Vesti Čajetina kupuje opremu za gondolu nad Zlatiborom

Čajetina kupuje opremu za gondolu nad Zlatiborom

Zlatibor, Pariz | 10.06.2013. | westinfo.rs ; politika.rs
gondola02450poma

U Parizu će 10.juna 2013. biti potpisan ugovor između opštine Čajetina i fransucke kompanije “Pomagalski” o isporuci opreme za panoramsku gondolu koja će se graditi na Zlatiboru.

Predstavnici opštine Čajetina – predsednik  Milan Stamatović, njegov zamenik Arsen Đurić, i narodna poslanica Bojana Božanić, danas su otputovali u Pariz na parafiranje sporazuma koji će otvoriti vrata velikoj investciji. Cena gondole je 9,9 miliona evra, prva rata od 350.000 biće isplaćena u narednih mesec dana, dok će ostatak novca "Pomagalskom" biti namiren u narednih pet godina. Gondola će spojiti Obudojevicu i Tornik trasom dugom oko devet kilometara, a start ovog posla planiran je za jesen.

Dogovor sa firmom "Pomagalski" (koju u Srbiji zastupa bivši direktor Geneksa na Kopaoniku, a potom i JP Skijališta Srbije Ljubiša Radobanović) je postignut sredinom marta ove godine.

Od "Pomagalskog" se kupuje oprema vredna 9,95 miliona evra, gondola će biti duga oko devet kilometara a putnici će se prevoziti u 64 kabine svaka kapaciteta po osam mesta.

U odnosu na prvobitne planove, novina je što će u podnožju Tornika, kraj jezera Ribnica, biti izgrađena međustanica.

Po ozvaničenju ugovora sa Francuzima Čajetina će raspisati tender za izbor strateškog partnera jer je namera da se panoramska gondola realizuje kroz javno i privatno partnerstvo.


     Izvor: http://westinfo.rs

-------------------------------
         U dnevnom listu Politika je 05.04.2013. objavljen sledeći članak:

Zlatibor - Nevelika opština Čajetina velike pare izdvaja u korist zlatiborskog turizma: sad je već izvesno da će praviti gondolu sa 55 kabina za prevoz oko 600 putnika na sat, na žici dugoj oko devet kilometara sa 36 stubova, između centra Zlatibora i najvišeg zlatiborskog vrha Tornika gde se nalazi poznato skijalište. Završen je postupak izbora isporučioca opreme za gondolu. Najpovoljniji je bio francuski "Pomagalski", pa je juče na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornicima predstavljen čitav poduhvat, tehničke karakteristike i dalje namere lokalne vlasti.

Vrednost francuske opreme potrebne za ovu gondolu je 9.950.000 evra. Čajetinci poduhvat počinju da finansiraju iz opštinskog budžeta, a uzdaju se i u pomoć ministarstava, budući da je on značajan za razvoj turizma u ovom delu Srbije.

- To je najveći projekat ove lokalne samouprave, koja će se za plaćanje avansa isporučiocu, što je oko trećine ukupne vrednosti opreme, zadužiti bankarskim kreditima. Preostalo ćemo plaćati sukcesivno, kako šta bude isporučivano. Prema predlogu ugovora koji sa "Pomagalskim" uskoro treba da potpišemo, oni će svu opremu isporučiti u narednih godinu dana. Dotle, mi obavljamo sve pripremne poslove. Namera je da za dve godine gondola proradi - najavljuje za "Politiku" Bojana Božanić, pomoćnica predsednika opštine za investicije i narodni poslanik.

Za 25 minuta gondolom, iz koje će pogled pucati preko cele planine, stizaće se od turističkog središta Zlatibora do Tornika. Predviđena je i jedna međustanica, kod Ribničkog jezera, na kojoj putnici mogu da ulaze i izlaze. Upravo taj detalj vodi širenju ovdašnjeg turizma, oživljavanju turističkog odredišta Ribnice i okolnih terena. U ovim lepotama još su se u međuratno doba odmarali turisti, da bi u novije vreme područje bilo turistički zapostavljeno. A dalji razvoj najposećenije srpske planine, čiji je centar urbanistički već prenaseljen, zahteva nove prostore i infrastrukturu, uz gradnju sa više reda.

  - Na tom delu stvaramo jedan novi Zlatibor. Ovde je sada zaštićena vodoakumulacija Ribničko jezero, a kad za vodosnabdevanje počnemo da koristimo izdašnije Sušičko vrelo, na čitavom ovom prostoru oko Ribničkog jezera biće moguća gradnja novih naselja i turistički razvoj. To su, naravno, dugoročni planovi u koje krećemo gondolom - dodaje Bojana Božanić.

U vezi sa ovim čuju se i neke smele najave opštinara, recimo da će se ovde oko Ribnice u budućnosti graditi "Zlatni grad", sa apartmanskim naseljima, sportskim halama, novim saobraćajnicama, pa vremenom povezati sa Drvengradom, Kamengradom i Vodengradom.

         B. Pejović  Politika, 05.04.2013.


Galerija slika

Komentari