Vesti Bjelašnica, BIH - Realizacija projekata kojima se skijanje podiže na novi nivo

Bjelašnica, BIH - Realizacija projekata kojima se skijanje podiže na novi nivo

Bjelašnica | 15.10.2023. | ocbjelasnica
bjelanica okt2023 900x548

Niz projekata koji se ovog leta realizuju na Bjelašnici, predstojeće zimske sezone skijanje će podići na novi nivo.

S instalacijom čak 50 novih topova za veštačko osnežavanje, osiguraće vrhunske uslove na većini staza. Postavljeno je 10 km novog cevovoda kao i pumpna stanica.
Staze koje će ove godine biti spremne su: Gornja staza 4, Donja staza 4, Staza 5, Staza 5a, Staza  5b, Staza 6, Staza 2 do akumulacije 2, Plato Babin do.

Takođe, nivelisanje, humusiranje i zatravljivanje bili su ključni koraci u pripremi staza. Prošle godine zapoćeti ove godine su završeni radovi na ski stazama:  donja 5, donja 4 kao i delovi Olimpijskog spusta i Kolijevke.
Staze koje su obuhvaćene ovogodišnjim projektom uređenja su: Tehnički put, staze na izlazu četveroseda, gornja 5, staza 5b i spojne staze sa donje 4 na Kolijevku i na Olimpijski spust.
Uređeno je 40% skijaških površina.

Sledeće godine se planira uređenje staza sa vrha Bjelašnice - Kotlova, a biće izgrađeni i novi snegobrani.

Izgrađena je garaža za korpe šestosed žičare, a u suterenskom delu objekta izgradiće se javni toaleti koji će pružiti udobnost korisnicima tokom cele godine.

Radilo se i na dečijem igralištu, koje će pružiti dodatnu pogodnost za porodice na planini.

Svi ski liftovi su pripremljeni za rad u nadolazećoj sezoni. Poseban naglasak stavljen je na remont ski lifta Kotlovi.

Na četverosed žičari Vučko postavljen je novi pogonski motor veće snage, čime je kapacitet žičare povećan na 600 skijaša po satu, uz postizanje maksimalne brzine od 2,6 m/s.

Aktuelan je i projekat rekonstrukcije sistema za prikupljanje i prečišćavanje atmosferskih voda na Ski centru Bjelašnica. Radi se sanacija sistema za prihvat atmosferskih voda sa ski staza, javnih parkirališta i ostalih prostora sa ciljem da se osiguraju dodatne količine vode potrebne za rad sistema veštačkog osnežavnja.

Radi se modernizacija infrastrukture i opreme na Ski centru koja obuhvata unapređenje mrežnog, informacionog i tehnološkog sistema, kao i izgradnja, sanacija i rekonstrukcija tehničkih objekata na Ski centru.

Takođe radi se nabavka mašina i opreme za rad i transport na Ski centru, nabavka mašine za uređenje ski staza, kao dogradnja sistema rasvete skijaških staza. Planirana je i rekonstrukcija ski lifta Heliodrom, sa uređenjem trase, kao i izgradnja dečijeg parka sa zimskim i letnjim sadržajem u Babinom dolu.  

     Izvor, foto: facebook.com/ocbjelasnica


Galerija slika

Komentari