je od države i na Velikoj planini. Sedam miliona evra pokrilo je veći deo od 10 miliona dolara vrednih ulaganja (ostatak novca su sopstvena sredstva) u novi šestosed i aktivnosti koje se nadaju da će biti popularne i tokom proleća i jeseni.

Novi šestosed će skijaše odvesti do vrha Velike planine za pet minuta. Ali očekuju i da će novitet dobro prihvatiti ljubitelji noćnog sankanja, koji će imati nekoliko spustova dostupnih u večernjem terminu.

Takođe su kupili 20 električnih planinskih bicikala i postaviće stanice za punjenje za e-bicikle. Biće napravljeni dečiji parkovi kako na nižoj, tako i na gornjoj stanici žičare, a igralište će biti postavljeno i pored krčme Zeleni rob.

Još jedan novitet je i ski staza, koja će biti blizu ski lifta Jurček.


Novi šestosed će skijaše odvesti do vrha Velike planine za pet minuta

GOLTE
U međuvremenu, radovi su već završeni na ski centru Golte, gde su postavljene dve žičare četvorosedi, zamenjujući dvosede i ski lift.

Direktorka ski centra Suzana Srdić istakla je da još traju aktivnosti kako bi se zaokružili proizvodi, koji će doprineti diversifikaciji ponude i transformaciji centra u planinski centar tokom cele godine.

"Pored avanturističkog parka, koji su posetioci mogli isprobati ove godine, imaćemo i zip kouster, novi dečiji park, jump&slide proizvode i slobodan pad, kao i doživljaj posmatranja zvezda sa pet zvezdica", objasnila je, dodajući da se nadaju većoj poseti tokom cele godine.

Projekat vredi više od devet miliona evra, od kojih je sedam miliona iz nacionalnih i evropskih fondova.

Golte i drugi ski centri počeli su pretprodaju ski pasova sredinom oktobra.


Golte - jesenji radovi....

POHORJE
Skoro šest miliona evra državnog novca dobijeno je u Mariboru, gde se završava investicija od 7,5 miliona evra u modernizaciju instalacija žičara i izgradnju spoljnog centra Maribor.

Mariborsko Pohorje će započeti zimsku sezonu sa novom međustanicom okretnog kabinskog lifta i četvorosed lifta Ruška. Trenutno se vrše radovi na donjoj i gornjoj elektrostanici.

„Cilj je da četvorosed Ruška bude operativan do početka zimske sezone. Novi četvorosed povećaće transportnu sposobnost skijaša, a dodatne pogodnosti kao što su sanitarni čvor u gornjoj stanici i nova prodajna mašina za karte koja će smanjiti redove za kupovinu karata“, saopštio je Marprom, koji upravlja ski centrom Maribor.

Projekat u štajerskoj prestonici takođe se fokusira na razvoj ponude tokom cele godine. Pored izgradnje žičara, uređuju se i nove biciklističke staze, parkovi za vežbanje i staze za planinski go-kart.


Mariborsko Pohorje - međustanica gondole...


CERKNO

Ove godine se modernizuje i ski centar Cerkno, gde se povećava bezbednost čak tri objekta – četvoroseda Brdo, šestoseda Lom i četvoroseda Davča.

Kao i drugi ski centri, region Cerkno teži ne samo sezonskom turizmu, već turizmu tokom cele godine, što, prema njihovim rečima, donosi korist lokalnom okruženju. „S dobijenim javnim sredstvima izgradili smo adrenalinski park na vrhu ski centra duž Alpe Perla, koji će uskoro biti otvoren za posetioce. Podržavamo koncept održivosti kupovinom dodatnih 50 električnih bicikala, digitalizacijom mape biciklističkih ruta, a istovremeno smo srećni što smo u procesu dobijanja sertifikata hotela bez otpada. Filozofija koju živimo dugi niz godina biće tako potvrđena zvaničnim sertifikatom“.

Na tenderu, Cerkno je dobilo više od dva miliona evra, što pokriva dobar deo investicije, vredne 2,6 miliona evra. Oko 20% investicije su sopstvena sredstva.

Početak sezone uslovljen je vremenom i temperaturama, a u budućnosti očekuju da će zbog najnovijih investicija privući drugačiji tip gostiju nego pre: „Cerkno regija je lep, a istovremeno previše zapostavljen deo Slovenije, koji bi, verujemo, privukao mnoge goste iz inostranstva da samo znaju za to“.


Cerkno - Adrenalinski park

TRI KRALJA
Na skijalištu Tri kralja, predstojeće zimska sezona će biti otvorena sa novim četvorosedom Veliki vrh.  

Skijalište Tri kralja - nova žičara


VOGEL
Vogel će koristiti novac sa tendera za finansiranje izgradnje panoramskog okretnog kabinskog lifta Last Corner. Kabinski lift moći će da preveze do 10 ljudi, što je znatno više nego kod starog dvosed lifta.


Vogel....



      Izvor:   Aljoša Črnko, novinar Forbes Slovenija,   Foto: Face book strane skijališta

 

Komentari